aabols ([info]aabols) rakstīja,
@ 2005-01-26 13:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:Air : La Femme D'Argent

Gada vārds
Nu re : " Latviešu valodas attīstības kopa gada vārda titulu piešķīrusi vārdam "mēstule"...."
Kas tas ir? Izrādās vārda spams latviskojums, savienojot vārdus Mēsls un Vēstule. Otaki.

Par citām nominācijām un gada izteicieniem vairāk
Gada vārda titulu iegūst "mēstule"

Rīga, 26.janv., LETA. Latviešu valodas attīstības kopa gada vārda titulu piešķīrusi vārdam "mēstule", bet par gada nevārdu atzīts vārds "māsterplāns".

Savukārt gada spārnotais teiciens ir "valsts deg zilās ugunīs". Kā ziņots, šos vārdus teica bijušais Ministru prezidents Indulis Emsis (ZZS), informējot, ka valdība nespēj pieņemt visus nepieciešamos normatīvos aktus līdz 1.maijam, kad Latvija kļuva par Eiropas Savienības dalībvalsti.

Latviešu valodas attīstības kopa saņēmusi un izskatījusi vairāk nekā 250 pamatotu ieteikumu šiem tituliem.

Par gada vārdu kļūst spilgtākais, trāpīgākais vārds, kas pirmo reizi izskanējis, kļuvis populārs vai popularitāti atguvis pagājušā gadā un veidots pēc latviešu valodas likumiem.

Gada "nevārda" titulu iegūst gada nejēdzīgākais vārds, lieks svešķermenis, kas parādījies valodā vai kļuvis manāmi dzirdamāks 2004.gadā, vai lietots ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi, savukārt par gada spārnoto teicienu kļūst īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts gada dīvainākais izteiciens.

Jau ziņots, ka līdz šim par gada "nevārdu" bija ieteikti tādi vārdi kā "masterplāns", "inflācija", "visoptimālākais", "bez tiesībām" (būtu jālieto "pie stūres bez autovadītāja atļaujas"), "projekta iniciācija" un citi.

Kā spārnotais teiciens tika ieteikti vairāki amatpersonu izteikumi, piemēram, bijušā Ministru prezidenta Induļa Emša (ZZS) izteikumi "gulēju murkšķa miegā" un "lidojošie zārki", Ingrīdas Ūdres (ZZS) teiktais "esmu caurspīdīga kā sniegpārsliņa" un deputāta Staņislava Šķestera (ZZS) teiciens "strādāt arī ir darbs".

Pagājušā gada vārda titulam bija ieteikti - "cietnis" ("cietā diska" vietā), "burziņš" un "grūstiņš" (Imanta Ziedoņa ieteikumi vārda "tusiņš" vietā), "eira" (kā labāks par nelokāmo "eiro") un citi. Vārds "eira" gan vairākkārt ieteikts arī kā "nevārds".

Līdzīgas akcijas, lai pievērstu sabiedrības uzmanību valodas saturiskajai un formālajai tīrībai, notiek daudzās valstīs, arī Vācijā un ASV.

Latvijā pirmo reizi tāda notika 2003./2004.gadā, kad par gada vārdu kļuva "zīmols", par "nevārdu" - "eiro" nelokamības dēļ, bet par spārnoto teicienu - "zelta rokas" jaunā nozīmē.



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?