_zirgs ([info]_zirgs) rakstīja,
@ 2016-05-19 14:07:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
bietes
Tātad. dzelzs deficīts. Anēmija ir 1/4 pasaules populācijas. Puse no tām 1/4 ir no dzelzs deficīta anēmijas. Bet pirms anēmijas stadijas ir dzelzs deficīta jeb trūkuma stadija, kas atrodama 11% sieviešu, 4% vīriešu. 
Deficīts nozīmē to, ka anēmijas nav, bet dzelzs daudzums izsīkst un anēmija ir potenciāli sasniedzama tuvā laikā. Anēmija liek justies sūdīgi. 

Tas, ko tikko izlasīju tādu kā DIY mājas variants deficīta noteikšanā. Tas principā ir simptoms, ko visticamāk ārsts tev neprasīs, bet kas ir gana interesants, lai avotos liktu. Un tas ir evidence based ;) 

Beeturia. Jeb sārts urīns pēc biešu ēšanas. Šis fenomens ir normas variants 10-14% cilvēku, bet parādīsies 50-80% cilvēkiem, kam ir dzelzs deficīts. 
Kāpēc? Jo ir palielināta absorbcija zarnu traktā un sekojoša izdale urīnā tādai vielai, kā betalaīns, kas atrodams bietēs. Tas ir redox indikators, un, ja trūkst dzelzs jonu, kas 'dekolorizē' šo pigmentu, tad tas neizmainīts nonāk urīnā. Un tas ir sārts. Voila! 
Ja vienmēr esi novērojis šo parādību, iespējams esi tajos 10-14%, bet ja dažreiz ir un dažreiz nav, ar lielu varbūtību rekomendēju noteikt ferritīna līmeni asinīs vai vienkārši pusdienās neizlaist gaļu. 


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?