pajautaa

nu protams ka atkal par dāvanām

« previous entry | next entry »
Dec. 12., 2010 | 05:09 am
posted by: flitta in pajautaa

Kur Rīgā var iegādāties diriģenta zizli?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {6}

from: [info]_maardza_
date: Dec. 12., 2010 - 12:56 pm
#

Gandrīz jebkurā mūzikas veikalā. Noteikti atradīsi kādā no tiem, kuri iekš Upīša pasāžas. ;)
Vienīgi - tur ir savi knifiņi tais zižļos [uz gramiem, centimetriem un izejmateriāla no kā gatavots]. Tāpat kā ar drēbēm un bižutēriju, zizli tomēr vislabāk izvēlēties kopā ar to, kurš viņu lietos.

Atbildēt | Diskusija


flitta

from: [info]flitta
date: Dec. 12., 2010 - 03:49 pm
#

Varbūt Tev ir kāda saprašana par tiem zižļiem? Nu, prasīt topošajam īpašniekam galīgi negribētos - tas sabojātu pašu pārsteigumu. Topošais īpašnieks ir kora un orķestra diriģents - vai ir kādas atšķirības kas tiek dirģēts (t.i. - koris, orķestris, u.tml.). Un ar kādu summu aptuveni jārēķinās (nu, ja pieņem, ka tas nav gluži tīra zelta stienis vai sudraba gabals ar dimanta acīm). :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]_maardza_
date: Dec. 12., 2010 - 05:18 pm
#

Jā, var teikt, ka pati esmu no tā flanga. :)
Cik saprotu - topošais īpašnieks mācās mūzikas vidusskolā diriģēšanas klasē, ja?
Tā lieta ir tāda, ka kori a cappella darbos [bezpavadījuma dziesmās] ar zizli nav pieņemts diriģēt, bet zizlis kļūst par absolūtu nepieciešamību kolīdz jaunais censonis tiek pie vokāli-instrumentāla darba iestudēšanas [ saucam arī par ''lielo formu''], kur bez kora piedalās arī orķestris, kas, loģiski, līdz ar kori, tad arī ir jādiriģē viņam pašam.
Orķestra diriģēšanā zizlis ir pamatvajadzība [radies 19. gs, kad orķestra diriģents pārņēma pirmā vijolnieka līdzšinējās funkcijas - dot kopējus impulsus kolektīvam, toreiz tas tika darīts ar vijoles lociņu - no tā arī zizlis].
Īpaši noteikumi zizlim nav, un pirmajam zizlim, kamēr censonis vēl cītīgi mācās, varētu arī nebūt kādas īpašas prasības.
Galvenais: - zizlis ir kā rokas pagarinājums - respektīvi - tam ērti ''jāguļ'' plaukstā un to nevajadzētu izjust kā svešķermeni. Bet rokas ta dažādas mums... Nu, lieliski, ja rokas Tev un topošajam īpašniekam līdzīgas -tad vari samērīt zizli uz sevis - garuma ziņā viens no ērtākajiem vairumam liksies tāds, kas ir garumā no elkoņa līdz plaukstas galam, ja topošais diriģents pēc auguma mazs un smalks, tad vieglāk noteikti būs ar attiecīgi vieglāka svara zizli [varbūt pat tikai no koka darināta], ja topošais mākslinieks enerģisks un spēcīgākas fizioloģijas, tad var skatīties arī ko salīdzinoši smagāku. Metāla materiāla.
Vēl būtiski pievērst uzmanību tam, cik ērti guļ plaukstā tā zižļa pamatne, un vai kvalitatīvi nostrādāta. Dzirdēti stāsti par tās nokrišanu pēc pāris aktīvākām diriģēšanas reizēm.
Nu tā, īsumā.
Un ja jaunais censonis vēl tikai mācās, tad jau pēcāk, kad būs apradis un sapratis, pats varēs nopirkt kādu ''no augstākiem plauktiem''. ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


flitta

from: [info]flitta
date: Dec. 14., 2010 - 02:18 pm
#

Paldies par izsmeļošo stāstījumu, noderīgs! Pastaigāšu pa mūzikas veikaliem, paskatīšos, kāds piedāvājums. Topošais īpašnieks jau sen pabeidzis akadēmiju,tikai kaut kā izticis vienmēr bez zizļa, bet tā kā tagad arī as orchestra, tad zizlis viņam ziemassvētkos būtu lieliska dāvana. Paldies vēlreiz par izsmeļošos paskaidrojumu! :) (ļoti ceru, ka tie zizļi nemaksā neiedomājamāko naudu, jo zizlis būtu tikai maza dāvaniņa pirms ziemassvētku koncerta un īstā dāvana jau vēl tikai sekotu...) :)

Atbildēt | Iepriekšējais


flitta

from: [info]flitta
date: Dec. 14., 2010 - 02:20 pm
#

paklau, vēl mazs jautājums - kā tad īsti to zizli sauc - tā arī sauc "diriģēšanas zizlis" vai varbūt "nūjiņa" vai kā savādāk? Internetā pēc šiem atslēgas vārdiem nevaru neko atrast - bet varbūt tas vienkārši tāpēc, ka interneta mūzikas veikalos tāds agregāts nav piedāvājumā..

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]_maardza_
date: Dec. 14., 2010 - 04:30 pm
#

Tā arī sauc - diriģenta zizlis-, kgan sarunvalodā, protams, kā kuram tuvāk. Es, piemēram, lietoju apzīmējumu ''tas koks'' un visiem viss ir skaidrs. :D
Tā arī varētu būt, ka LV neta veikalos nav atrodams, jo tā tomēr nav ne pirmās, ne otrās un pat ne trešās ''nepieciešamības'' prece. :) Cik tad mums vispār to diriģentu, un tie, kas ir, sen jau, pa ārzemēm braukādami, atraduši savus kokus. Savukārt, studentiem un skolniekiem ērti aizņemties pasniedzēja koku, kas vnm klasē uz vietas, mājās aizvietojot ar kādu citu priekšmetu no saimniecībā pieejamajiem.
Toties angļu valodā [conducting baton] gan info, gan piedāvājumu klāts ir gauži plašs.
Nu jā - bet kā dāvana - jauka. Vismaz Tavs topošais mākslinieks varēs čakli gatavoties arī mājās mācoties. :)

Atbildēt | Iepriekšējais