Kino - King Kong **** un 1/2 [entries|archive|friends|userinfo]
Kino

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| Filmas.lv Forum Cinemas Kinogalerija Acmefilm Rakstīt! ]

King Kong **** un 1/2 [2. Jan 2006|02:22]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
kino
[carnival]
It kā jau dīvaini, bet tiešām varu piekrist savam kolēģim NN, ka King Kong ir viena no pagājušā gada labākajām Holivudas filmām, ja ne pati labākā. Nezinu vai tajā var saskatīt kādu nebūt vēstījumu, dažas teorijas man ir, bet tās visas apraujas kaut kur pusceļā.

Pirmkārt jau skaistules-nezvēra problēma mūsdienu sabiedrībā. Skaistuma dēļ jāziedo dzīvības neskaitāmiem cilvēkiem, tāpēc laikam skaistu sieviešu dzīvības kaut kādā veidā ir pārākas par citu cilvēku dzīvībām. Tomēr pat Naomi nāve nevarētu izraisīt tik lielu līdzpārdzīvojumu kā King Konga nāve, kurš vienlaikus ir ne tikai atbildīgs par neskaitāmu cilvēku bojāeju, viņš pats šos cilvēkus ir nogalinājis. Trešais tēls ir ambiciozais režisors, kurš tiek pataisīts par visa notikušā īsto un vienīgo vaininieku. Kāpēc? Tāpēc, ka viņš nebija ne skaista blondīne, ne reti sastopamas pērtiķu sugas pārstāvis, viņš bija tikai godkārīgs. Jautājums - vai noziegums, kas pastrādāts dēļ godkāres ir smagāks? Nu jā, nepārdzīvoja jau īpaši režisors par mirušajiem biedriem, bet to nedarīja arī skaistule un Kongs nogalināja arī brīžos, kad bez tā būtu varējis iztikt. Tomēr, gribot negribot, te mums jānonāk pie līdzīgas "jēgas" kāda bija izteikt Gredzenu Pavēlniekā, te gan varas un slavas kārei nav dots materiāls veidols, bet atkal ir parādīts kā tā korumpē labus cilvēkus un izbojā skaistās attiecības, kas starp mums pastāv. Tādiem tēliem kā Brodija atveidotais Džeks ir jānosargā skaistais un mežonīgais no manufaktūru šausmām, tādi kā Kongs būtībā ir augstākas radības, tādus kā režisors Karls ir sabojājis Lielvaras Gredzens un tādām kā Anna vienkārši ir jābūt skaistām, jo skaistums ir viena no galvenajām pareizās dzīves jēgas sastāvdaļām, ne velti visi elfi ir tik izskatīgi!

Tieši tik samudžinātu es redzu filmas jēgu, bet jēga šajā darbā nav galvenais, galvenais ir tas, ka Pīters Džeksons ir izveidojis vēl vienu izcilu filmu, kas šoreiz galveno uzsvaru liek uz specefektiem, kas nemaz nav tik slikti vairāku iemeslu dēļ. Atšķirībā, piemēram, no Lūkasa vai Spīlberga moderno specefektu manieres Džeksons tajos ieliek sabalansētu un aizkustinošu poētismu, kas uz specefektiem tendētās filmās jau kādu laiku bija aizmirsts. Tehnoloģijas, gluži kā Gredzens, ir sabojājušas režisorus, ko lieliski spēj nodemonstrēt pats Lūkass, rādot kā viņš vienu un to pašu filmu uzņem pirms 30 gadiem un šodien. Jā, es te runāju par Zvaigžņu Kariem, kurus to tēvs bez problēmām no visnotaļ aizkustinoša mākslas darba pārvērš par piektdienas vakara datorspēli uz lielā ekrāna. Bet izejas jau nav - modernie specefekti te ir un nekur prom tie netaisās doties. Un te nu arī slēpjas Džeksona ģēnijs, viņš pieņem mūsdienu tendences, bet vienlaikus ieliek tajās reti novērotu dvēseliskumu, no kā vajadzētu mācīties visiem nākamajiem un aiznākamajiem lielbudžeta filmu režisoriem. Tik tiešām, Džeksons nav Gendalfs, viņš iet Boromira ceļu un ļaunumu pasaulē cenšas apkarot ar to pašu ļaunumu, tādējādi nonākot pretrunās ar savām filmām, kurās pasludina, ka šāds ceļš ne pie kā laba nenovedīs. Tāpēc necentīsimies tik ļoti iedziļināties jēgā, galvenais ir stāsts pats par sevi, un šobrīd pasaulē nav labāka lielbudžeta ekrāna stāstu stāstītāja par Pīteru Džeksonu.
Linkmans komentārs

Comments:
[User Picture]
From:[info]kconcrete
Date:2. Janvāris 2006 - 02:26
(Link)
Tad jau tomēr būtu jānoskatās.
Bet dzirdēju, ka tur cilvēku kratot 10 minūtes no vietas.
[User Picture]
From:[info]batou
Date:2. Janvāris 2006 - 02:30
(Link)
kas nu kuram. kādam krata, kāds savukārt nekoncentrējas tikai uz kratīšanu.

atgādina to kritiķi no imdb.com kurš žēlojās par "nereālajiem" pērtiķīša efektiem.

ir kāds kurš skatās filmu un ir kāds kurš novērtē to cik reāli vai nereāli ir efekti.
[User Picture]
From:[info]kconcrete
Date:2. Janvāris 2006 - 02:32
(Link)
Nu ok, ok, bet laikam jau tomēr uz lielā ekrāna vajag skatīties? Uz kompja jau nebūs tas?
[User Picture]
From:[info]pyonpyon
Date:2. Janvāris 2006 - 02:44
(Link)
Kur gribi, tur skaties.
[User Picture]
From:[info]kconcrete
Date:2. Janvāris 2006 - 02:48
(Link)
Nu jā. Tā gan laikam.
[User Picture]
From:[info]snake
Date:2. Janvāris 2006 - 12:35
(Link)
Nē, uz kompja nebūs tas. Pat uz mājas kinozāles nebūs tas, kas ir uz ekrāna trīsstāvu mājas augstumā.
[User Picture]
From:[info]indigo_kid
Date:2. Janvāris 2006 - 18:56
(Link)
Njā, es arī īpaši bieži uz kino neeju, bet nu šī, tāpat kā LOTR, Matrix utt. noteikti nav no uz-kompja-skatāmajām.
[User Picture]
From:[info]malfor
Date:2. Janvāris 2006 - 23:16

monkey lover!

(Link)
šai filmai tālu no gada labākās filmas. Jā, protams, tā ir fantasy filma, tālu no realitātes, bet tas nenozīmē, ka vajag taisīt totāli debilas, visiem dabas un kādiem tur vēl likumiem neatbilstošas epizodes. nu kaut vai bēdīgi smieklīgās ainas, kur dinozauri kopā ar kuģa komandu skrēja pa to salu, samīti tika tikai kādi pāris cilvēki, kas ir pārāk nereāli. naomi nemitīgi tiek svaidīta pa konga rokām, viņai viss kārtībā. kongs slidinās pa ledu pilsētas centrā, tas pat neieplaisā (noteikti tur ir tik auksts kā kaut kur ziemeļpolā un ledus ir ļoti biezs, naomi arī skraida kaut kādā naktskreklā un pat zosāda neuzmetās). kā viņi aiztransportēja kongu? jo īpaši man patika kā ik pa brīdim uzpeldēja kuģī palikušie cilvēki pašos kritiskākajos momentos nez no kurienes, un noteikti zināja kur nelaimē nonākušie atrodas. utt utt utt.

kopumā šī filma neizraisīja nekādas emocijas. ko režisors gribēja pateikt? vai beigās man bija jāraud? vai bija jānosoda "necilvēcīgā" cilvēku rīcība, kad šie mēģināja novākt kongu, kad šis kā aptracis izbēga no teātra (nez kā viņu tur iedabūja iekšā?) un slaucīja visu kas viņam ceļā. stulbie cilvēki nesaprata blondīnes un milzu cilvēcīgā mērkaķa mīlestību. pat specefekti nebija nekas īpašs. jebkādai fantasy filmai ir jābūt kaut kādam ticamības līmenim. šajā filmā tāda nebija.

tad vēl šie personāži. jā, bija attēlotas cilvēku īpašības - mantkārība u.c., bet, ja tāds bija vēstījums, vai bija jēga iztērēt kaudzi naudas šādam farsam?

ja kongs būtu apēdis blondīni jau pašā sākumā (nez kas viņu pirmo reizi atturēja, tur tak gulēja nezcik skeleti. mīla no pirmā acu uzmetiena?), vispār nebūtu filma jātaisa un nebūtu šādas problēmas.
varbūt filmai pieeju pārāk racionāli, bet tā nu tas ir. protams, bija daudz labu vietu, bet vēl vairāk bija sliktās un neloģiskās.


un tad vēl tās beigas.... "beauty killed the beast" - kas ir tas?? vispār nesapratu kamdēļ vajadzēja izspļaut šo frāzi. laikam tādēļ, lai skatītāji beigās gudri kratītu galvas un teiktu "jāāa... mhm...". drošvien bij domāts, ka šī frāze piešķirs filmai jēgu.

ak, meitenes zālē raud, visi ir dziļi aizkustināti, neviens neaizdomājas, Pīter Džekson, šī ir gada lieliskākā filma!
[User Picture]
From:[info]kconcrete
Date:3. Janvāris 2006 - 01:16

Re: monkey lover!

(Link)
kaut kā tā man likās.
[User Picture]
From:[info]mxz
Date:15. Janvāris 2006 - 12:41
(Link)
Tas, cik daudz tu jebkurā filmā saskati, tikai liecina par to, cik daudz tevī ir pašā. Kā saka "beauty is in the eye of the beholder."