pajautaa

« previous entry | next entry »
Jan. 18., 2013 | 09:46 am
posted by: walkire in pajautaa

Ja mantinieki vēlas pārdot māju pilnībā, nevis pa daļām, priekšroka pirkšanā ir pašvaldībai. Izskanēja no notāra. Tā tiešām ir? Kāds nevarētu parādīt, kurā likumā tas rakstīts?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {2}

from: [info]oktobris
date: Jan. 18., 2013 - 10:18 am
#

Likums par pašvaldībām

78. pants. Vietējām pašvaldībām ir pirmpirkuma tiesības, ja pašvaldību administratīvajā teritorijā tiek atsavināts nekustamais īpašums un tas nepieciešams, lai pildītu likumā noteiktās pašvaldību funkcijas, ievērojot teritorijas plānojumā atļauto (plānoto) teritorijas izmantošanu, tiesību aktus, attīstības plānošanas dokumentus un citus dokumentus, kas pamato attiecīgā nekustamā īpašuma nepieciešamību pašvaldības funkciju īstenošanai.

Pirmpirkuma tiesības neattiecas uz:

1) nekustamo īpašumu, ko iegūst valsts;

2) nekustamo īpašumu, ko iegūst ārvalstis savu diplomātisko vai konsulāro iestāžu vajadzībām;

3) valsts un pašvaldību privatizējamiem objektiem;

4) ražošanas objektiem ar visiem to piederumiem;

5) nekustamo īpašumu, kas pāriet no vienas personas otrai bez atlīdzības vai maiņas ceļā;

6) nekustamo īpašumu, no kura atsavina domājamo daļu un kurš paliek pārdevēja un pircēja kopīpašumā;

7) nekustamo īpašumu, kurš tiek pārdots labprātīgā vai piespiedu izsolē;

8) nekustamo īpašumu, attiecībā uz kuru trešajām personām ir pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības, kas dibinātas uz likuma, līguma vai testamenta;

9) dzīvokļa īpašumu, arī dzīvokli, kas iegūts īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai.

Pašvaldība, kas ieguvusi nekustamo īpašumu uz pirmpirkuma tiesību pamata, piecu gadu laikā var pārdot to tikai atklātā izsolē.

Pirmpirkuma tiesību realizēšanas kārtību un termiņus nosaka Ministru kabinets.

Attiecīgi saskaņā ar panta 2.daļas astoto punktu pašvaldībai nav pirmpirkuma tiesību, ja tās nodibinātas kādam citam uz likuma/līguma/testamenta pamata.


Civillikuma 720.noteic - ja līdzmantinieks atsavina nī daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem pieder 1073.pantā paredzētās tiesības.


Civillikuma 1073.pants - Ja kāds nekustama īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesība (2060. p. 2. d. un 2062. p.), bet gadījumos, kad pirmpirkuma tiesību nav bijis iespējams izlietot atsavinātāja vainas dēļ - izpirkuma tiesība (1381. un turpm. p.).


Proti, ja saskaņā ar likuma Par pašvaldībām 78.panta pirmo daļu pašvaldībai māja ir nepieciešama pašv.funkciju īstenošanai, protams, tai ir pirmpirkuma tiesības. Ja māja tiek pārdota pa daļām, tad pirmpirkuma tiesības piekrīt līdzmantiniekiem. Piemēram, ja viens no mantiniekiem pārdod savu daļu, saskaņā ar CL 1073.p. lidzmantiniekiem ir pirmpirkuma tiesības uz šo mājas daļu.

Atbildēt


from: [info]eermaniitis
date: Jan. 18., 2013 - 05:06 pm
#

nu pirmkārt pašvaldība drīkst pirkt tikai tādu īpašumu, kas nepieciešams tās funkciju pildīšanai - par to varētu liecināt sarkanās līnijas zemes izmantošanas plānā, kas katrai pašvaldībai - pretējā gadījumā viņiem nevarētu būt attaisnojuma šādu priekšrocību un sabiedrisko līdzekļu izmantošanā (pirkt un pārdot neģeld - nav pašvaldības funkcija un tad var attiesāt atpakaļ)

Atbildēt