pajautaa

Kas Latvijā ir īpašs un kas tie tādi latvieši?

« previous entry | next entry »
Jan. 18., 2021 | 10:54 am
posted by: lavendera in pajautaa

Ar ko mēs esam jocīgi un ar ko varam lepoties? Ko jūs ārzemniekam pateiktu, lai paskaidrotu, ar ko atšķiramies, piemēram, no lietuviešiem? Kāpēc mēs esam eksotiski? Kāpēc Latviju vērts apmeklēt? Kas te noteikti jāredz? Der viss, sākot ar pelēkajiem zirņiem, ko ēd vienreiz gadā, traku sēņošanu rudeņos, populāro kalnu slēpošanu, lai gan augstākais kalns ir tikai 312 metri; ka gandrīz katrs latvietis vismaz vienreiz ir piedalījies dziesmu svētkos (vai vismaz tos skatījies, dziedādams līdzi), Brīvības piemineklis, Rīgas jūgends; ka katrs latvietis zina divas valodas, bet visbiežāk trīs un pat vairāk; ka mums bija savulaik vissmukākās monētas; ka jāēd maizes kancīši, lai apprecētu saimniekdēlu; barikādes, Baltijas ceļš, izsūtīšanas, 50% teritorijas meži utt.

Priecāšos par ideju pasviešanu. Man, piemēram, nešķiet, ka ārzemniekus šurp vajadzētu vilināt ar Mežtaku vai Jūrtaku... Un man negaršo sklandurauši.

Atgādiniet, lūdzu, ko dara viens latvietis? Divi spēlē teātri, trīs dibina kori :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {74}

t

from: [info]tiga
date: Jan. 18., 2021 - 12:47 pm
#

jautājums ir, no kurienes tie ārzemnieki? no postpadomju telpas? vai no amerikām? vai no ES? katram ir savas lietas gan jau, kas viņus varētu paķert. plus vēl arī katram cilvēkam ir savas intereses. vienam patīk riteņbraukšana, citam - rundāles pils.
bet tā - mums visiem ir jānosit čūska, jāiestāda koks un jāuzaudzina dēls, kā arī mums zāļu skapītī vienmēr ir asaras, dziesmas un alus.
no lietuviešiem mēs atšķiramies ar to, ka svinam vārda dienas, reizēm tās ir pat svarīgākas nekā dzimšanas dienas. ja dzimšanas dienā var aizmirst apsveikt, tad nekādā gadījumā vārda dienā, jo tas ir rakstīts kalendārā!
vēl mēs svinam Jāņus sirsnīgāk nekā jebkur citur Baltijā.
un vēl, atšķirībā no lietuviešiem, mēs tik ļoti neturamies kopā, bet esam vairāk individuālisti.
mums ir Skroderdienas Silmačos Nacionālajā teātrī, uz kurām cilvēki iet pat 25 gadus pēc kārtas (nepārspīlējot). un unikāla, 500km gara jūras piekraste ar kāpām, kādas pasaulē lielākoties vairs neeksistē (jo ir apbūvētas ar viesnīcām). un meži, t.sk. dabiskie meži, kuri, lai gan mazākumā, tomēr vēl ir un kurus ir vērts apskatīt, ja patīk daba (nav runa par "mežtakas" vai "jūrtakas" projektiem, bet tiešām skaistām vietām, kādu pasaulē citur nav).

Atbildēt | Diskusija


lavendera

from: [info]lavendera
date: Jan. 18., 2021 - 01:30 pm
#

paldies, šis bija ļoti labi! Bet vai tik tā čūska, koks un dēls ir mūsu unikālā vērtība?
teorētiski mums ir arī Limuzīns Jāņu nakts krāsā, bet to jaunieši vairs vispār nezinot un citātus neuztverot

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


t

from: [info]tiga
date: Jan. 18., 2021 - 01:32 pm
#

Tavs jautājums taču ietvēra "ar ko mēs esam jocīgi" :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


lavendera

from: [info]lavendera
date: Jan. 18., 2021 - 02:01 pm
#

mans papildjautājums ietvēra "vai kaimiņtautām nav tāds pats izteiciens"
bet mums unikālais ir leiputrija

Atbildēt | Iepriekšējais


t

from: [info]tiga
date: Jan. 18., 2021 - 01:34 pm
#

ā, bet par limuzīnu runājot - es domāju, ka katrai valstij taču ir savas nacionālās filmas, t. sk. katrai paaudzei savas. tas nu gan nav nekas unikāls Tava jautājuma izpratnē, tāpat kā literatūra vai māksla in general.
var, jau, protams, aizrauties ar - brauciet pie mums, jo mums ir Rotko muzejs, Cēsu mākslas festivāls un Ziemassvētku jampadracis, bet kaut ko līdzīgu jau katrā Eiropas valstī var atrast. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


lavendera

from: [info]lavendera
date: Jan. 18., 2021 - 01:38 pm
#

o jā, to es nepadomāju. bet mums ir laba animācija - vispār laba

Atbildēt | Iepriekšējais