pajautaa

obligātā veselības apdrošināšana

« previous entry | next entry »
Nov. 22., 2010 | 07:15 pm
posted by: maigs in pajautaa

Garš un piņķerīgs jautājums.
Dzīvoju Nīderandē ar citiem latviešiem. Nīderlandē nedrīkst būt divu valstu apdrošināšanas, bet ir obligāti jābūt apdrošinātam. Ja tu esi divus gadus nodzīvojis laimīgs nemaksājot apdrošināšanu mazā ciemā un aizbrauc atpakaļ uz Latviju, neviens gailis pakaļ nedzied, bet situācija bija tāda, ka latvieši pārvācās uz citu pilsētu, bija jāpiereģistrējās citā pašvaldībā un tur, pābaudot datubāzes, kāds uzraka, ka vot, divus gadus nav maksāta apdrošināšana un tad tu dabū negarlaicīgu sodu - katra mēneša apdrošināšanu atmaksāt uzreiz (90 eiro mēnesī reiz 24 mēneši), latvieši pacietīgi visu atmaksāja, bet es iepazinos ar jauku somu meiteni un viņa stāsta, ka viņa nemaksājot apdrošināšanu pilnīgi oficiāli, jo Somijā visi ir apdrošināti un tā kā Nīderlandē nedrīkst būt apdrošināts no divām valstīm, bet Somijā viņa nevar no tā atteikties (citādi jāatsakās no nacionalitātes). Somijā visi apdrošināti no dzimšanas, nevienam nekas nav papildus jāmaksā.
Kā ir ar Latviju? Mēs taču visi maksājam sociālo apdrošināšanu caur nodokļiem un mēs nevaram atteikties maksāt tikai sociālo nodokli, mums tak arī būtu kaut kas līdzīgs kā "atteikties no nacionalitātes" situācijā. Jā, ir VOAVA karte bet tur rakstīts "īslaicīgi" cik nopietni/nenopietni tas ir? Šeit maksājot 90 eiro mēnesī tu dabū tieši tādu pašu karti kā VOAVA, rodas jautājums, vai šeit nerodas interešu konflikts? Vai es varētu uz viņu biroju aiziet un pateikt - eu veči, man ir tāda karte, vispār es Latvijā esmu apdrošināta jau no dzimšanas? Lūdzu, apgaismojiet, ja mana domāšana ir pilnīgi greiza.
Vēl viens fakts - kopš neilgiem laikiem tu vairs nevari Latvijā paņemt apdrošināšanu tad, ja tu piemēram, gadu gribi dzīvot citā valstī. Dzīvoju 4 gadus atpakaļ 1 gadu Vācijā, toreiz man bija Latvijas if apdrošināšana, kad tagad gribēju ko līdzīgu uzgūglēt, tātad iespējas vairs neatradu.
APGAISMOJIET MANI TAUTIEŠI!

Paldies

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {26}

apjukums

from: [info]apjukums
date: Nov. 22., 2010 - 09:10 pm
#

4) par laišanu naudu vējā.... kad nāksies labot zobus Nīderlandē, tā vairs neliksies. apdrošināšas polises ir dažādas, ne visas ir 90 eur un apmaksātie pakalpojumi atšķiras. Turklāt, ja strādā legāli, var pretendēt uz veselības apdrošināšanas pabalstu - es, piemēram, maksāju par apdrošināšanu 110 eur mēnesī, no kuriem 60 eur saņemu atpakaļ no valsts.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


es pats personīgs

from: [info]maigs
date: Nov. 22., 2010 - 09:39 pm
#

es zobus laboju Latvijā, turklāt ar minimālo 90 tak zobus neviens neapmaksās. Tu dzīvo Nīderlandē? Kur var uzzināt par to Valsts atmaksāšanu atpakaļ? Te ir daži cilvēciņi, kuri strādā par minimālo algu un tādas "atlaides" būtu varen labas

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


apjukums

from: [info]apjukums
date: Nov. 22., 2010 - 09:52 pm
#

jā, dzīvoju Nīderlandē.
man arī ir pamatpolise, bet tā sedz zobu pārbaudi 2x gadā.
reku par pabalstiem, nīderlandiski: http://www.toeslagen.nl/particulier/zorgtoeslag.html

Atbildēt | Iepriekšējais