pajautaa

Par saimniecisko darbību un nodokļiem

« previous entry | next entry »
Maijs. 7., 2010 | 01:37 pm
posted by: cu in pajautaa

Jautājums par frīlansēšanu: programmēšanu ārvalstu uzņēmumam. Esmu nokritis no koka un nekā par ieņēmumu deklarēšanu, nodokļiem utml. nezinu. Uz VID nodaļu būs jāiet un tur gan jau apskaidros, bet vēlos iepriekš tādu aptuvenu priekšstatu, kā lietas notiek.

Par reģistrēšanos:
Kā saprotu, ja uzņēmums, kuram veicu pakalpojumu, man vēlas maksāt pa godīgo, tad man jāreģistrējas kā individuālā darba viecējam vai saimnieciskās darbības veicējam. Bet kuram, kāda ir atšķirība?

Par maksāšanām:
Katrai maksāšanai vajadzīgs rēķins vai pavadzīme? Tos var taisīt kā patīk, vai jālieto kādas speciālas veidlapas?
Kurā brīdī un kā notiek nodokļu maksāšana? Kādi nodokļi jāmaksā, cik tie ir lieli? Teiksim, ja klients samaksā 100Ls, cik pēc nodokļu nomaksas paliks pāri?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {2}

marule

from: [info]marule
date: Maijs. 7., 2010 - 01:57 pm
#

man liekas, ka individuālā darba veicējs un saimnieciskās darbības veicējs ir viens un tas pats, tobiš, Individuālais komersants kurš veic saimniecisko darbību.
Katrai maksāšanai vajadzīgs rēķins, ir aptuveni paraugi un ir lietas, kurām noteikti ir jābūt šādā rēķinā. Taisīt gan var pats. Ja atmetīsi e-pasta adresi, nosūtīšu tev paraugu.

Ar nodokļiem ir aptuveni tā - ja mēneša ienākumi nepārsniedz 180 ls, tad var nemaksāt sociālo nodokli (9%), bet ir jāmaksā ienākuma nodoklis nu jau laikam 26%). Bet ir 2 labas ziņas: 1) nodokļi jāmaksā reizi 3 mēnešos (avansa maksājums tas laikam saucas) un pirmajā saimnieciskās darbības gadā var pat nedarīt to, tikai nomaksāt kopējo summu iesniedzot gada deklarāciju (kas indivuālajiem darboņiem ir obligāta).
2) Tu kā individuālais vari daudz ko norakstīt izdevumos - elektrību, netu, telefonu, datoru. Šo gan tev VIDā nestāstīs un arī es sīki un skaidri droši vien līdz galam nevarēšu. Te vajadzētu atrast kādu pazīstamu grāmatvedi, kas tev drusku izpalīdzētu pirmajās reizēs.

Atbildēt | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Maijs. 7., 2010 - 02:28 pm
#

es varu ļoti rekomendēt savu grāmatvedi bendikaskantoris.lv, viņa mani ir līdzīgā situācijā lieliski uzstutējusi uz pareizajām sliedēm.

Atbildēt | Iepriekšējais