‮‮ ([info]laboratorija) rakstīja [info]gardumi kopienā,
@ 2008-07-23 01:16:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vecais labais angļu maizes & sviesta pudiņš
- kukulis šķēlēs sagrieztas četrstūrainas (toster)baltmaizes
- piens
- saldais krējums (35%)
- rozīnes (parastās, tipa, "sultana")
- sviests
- cukurs
- kanēlis, muskatrieksts, vaniļa, kardamons
- aprikožu džems

Izņemam baltmaizi no pakas. Sadalam "kukuli" divās trīs daļās (pa 3-7 šķēlēm katrā, nu - lai vieglāk griezt, doniņu galus izmetam vai atliekam malā) un ar nazi nogriežam garozu - četri griezieni, katrā sānā tā, lai paliek mīkstuma četrstūrīši. Tos pēc tam pa diagonāli sagriež trījstūros.

Baltmaizes mīkstuma trijstūrīšus no vienas puses apsmērē ar sviestu. Nevajag ne skopoties, ne pārspīlēt.

Ņemam pudiņa trauku vai stikla/māla cepamo trauku ar augstām vertikālām malām (sviestmaižu kastes jebšu "pīles" forma).

Trauku pirms tam var iesmērēt ar sviestu, bet bez tā var ļoti labi iztikt.

Trauka dibenu "nobruģē" ar maizes trijstūrīšiem. Sviests uz augšu.

Apbārsta ar rozīnēm.

Apbārsta ar maltu kanēli (kardamonu, banānu šķēlēm, droši var eksperimentēt).

Atkārtojam divas trīs (vai četras, atkarībā no trauka izmēriem) reizes, bet augšējo (pēdējo) maizes kārtu ar rozīnēm neapberam.

Uzsildam katlā 0.5l piena. Uzmanīgi, pienu nevajag uzvārīt!

Pa to laiku palielā bļodā sakuļam 3 olas ar kādiem 30g cukura. Ne gluži līdz "gogelmogelim", bet tā lai cukurs kārtīgi izšķīdis, un dzeltenā krāsa sāk palikt gaišāka.

Bļodā ar sakultajām olām lejam iekšā tikko uzsildīto pienu, vienlaicīgi pievienojam 70-100ml saldā krējuma un nedaudz muskatrieksta un/vai vaniļas. Rezultātu (t.s. "custard") kārtīgi samaisa un ar to vienmērīgi aplej maizes kārtojumu cepamtraukā.

Nobārstam ar cukuru (var vaniļas vai pūdercukuru) un garšvielas (kanēlis, muskatrieksts, vaniļa, kardamons). Atstājam pusstundu pastāvēt.

Tikmēr uzsildam cepeškrāsni līdz kādiem 180 grādiem pēc Celsija.

Pudiņu cep 30-40 minūtes, kamēr tas kļūst zeltaini brūns (man, personīgi, brūnāks un kraukšķīgāks patīk labāk).

Pēc izņemšanas no krāsns var apsmērēt ar aprikožu vai tml. džemu. Var arī neapsmērēt.

Pasniedz ar dažādiem ķīseļiem, saldējumu vai kaut to pašu saldo krējumu.

Vienkāršs un garšīgs deserts.

Labu apetīti!

P.S. Vispār nesen pa miegam BBC Prime redzēju kaut kādu pudiņu čempionātu, kur piedalījās vismaz trīspadsmit dažādi pudiņi. Priecātos, ja kāds zinātu recepti vēl kādam :)


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?