sociālās apdrošināšanas iemaksas

« previous entry | next entry »
Okt. 28., 2015 | 09:28 am
posted by: anna in pajautaa

Kā dzīve bez sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanas kādos laika periodos ietekmē pensijas apmēru nākotnē?

Prātā palicis, ka kādreiz bija liela nozīme darba stāža (un soc. iemaksu veikšanas) nepārtrauktībai - jo ilgāk bez pārtraukuma esi strādājis/par Tevi maksāti nodokļi, jo lielāka pensija. Šķiet, ka tā joprojām ir kādās Eiropas valstīs, piem. Vācijā. Tagad pie mums, cik saprotu, tam vairs nav tiešas nozīmes. VSAA man atbild ļoti vispārīgi: "Ja starp apdrošināšanas periodiem būs tikai daži nelieli pārtraukumi, tad tam nebūs būtiskas ietekmes uz pensijas apmēru, taču, ja cilvēks ir bieži bez darba un iemaksas netiek veiktas, tad šī ietekme var būt nozīmīgāka". Neizdodas saprast, kā šī ietekme veidojas.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {6}

from: [info]503050100
date: Okt. 28., 2015 - 11:24 am
#

d*rsas.
nez kādas izskatās tās pensiju aprēķina formulas, kurās ir elementi "daži", "nelieli", "būtisks", "bieži", "nozīmīgāks"? :D

Atbildēt | Diskusija


watt

from: [info]watt
date: Okt. 28., 2015 - 01:03 pm
#

summa*random(10)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]amatieris
date: Okt. 28., 2015 - 12:26 pm
#

http://www.lm.gov.lv/text/107

Atbildēt


from: [info]zale
date: Okt. 28., 2015 - 03:26 pm
#

Jo ilgāk Tev līdz pensijai, jo neskaidrāka situācija. Pensiju sistēma pēdējo 20 gadu laikā ir piedzīvojusi vairākas pietiekoši lielas izmaiņas. Ja Tev līdz pensijai 30-40 gadi (turklāt ņemot vērā, ka pensijas vecums strauji paaugstinās), vari uzskatīt penākot pensijai, gandrīz nekas nebūs tā kā 2015.gadā.

20-30 gadu vecumā es par iemaksām un stāžu īpaši nesatrauktos, vai tie ir daži mēneši vai daži gadi. Pirmspensijas vecumā gan.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]anna
date: Okt. 28., 2015 - 04:17 pm
#

Vasarā iepazinos ar dažiem senioriem no Centrāleiropas, kuriem dēļ gada, kas jaunībā pavadīts kā brīvprātīgajiem (bez soc. apdr.), tagad ir krietni mazākas pensijas, nekā būtu bez šī pārtraukuma, jo ņem vērā nepārtraukto darba stāžu.

Satrūkos, domājot par sevi, bet tagad vismaz zinu, ka pašlaik pie mums tā nav. Un, kā jau raksti, nevar zināt, kā būs pēc pāris gadu desmitiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]zale
date: Okt. 28., 2015 - 04:40 pm
#

Nevar salīdzināt tagadējos pensionārus ar nākotnes, jo Eiropa noveco, bet pensijas vecums pieaug lēnāk nekā pieaug mūža ilgums. Līdz ar to pieaug pensionāru skaits.

Latvijā pensijas maksā pašlaik strādājošie; tie nav pensionāru pašu uzkrājumi. Nav pazīmju, ka pēc 30 gadiem būs savādāk, tikai tad uz vienu strādājošo būs vairāk kā viens pensionārs.

Par sociālās apdrošināšanas stāžu ir teorētiski labi rūpēties, bet daudz prātīgāk ir rūpēties par personīgajiem pensijas uzkrājumiem. Neticu, ka pēc 30 gadiem valsts pensija būs kas cits kā nabadzības pabalsts, relatīvi sliktāks par tagadējo.

Atbildēt | Iepriekšējais