pajautaa

Gribu mācīties!

« previous entry | next entry »
Mar. 15., 2010 | 11:12 pm
posted by: skakri in pajautaa

Čau, Ciba!

Ir jautājums studējošajiem programmētājiem (vēlams clientside, bet padziļināti OO PHP) - kā ir ar neklātieni un augstskolām? Patreiz iekritušas acīs ir RTU un Latvijas Biznesa Koledža.

Mazliet fona informācijas - darbojos šajā jomā 5 gadus, padziļināti - pēdējos divus (tas ir domāts - nav nepieciešams "JavaScript for dummies").

Paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {12}

Galvenais Sistēmas Vergs -- King of the Jesusphone

imho

from: [info]bh
date: Mar. 15., 2010 - 11:23 pm
#

Uzkodē kādu krutu projektu un Tev nevajadzēs tērēt naudu par auKstKolu.

Nu, ja kādiem vajag papīrus, tad VID EDS, laikam derēs.
Bet tur jāatsūkā daudz priekšnieku cupačupsu.

Atbildēt


from: [info]lotele
date: Mar. 15., 2010 - 11:36 pm
#

mācos RTU bakalauros.

Atbildēt | Diskusija


skakri

from: [info]skakri
date: Mar. 15., 2010 - 11:37 pm
#

Un kā? Materiāli/mācību saturs ir ok?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]lotele
date: Mar. 15., 2010 - 11:59 pm
#

heh, pirmais pusgads - kamēr visi liekie atbirst palēnām, mācāmies pascal tādā stilā kāds patīk pasniedzējai (tava brīvā doma nevienu neinteresē, tie kas atnāca ar pieredzi ilgi gaja cauri šim priekšmetam). Daudz manuprāt lieka stafa, tiem kas vēlas papīru un papildzināšanas, ne nosist savu brīvo laiku (piemēram māca wordu, powerpointu, sociālās attīstības modeļus). Augstākā matemātika gan ļoti interesanta un labi pasniegta.
Nakamajā pusgadā tas pats Pascal un klāt fizika, ķīmija, diskrētā matemātika un diezgan sarežgīta līmeņa elktronika un elektrotehnika (paliek kā parāds 70% studentu).

heh...varbūt sameklē mani skaipā mazaa_riebiigaa_lote tad varētu neslinkāk aprakstīt.
+ varēšu jautājumus pārsūtīt saviem kolēgiem lai zinātu viņu viedokli ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Galvenais Sistēmas Vergs -- King of the Jesusphone

from: [info]bh
date: Mar. 16., 2010 - 12:07 am
#

Ja es pareizi sapratu, tad skakri interesē web kodēšana (OO PHP).
Kur to paskālu viņam iemudrīt webā?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]crash_and_burn
date: Mar. 16., 2010 - 01:29 am
#

Paskālu webā iemudrīt var ļoti elementāri. Vai vajag - ir cits jautājums. (Esmu redzējis, lasi strādājis, ar web projektu, kurš bija uztaisīts valodā, kas bija prastāka par Paskālu.)

Par to vai mācīties paskālu vai nē, es viennozīmīgi teikšu: "jā". Paskāls ir ļoti laba valoda, lai iemācītos programmēt bez priekšzināšanām (vai minimālām), jo var izdarīt praktiski visu, un valodas sintakse ir pietiekami strikta, lai pie kompilācijas izmestu paziņojumus par lielāko daļu iesācēju kļūdām.

Tīri tā no statistikas: uz PHP programmētāja pozīciju intervēju kandidātus. Nāca ar gariem CV, kādi tik PHP projekti nav taisīti, un cik gadi nav nostrādāti, tikko uzdodu elementāru algoritmisku uzdevumu (atrisinājumi daudz un dažādi: dinamiskā programmēšana, rekursija, ar grafu teoriju, izvēles iespējas plašas) - no 20 kandidātiem, kautkādi 3 atrada risinājumu. (Visi pirms tam bija izgājuši PHP testu, kas ir screenings, lai nebūtu galīgi idioti jāintervē). Otrs uzdevums - jāuzraksta kods, kas uzbūvē bināro koku, un apstaigā - aptuveni tik pat liels procents tika galā.

Tas, ko gribēju pateikt - iemācīties PHP valodu, un iemācīties programmēt ir divas dažādas lietas... Un, ja grib iemācīties programmēt, tad nav svarīgi kādā valodā sākt - iemācīties citu valodu pēc tam ir elementāri.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]crash_and_burn
date: Mar. 16., 2010 - 01:34 am
#

Kāds ir mērķis šim pasākumam?
1) Iegūt bakalaura papīru - nav nozīmes kūrā universitātē to darīt.
2) Iemācīties kautko konkrētu - es izvēlētos atbilstošus kursus/pašmācību + sertifikāciju. PHP gadījumā tā būtu Zend sertifikācija.
3) Iegūt pamatus + paplašināt redzesloku par dažādām tēmām, lai pēc tam tās papildinātu pašmācības ceļā - arī jebkura uni derēs.

Atbildēt | Diskusija


skakri

from: [info]skakri
date: Mar. 16., 2010 - 01:41 am
#

2+3. Paldies par iepriekšējo komentāru - vērtīgs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]crash_and_burn
date: Mar. 16., 2010 - 02:09 am
#

Par 2 - painterisējies par Zend sertifikācijas un apmācības iespējām.
Par 3, nav lielas nozīmes, kurā universitātē. Tālāk viss atkarīgs no attieksmes, ja iesi uz universitāti iemācīties, tad to var izdarīt gan LU, gan RTU (par pārējām mazāk zināms).
Pilnībā piekrītu [info]cata komentāram, pats gan biju LU datoristos, bet rezultāts tāds pats: iedeva pamatus daudz un dažādās tēmās, no kurām cītīgāk attīstīju tās, kas mani interisēja. Un par programmēšanu - arī kā jau teicu, un kā [info]cata teica, ja tu māki programmēt, tad valoda ir mazsvarīga, sākt kodēt jaunā - nav problēmas.

Nezinu vai vēl patiess, bet kādreiz bija teiciens, ka LU grūti tikt iekšā, un grūti tikt ārā. RTU viegli tikt iekšā, bet tikpat viegli ārā. (LU mazāk uzņēma, bet ārā nemeta, ar retiem izņēmumiem. RTU uzņēma daudzus, bet pirmajos kursos lielāko daļu atsijāja).

Atbildēt | Iepriekšējais


Cata Comb Clysm Pult

RTU - kā es to lietu saprotu.

from: [info]cata
date: Mar. 16., 2010 - 01:35 am
#

Pabeidzu DITFa (RTU datorzinatnes un inf tehn fak) Bakalaurus + Magistrus, man tapec ir shis tas ko teikt:)

OOP saakas, ja pareizi atceros, kaadaa 3ajaa kursaa un ne PHP, Ja Pareizi atceros, uz C++ baazes (OO ir paradigma, nevis valoda, "valodas dalja" diezgan sekundara). Client side, ja domaa Web standartkomplektu (?vai ko?), tad tas ir izveles priekshmets, butibaa - HTMLAM JS CSSam PHPam MySQLam nav taa iisti vajadziga augstskola, to var plus minus ari pa sestdienam pulcinjaa iemacities, IMHO, ja gribas iemacities Programmeshanas Valodu un tikai - universitate droshi vien bus vilshanaas, jo tur ir daaudz vairaak un daaudz teoretiskak (tb nemaaca "amatniekus"). Varbut RTU koledža to māca - varētu būt, bet nezināšu precizi tiekt. RTU DITF Bakalaurs - standarta inzheniera komplekts: augstaka matematika, fizika, kimija, jaa jaa Paskaals:), elektriibas/tehn/magnetismi un tadas lietas - te pirmajaa setaa atbirs (arii) tie, kas droshi var doties vai nu uz pulcinju / speceni. Pa vidu ir asembers, Python, Perl, C++, (+izveles priekshmetos kadi Javascripti/Flashi) un citas basic basic lietas, kas ieliek dikti deriigu fundamentu galvaa uz kura butiba vari pec tam iebraukt bezmaz da jebkaadaa valodaa (parbaudiju uz savas aadas, kad jaalec dziivaa projektaa, ASP.NET vai Java vai PHP vai vienalga, visu var. Pec RTU - padavaj ko gribi.). Plus un plus un plus visadas papildu lietas par programmaturas izstrades procesiem un aprekiniem, dokumenteeshana (specenes), proj.vadu stuff, arhitektura, datu bazes, modeleeshanas, MI un taa taalaak. Garsh stasts. Lai vai kaa: man loti patik tas ko RTU dod. Tie, kas tikai grib dragaat vienu un to pashu PHP kodu gadu no gada - domaju, vilsies un nometiis laiku zemee, daudz kas liksies lieks (lielaka dalja man liekas pirmajaa piegajiena nemaz nesaprot, prieksh kam tas viss, tas pielec veelaak) TURKLAAT PHP RTU vispar nemacija manaa programmaa! Like - VISPAR. ZERO! Bet piespraust RTU DITF beidzeejam "PHP pluginu" ir paris dienu darbs ;) Kodejam PHP ka dzirksteles shkiist.

Hope this helps. gud lak.

Atbildēt | Diskusija


skakri

Re: RTU - kā es to lietu saprotu.

from: [info]skakri
date: Mar. 16., 2010 - 01:46 am
#

Lieliski, paldies - tieši tas, ko vēlējos dzirdēt. Aizmirsu piebilst ka "sestdienas pulciņos" (mājās) bakstos pa C#, tā kā tas (programmēšana kopumā) ir tieši tas kas būtu vērtīgi, kaut vai redzesloka paplašināšanai, loģikas "uzkačāšanai".

Atbildēt | Iepriekšējais


barvins

from: [info]barvins
date: Mar. 16., 2010 - 08:05 am
#

Ja mērķis ir ātri kaut ko iemācīties, nevis patusēt ar draugiem, tad labāk netērē velti laiku universitātē, bet atrodi un izlasi kādas 3 labas grāmatas.

Atbildēt