Par pasākumu norisi sinagogās.

« previous entry | next entry »
Jun. 11., 2008 | 01:37 pm
posted by: unpy in pajautaa

Vai tā ir taisnība, ka sinagogās bez nelielas politinformācijas devas(šāda tāda politinformācija visās baznīcās notiek) tiek stāstīts arī par ebreju tautas īpašo vietu citu pasaules tautu starpā un izsniegti padomi, kā rīkoties, lai šo pašsaprotamo izredzētās tautas statusu visādi stiprinātu un citādi pulētu?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {22}

Izredzētās tautas statusa interpretācijas

from: [info]kashadura
date: Jun. 11., 2008 - 02:51 pm
#

Domāju, ka tas tā pilnīgi noteikti varētu būt, taču nevajag steigties ar rietumnieciski galējiem secinājumiem, jo
*mēs visi esam kaut nedaudz ebreji :)
*"izredzētās tautas" funkciju citu tautu vidū varētu rupji salīdzināt ar bazmīcas kalpu un laju atbildības sadalījumu Dieva priekšā Romas katoļu baznīcā- t.i. ebreji ne tikai ir "izredzēti", (viņu attiecības ar Jahvi Vecajā Derībā pielīdzināmas laulības saitēm) bet arī zināmā veidā "nolādēti" ar pastiprināto atbildību, kas jāuzņemās.
Ebrejiem ļoti svarīga viņu ģimenes, dzimtas un tautas apziņa. Ja šai senajai un unikālajai tautai nebūtu tāda neiskaidrojama,spēcīga dziņa, tad vazājoties pa pasauli būtu jau sen iznīdēta, vai iznīkusi (un mums nebūtu ne Einšteins, ne Daniela Stīla). Tas, protams, ir koks ar diviem galiem, jo izpratnes iespējas šādai "kopības izjūtai" plašas un, man domāt, lai gan daudz par to nezinu, ka šodienas Izaēlas valdība ar to manipulē ne visai godīgi, tāpat kā reizēm atsevišķi indivīdi, taču tas jau vairs neattiecas uz etnisko piederību, bet tādu abstraktu vienību kā "cilvēcība" vispār.

Atbildēt | Diskusija


Re: Izredzētās tautas statusa interpretācijas

from: [info]unpy
date: Jun. 11., 2008 - 03:09 pm
#

Pasarg, die's, nesteidzos ar "rietumnieciskiem" secinājumiem. Drīzāk, pieņemu šo faktu zināšanai un viss.

Par to, ka mēs visi esam kaut nedaudz ebreji, šaubu nav. It īpaši, skujoties no rītiem. Un "nolādēts ar atbildību" kā termins ir labi saprotams.

Vairāk domāju par to, cik tas ir "godīgi", ja par šādu lietu kārtību ir informēti tikai ebreji paši un neviens cits. Sanāk nedaudz tā kā muļķīgi, ka man neviens ebrejs nav stāstījis, ka ir par mani izredzētāks, lai gan saprotams jau ir gan - ko ta nu daudz zemcilvēkam klāstīsi, tāpat nesapratīs;)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Izredzētās tautas statusa interpretācijas

from: [info]kashadura
date: Jun. 11., 2008 - 04:46 pm
#

Es domāju, ka neviens prātīgs ebrejs tev tā pēkšņi neuzbāzīsies ar savu izredzētību, ja
* pats nepajautāsi
* vari pats palasīties tajā biezajā grāmatā
* šāds skaidrojumi prasa vai nu priekšzināšanas, vai arī neierobežotu laika daudzumu, jo šito fišku apskaidrot "lielās līnijās" ir ļoti grūti.

un vai tu domā, ka ebrejiem nav nekā interesantāka ko darīt, kā vien gaidīt, kad atradīsies kāds, kam paskaidot, kāpēc viņi ir tik īpaši. Es, piemēram, pa kādai astotdaļai esmu "īpaša" (bet, pieļauju, ka var būt arī vairāk) un neskraidu apkārt to visiem klāstīdama, jo tas jau tāpat redzams. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Izredzētās tautas statusa interpretācijas

from: [info]unpy
date: Jun. 11., 2008 - 06:35 pm
#

Nu, tīri loģiski visu saprotu. Pat drusku apbrīnoju. Tak emocionāli...eeee...sarežģīti.

Atbildēt | Iepriekšējais