mēneši ([info]meeneshi) rakstīja,
@ 2013-11-04 23:38:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par maskarponi un šokolādi
es beidzot esmu saņēmusies šeit kaut ko ierakstīt, jā :)

man ledusskapī bija pasen attaisīta mazā paciņa ar maskarponi. kas jau bija sākusi palikt "ne tik ļoti svaiga". un man tā bija kaut kā jāizlieto. līdz ar to.
šokolādes kūciņas ar šokolādi, jeb brauniji ar maskarponi.

vajadzīgs*:
ap 200g sviesta (es liku mazliek mazāk, ap 180)
85g tumšās, taču ne pagalam rūgtās šokolādes
1 glāze cukura
pusglāze izsijāta kakao
pusglāze mascarpone siera
3 lielas olas, vēlams, lai tās ir kādu laiku pastāvējušas istabā un, līdz ar to, nav aukstas
2 tējkarotes vaniļas ekstrakta (es mazliet pakasīju manā rīcībā esošo pāksti, bet, manis pēc, tik pat labi bez vaniļas var iztikt)
pusglāze miltu (es ņēmu 1:1 parastos un pilngraudu)
pustējkarote sāls

šokolādes pārklājumam
170g tumšās, bet ne rūgtās, šokolādes (pēc iespējas labākas kvalitātes)
6 ēdamkarotes saldā krējuma
3 ēdamkarotes sviesta

*šie daudzumi paredzēti 20x20cm lielai formai.

uzliek krāsni sildīties uz 160-170 grādiem (atkarībā no krāsns "aktivitātes")

mikroviļņu krāsnī vai ūdenspeldē izkausē sviestu, pievieno sasmalcināto šokolādi un maisa, līdz tā pilnībā izkususi (var vēl nedaudz pasildīt, lai tas iet raitāk).
pievieno cukuru un to samaisa, tad pasilda vēl kādu brīsniņu (mikroviļņu krāsnī pusminūti, ūdens peldē varētu būt mazliet ilgāk), noņem no uguns/izņem no mikrenes un maisa, līdz sāk "spīdēt". cukuram gan galīgi nav jābūt pilnīgi izkusušam, maisījums drīkst būt graudains.
pievieno maskarponi, vaniļu un olas, maisa, līdz masa ir viendabīga.
iesijā miltus, sāli un kakao un maisa, līdz mīkla viendabīga, pielūko, lai nekas no sausajiem nav palicis pie trauka sienām.
mīklu pilda ietaukotā vai ar cepampapīru izklātā (es gan aiz izbailēm ietaukoju arī cepampapīru :D) formā, pēc iespējas izlīdzina virsmu un liek krāsnī uz 40-50 minūtēm, līdz kociņš, iedurts mīklā, nāk ārā "tīrs".
izņem ārā, maigi, nesaspiežot visu masu, nolīdzina ar kartupeļu stampu (jo tā ir plakana un paplata) pacēlušās vietas.
uzmanīgi pārceļ no formas uz restēm, lai kūka ātrāk dziest.
sāk gatavot šokolādes pārklājumu, ieliek bļodiņā sviestu un saldo krējumu un silda ūdenspeldē/mikroviļņu krāsnī, līdz tas izkusis, bet nevārās. pievieno sasmalcināto šokolādi un maisa, līdz tā pilnībā izkususi.
Tiklīdz masa ir viendabīga, vienmērīgi klāj to uz kūkas un tad ļauj tai adzist. Pasākuma paātrināšanai to var ielikt ledusskapī (vismaz tad, kad tā kaut cik padzisusi). un atstāj, līdz pārklājums pilnībā sastindzis un kūka galīgi atdzisusi.
sagriež ar nazi nelielos, ~3x6cm gabalos. pēc katra griezuma izdarīšanas, nazi notīra, tādā veidā nodrošinot smukākas kūciņu malas.
darīts. maigas, mīkstas un vājprātīgi garšīgas šokolādes kūciņas, ko mēdz saukt par braunijiem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?