Jetijs ([info]tarantulz) rakstīja [info]politbirojs kopienā,
@ 2003-11-13 09:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Jautrs rīts politbirojā
Kā trešdien "Dienai" stāstīja Staris, īsi pirms aiziešanas no Gulbja padomnieka amata, laikā starp šā gada 16.janvāri un 24.janvāri, viņš ministrijā uz kāpnēm atradis vairākus papīrus. Starp IeM reģistrētiem dokumentiem bijušas arī divas lapas ar virsrakstu "Korupcija II. Iekšlietu ministrija" bez paraksta, datuma vai jebkādām citām atzīmēm. Izplēsdams atsevišķas rindkopas un paskaidrodams, ka tajās minētajiem cilvēkiem nevēlas radīt problēmas, Staris šā materiāla kopiju nodevis arī "Dienas" rīcībā.
Tātad, uz kāpnēm mētājās papīri ar augstu klasifikācijas pakāpi. Uz kuriem lieliem smukiem trekniem burtiem rakstīts kompromāts. Jo tādas sarežģītas lietas kā amatpersonu vārdus grūti paturēt galvā. Un vēl tur ir atradēja ego tīkams teksts par viņa varu un ietekmi.

Politbirojs par šādiem pierādījumiem tāpat smietos vēderu turēdams, ja arī tiktu izteikta ticamāka versija, ka Stara kungs šādus papīrus ir vienkārši nospēris.

Pilns raksts pilnai jautrībai

Staris publisko dokumenta kopiju no leģendārajām "melnajām mapēm", vēsta laikraksts
Rīga, 13.nov., LETA. Kādreizējais Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Andris Staris, kurš allaž radījis iespaidu kā dažādu kompromitējošu materiālu īpašnieks, trešdien pavēra vienu no savām leģendārajām "melnajām mapītēm", publiskojot it kā uz IeM trepēm atrastu no darba tiesībsargājošajās institūcijās atbrīvojamo personu sarakstu, raksta laikraksts "Diena".

Kā "Dienai" stāstīja Staris, gada sākumā uz IeM kāpnēm viņš atradis sarakstu ar tām iekšlietu sistēmas amatpersonām, kuras būtu jāatlaiž, tai skaitā pašu valsts sekretāru un bijušo kriminālpolicijas šefu Valdi Pumpuru. Lai gan Staris tagad strādā par konsultantu drošības jautājumos ekspremjera Andra Šķēles firmā "Uzņēmumu vadība un konsultācijas", kur pirmdien digitālās televīzijas afēras izmeklētāji veica kratīšanu, kā arī aizturēja šīs sabiedrības darbinieku Hariju Krongornu, bijusī IeM amatpersona teica, ka viņa pēkšņajai atklāsmei nevajag meklēt zemtekstu. Arī Pumpura atstādināšanu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vicešefa amata viņš uzskata par "melnā saraksta" īstenošanu.

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis "Dienai" apstiprināja, ka viņa palīdze savulaik pie kabineta durvīm nozaudējusi divus iesniegumus, taču viņš kategoriski noliedza, ka starp tiem bijis melnais saraksts. "Stara kungs apzināti melo (..) Es pirmo reizi dzirdu par tādu sarakstu," pavēstīja Gulbis. Ja Stara teiktais atbilstot patiesībai, ministrs aicināja viņu vērsties Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt materiālu.

Kā trešdien "Dienai" stāstīja Staris, īsi pirms aiziešanas no Gulbja padomnieka amata, laikā starp šā gada 16.janvāri un 24.janvāri, viņš ministrijā uz kāpnēm atradis vairākus papīrus. Starp IeM reģistrētiem dokumentiem bijušas arī divas lapas ar virsrakstu "Korupcija II. Iekšlietu ministrija" bez paraksta, datuma vai jebkādām citām atzīmēm. Izplēsdams atsevišķas rindkopas un paskaidrodams, ka tajās minētajiem cilvēkiem nevēlas radīt problēmas, Staris šā materiāla kopiju nodevis arī "Dienas" rīcībā.

Anonīmais autors norāda, ka IeM "korumpētu amatpersonu ir kopumā tik liels daudzums, ka visas zināmās pat nav jēgas uzskaitīt". Tāpēc korupcijas iznīdēšanai ministrijas "mezglu amatos" nepieciešams iecelt godīgus un "pietiekami profesionālus" darbiniekus. Kā norāda autors, pēc viņa saprašanas būtu nomaināms Staris, tā laika kriminālpolicijas šefs Pumpurs, ekonomikas policijas priekšnieks Viesturs Briedis un Organizētās noziedzības apkarošanas biroja (ONAB) vadītājs Leonīds Bogdanovs.

Staris esot atstādināms tādēļ, ka viņš IeM valsts sekretāra amatā bijis ilgu laiku. "Faktiski tieši viņš ir vadījis IeM un ir pirmkārt atbildīgs par esošo stāvokli ministrijā," vēsta rakstītājs. Par Pumpuru autors norāda: "Par konkrētiem faktiem neko nevaru teikt, bet, cik man ir zināms, viņu amatā ir ievirzījusi Tautas partija (A.Šķēle) un viņš ir paklausīgs ierocis." Iemeslus, kuru dēļ atstādināms Briedis un Bogdanovs, Staris "Dienai" dotajā kopijā "cenzēja".

Ministrijas dokumentus Staris nodevis IeM valsts sekretāram Jurim Rekšņam un uzrakstījis ziņojumus, melno sarakstu viņš paturējis pie sevis. Tā kā materiāla ievadā norādīts, ka tā ir "II daļa", Staris secinājis, ka līdzīgi saraksti bijuši arī par citu ministriju darbiniekiem.

Uz iebildi, ka neviens no sarakstā minētajiem cilvēkiem nav atlaists, bet gan aizgājis pēc paša vēlēšanās, izņemot Bogdanovu, kurš turpina darbu ONAB, Staris norādīja, ka iekšlietu sistēmā radīti tādi apstākļi, lai viņi aizietu. Pirms gada Staris pieņēmis Gulbja piedāvājumu kļūt par viņa padomnieku. Taču janvāra vidū ministrs pavēstījis, ka pār Stari krīt šaubu ēna saistībā ar nelikumībām austrumu robežas izbūvē. "Sapratu, ka es neesmu vēlams."

Pumpurs "Dienai" stāstīja, ka par šādu sarakstu esot dzirdējis, taču redzējis neesot. No kriminālpolicijas šefa amata pērnā gada novembrī viņš aizgājis tādēļ, ka saņēmis piedāvājumu strādāt KNAB. Arī Briedis teicās neesam šādu sarakstu redzējis. Kā zināms, šā gada jūlijā Valsts policijas vadība viņu pārcēla darbā no ekonomikas uz dzelzceļa policiju. "Es izpildu pavēles," pavēstīja Briedis.

LETA
Copyright © LETA


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?