Pārtikas veikali padomju savienībā

« previous entry | next entry »
Maijs. 30., 2006 | 05:00 am
posted by: driznaks in pajautaa

Pretēji saviem paradumiem, esmu ielaidies Interneta debatē :/ Pie tam, angliski runājošajā Internetā. Pie tam, par dzīvi Padomju Savienībā.

Cienījamie Cibiņi, kuri ir pietiekami ilgi dzīvojuši, lai paši būtu pieredzējuši LPSR jaukumus. Pastāstiet par to, cik viegli ierindas pilsonim bija pieejami pārtikas produkti, it īpaši gaļas produkti, svaigi dārzeņi, piena produkti utt.

Lai gan man pašam priekšstats ir, gribētu dzirdēt vairāk "laikmeta liecību".

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {93}

crescendo

from: [info]crescendo
date: Maijs. 30., 2006 - 11:31 am
#

Redz, par vīnu un šņabi nezinu, man vēl 10 gadu nebija, alkohols galīgi nebija aktuāls.
Dzīvokļu rindas ir joprojām.
Pēc cukura rindas bija, arī kad nebija uz taloniem. Pēc mīkstās desas bija. Pēc cīsiņiem un sardelēm bija.
Pēc cieti žāvētās nebija.

Rindas, protams bija visur - jo darba laiks veikalā bija īsāks, bet katram pircējam veltītais laiks - krietni ilgāks (bet, FYI gana daudzos 'zemo cenu veikalos' rindas pie kasēm ir arī tagad, un nebūt ne mazākas).

Protams, vajadzēja iet laicīgi, ja gribēja nesakaltušu maizi - tad jau maizi celofāna maisiņos nepakoja, piens arī bojājās ātrāk (=sāka rūgt, nevis pūt, kā vairums piena tagad. Produkti, kas plauktos stāvētu tik ilgi, kā stāv tagad vienkārši sabojātos.

Bet speciālas rindas ne pēc maizes, ne pēc piena (parstā, no extras) nebija. Rindas pēc piena parādījās jau 90tajos - kad sāka zemnieki uz pagalmiem vest izlejamo, pēc tā tad stāvēja rindās.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


D[ra]kone

from: [info]drako
date: Maijs. 30., 2006 - 12:03 pm
#

Ar spirtoto bija problēmas Gorbija laikā. Par to laiku pat ir anikdote par kaut kādu ārzemju viesi, kas izbrīnīts par nervozo rindu pie veikala ar izkārtni VINO.

- kas tas tā tāda iestāde? Vizšij Institut Narodnovo Obrazovaņija.
- A ko viņi tik nervozi tādā rindā stāv?
- Tapēc ka drīz sāksies iestājeksāmeni.

Jā darba laiks tiem veikaliem bija specifisks - ar pusdienslaiku, kurā visi bija no veikala izfīrēti ārā. Un vispār, ja tu pa dienas laiku blandījies apkārt, tad varēja apjautāties, ko tu dari, kapēc nestrādā.

Nu jā un vēl tagad atceros, kā no rītiem agri vajadzēja celties lai ietu uz veikalu. ja nokavēji pēc kaut kādiem ntiem, tad viss - cauri. Veikals tukšs.

Celofāna maisiņos kaut kad bija piens arī. Bet vairāk bija pierastas tās pudeles ar resno kakliņu. Laikam celofānā nemācēja pakot. Ar tetrapakām gan bija savādāk. Tās savienībā nepazina.

Jā - piens rūga - tas gan. Nezinu, kas tā par reakciju tam notiek tagad.

Nu jā - bija savas problēmas 90tajos, kad no vienas puses kol/sovhozus likvidēja, bet lauku industrija vēl nebija attīštījusies. Bija jau skandāli, kad ar Godmaņa vai Šķēles ziņu valsts no ārzemēm bija sapirkusies labību, lai "tauta nenomirtu badā", un zemnieki, kas cerēja, ka valsts no viņiem atpirks labību dabuja figu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Spilvens

from: [info]spilvens
date: Maijs. 31., 2006 - 11:17 am
#

Par tām tetrapakām - es atceros, ka bija tādas trīsstūru pakas(nezinu kā to sauc-tripakas?) kurās šķiet bija kefīrs.

Atceros savā miestiņā bezgaīgās rindas pēc saldējuma, apelsīniem, banāniem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


D[ra]kone

from: [info]drako
date: Maijs. 31., 2006 - 11:32 am
#

Hmm - jā - trīsstūra pakas bija. Piens, kefīrs. 4-kantainās pakas nebija.

Bet man sķiet tām trīsstūra pakām nebija ne vainas. Nu ja neskaita, ka tecēja reizēm, bet tas jau visām pakām gadās, šķiet ..

A banānu toreiz nabija. Apelsīni - jā, bet banāni bija deficīts. Neviens krievijā īsti nezināja, kā to preci atgādāt, tā lai tā nesabojājas. Cik zinu, arī tagad tā ir īpaša zinātne, bet nu tagad tas ir atstrādāts process.

Vēl atceros, mazs būdams, kā man viena mamma (ne mana) starpbrīdī, cienāja ar banānu ... tipa, kamēr citi neredz, jo tā toreiz bija baaaaigā prece :)

Pat vēl elitārāka, kā rietumu kožļenes. Bet arī ar tām toreiz bija tā, ka lielākā daļa tikai papīrīšus dabūja paostīt ... Tos kolekcionēja un vēl bija speciāla faņķiku spēle, ar saviem noteikumiem ...

Mhm. Un es pat speciāli taisīju dažus savus viltotos faņķikus, lai būtu ar ko sākt spēlēt :DD

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Spilvens

from: [info]spilvens
date: Jun. 1., 2006 - 01:27 pm
#

Pie mums tādas preces kā apelsīni un banāni parādījās labi ja reizi gadā un tad bija jāizstāv bezgalīgas rindas.

Atbildēt | Iepriekšējais