pajautaa

obligātā veselības apdrošināšana

« previous entry | next entry »
Nov. 22., 2010 | 07:15 pm
posted by: maigs in pajautaa

Garš un piņķerīgs jautājums.
Dzīvoju Nīderandē ar citiem latviešiem. Nīderlandē nedrīkst būt divu valstu apdrošināšanas, bet ir obligāti jābūt apdrošinātam. Ja tu esi divus gadus nodzīvojis laimīgs nemaksājot apdrošināšanu mazā ciemā un aizbrauc atpakaļ uz Latviju, neviens gailis pakaļ nedzied, bet situācija bija tāda, ka latvieši pārvācās uz citu pilsētu, bija jāpiereģistrējās citā pašvaldībā un tur, pābaudot datubāzes, kāds uzraka, ka vot, divus gadus nav maksāta apdrošināšana un tad tu dabū negarlaicīgu sodu - katra mēneša apdrošināšanu atmaksāt uzreiz (90 eiro mēnesī reiz 24 mēneši), latvieši pacietīgi visu atmaksāja, bet es iepazinos ar jauku somu meiteni un viņa stāsta, ka viņa nemaksājot apdrošināšanu pilnīgi oficiāli, jo Somijā visi ir apdrošināti un tā kā Nīderlandē nedrīkst būt apdrošināts no divām valstīm, bet Somijā viņa nevar no tā atteikties (citādi jāatsakās no nacionalitātes). Somijā visi apdrošināti no dzimšanas, nevienam nekas nav papildus jāmaksā.
Kā ir ar Latviju? Mēs taču visi maksājam sociālo apdrošināšanu caur nodokļiem un mēs nevaram atteikties maksāt tikai sociālo nodokli, mums tak arī būtu kaut kas līdzīgs kā "atteikties no nacionalitātes" situācijā. Jā, ir VOAVA karte bet tur rakstīts "īslaicīgi" cik nopietni/nenopietni tas ir? Šeit maksājot 90 eiro mēnesī tu dabū tieši tādu pašu karti kā VOAVA, rodas jautājums, vai šeit nerodas interešu konflikts? Vai es varētu uz viņu biroju aiziet un pateikt - eu veči, man ir tāda karte, vispār es Latvijā esmu apdrošināta jau no dzimšanas? Lūdzu, apgaismojiet, ja mana domāšana ir pilnīgi greiza.
Vēl viens fakts - kopš neilgiem laikiem tu vairs nevari Latvijā paņemt apdrošināšanu tad, ja tu piemēram, gadu gribi dzīvot citā valstī. Dzīvoju 4 gadus atpakaļ 1 gadu Vācijā, toreiz man bija Latvijas if apdrošināšana, kad tagad gribēju ko līdzīgu uzgūglēt, tātad iespējas vairs neatradu.
APGAISMOJIET MANI TAUTIEŠI!

Paldies

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {26}

es pats personīgs

from: [info]maigs
date: Nov. 22., 2010 - 08:43 pm
#

Jā, jā man ir tā EVAK un es arī laimīga sēžu ar viņu, man ar to nav problēmas, es domāju par citiem, strādājošiem latviešiem.
+ Redzi problēmas MUMS nebūs no augskolas. JA, kaut kas notiek, un tu nonāc slimnīcā - paceļas jautājums, kas par to maksās.. domā, ja mums ir EVAK - Latvija būs pretīmnākoša un maksās mūsu vietā?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


apjukums

from: [info]apjukums
date: Nov. 22., 2010 - 09:05 pm
#

EVAK sedz tikai neatliekamās palīdzības izmaksas tiem, kas ārvalstīs uzturas īslaicīgi. nekam citam tā karte neder.

Atbildēt | Iepriekšējais