Ritvars Eglājs ([info]ritvars) rakstīja [info]lasiitprieks kopienā,
@ 2010-10-21 12:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pasaules uzziņu atlants

"Jāņa sēta" laidusi klajā Pasaules uzziņu atlantu. Šis ir pirmais atlants pasaulē (vismaz tā teica zinātāji Frankfurtes grāmatu gadatirgū), kur līdzās ierastai informācijai par valstīm un valdījumiem pirmo reizi publicētas ziņas par visām pasaules autonomijām.


Atlanta pamatdaļu veido reģionu polītiskās kartes ar īpaši izceltu administrātīvo iedalījumu. Territorijas ar plašu autonomiju attēlotas atšķirīgos toņos, tā izceļot to savdabību. Vai tie būtu Šveices kantoni, Arābu emīrāti, Etiopijas kilili, Irākas Kurdistāna vai kristiešu apdzīvotā Dienvidsūdāna, katrā no tām ir savi likumi, parlaments vai kas cits īpašs, un tāpēc dažāds ir arī fona krāsojums kartēs.


Lai labāk raksturotu atšķirīgo dažādās valstīs, atlantā iekļautas pasaules daļu tematiskās kartes: fizioģeografiskās, polītiskās un vēstures, iedzīvotāju izvietojuma, ticību, tautu un valodu. Par pasauli kopumā vēl dotas oficiālo valodu, rakstību, globālizācijas un polītisko organizāciju kartes. Tāpat atlantā ietvertas polītisko pretenziju kartes Arktikā un Antarktikā.


Uzziņu sadaļā dota svarīgākā informācija par 800 pasaules territorijām. Informācija illustrēta ar karogiem, daudzi no kuriem publicēti pirmo reizi (varat ievērtēt, piemēram,  Kunajalas iezemiešu komarku Panamā). Ar īpašu simbolu norādīta pastmarku esamība, kas varētu pārsteigt pat pieredzējušus filatēlistus, piemēram, uzzinot, ka klostervalsts Ajonora izdod savas pastmarkas. Publicēta arī jaunākā informācija par valodām, ticībām, tautībām, lielākajām pilsētām, IKP un saimniecības speciālizāciju. Pēdējā varētu pārsteigt dažu labu pasaules saimniecības ekspertu, piemēram, uzzinot, ka Samoa tradicionālos kokosa produktus eksportā aizstāj automobiļu elektroinstalācijas, bet anarķijas pārņemtajā Somālijā bez pirātisma zeļ arī starptautiski tālsakaru pakalpojumi.


Atlanta nobeigumā dots nosaukumu rādītājs ar vairāk nekā 57 000 vietvārdiem. Ja gribat pirkt skaidrā, ar norēķinu karti vai internetā, karšu veikalā to var izdarīt par Ls18,90. Ja ar rēķina izrakstīšanu un pārskaitīšanu, "Jāņa sētas" vairumtirdzniecībā (Stabu 119, 67290669, 67290806) būs maķenīt zem Ls15.







(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?