MaKo ([info]mako) rakstīja [info]dzens kopienā,
@ 2003-12-05 09:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Drusku, gabaliņu, pa gabaliņam, pārpublicēšu te to, kas ieksh http://mako.delfi.lv/ atrodams dzena sakarā...
Dzens, dzens - es te runāju, bet varbūt daudzi nemaz nezin, kas tas dzens tāds ir?
Mēģināšu paskaidrot - kā nu es to saprotu. Jāpiebilst - tas ir mans dzena redzējums, kas varbūt atšķiras no citu viedokļa.

Dzens ir budisma filozofijas veids. Piekrītot vispārpieņemtajam budismā, dzens skaidro to no ļoti neparasta viedokļa.
Daži vārdi par budismu - tas radās ap 4.gs. p.m.ē., kad Indijas šakju cilts princis Gautama dzīves jēgas meklējumos izstrādāja savu mācību un kļuva Apgaismotais. Tās īsa jēga ir tā sauktajās Četrās patiesībās:
1. Dzīve ir ciešanas. Piedzimšana, mīlestības zaudēšana, slimības, nāve - tās ir ciešanas.
2. Ciešanas rodas no vēlmēm. Mēs vēlamies paturēt mīļoto, bet zaudējam to, mēs vēlamies dzīvot - bet mirstam, vēlamies ko iegūt - un neiegūstam (naudu, slavu, mīlestību). Ieguvuši - baidāmies pazaudēt. Un ciešam gan savu baiļu dēļ, gan zaudējuma dēļ. Mūsu pieķeršanās pasaulei rada ciešanas.
3. Ir ceļš, kā atbrīvoties no ciešanām - atbrīvojoties no vēlmēm. Ja nebaidies pazaudēt, un nebaidies neiegūt - tu neciet.
4. Atbrīvoties no ciešanām var pareizi domājot, pareizi rīkojoties, pareizi dzīvojot. Tas ir ceļš uz brīvību.

Budisms uzskata, ka šī pasaule nav reāla. Tā sastāv no dharmu kombinācijām. Dharma ir plašs jēdziens - tā ir gan enerģija, gan likumsakarības, gan matērija (kas taču sastāv no enerģijas). Precīzi pārtulkot to nevar. Un pasaule ir Sansara - mūžīgais Rats, kurā mēs visi griežamies, būdami savu vēlmju vergi. Mūsu būtības (ne personības) pārdzimst atkal un atkal šai iluzorajā esībā. Kas mēs esam - to nosaka mūsu Karma - iepriekšējā dzīvē uzkrātā pieredze. Kas mēs būsim - to nosaka mūsu darbība pašlaik - mēs veidojam savu Karmu. Un vēlme dzīvot mūs notur šai vāveres ratā. Taču, ja izdodas izrauties, gūt Apgaismību - cilvēks kļūst Buda (tas nav dievs, tas vienkārši ir Apgaismotais). Un vairs nav pakļauts sansarai. Cilvēks gūst Nirvānu - viņa "es" saplūst ar vienīgo reāli eksistējošo - ar Neko. Ar Neesamību.

Viss pārējais budismā - Budas statujas, lamaistu mūki, budistu paradīzes un elles, svētie un lūgšanas - ir tikai uzslāņojums, krāsaina anturāža.

Dzens noliedz visu šo krāšņo balagānu. Tas ir maksimāli atkailināts budisma paveids. Galvenā doma - tu jau esi Buda. Pieej pie spoguļa un palūkojies - tevī raugās Buda :) Ja sansara ir ireāla, un reāla ir tikai patiesā būtība - tātad Sansara ir Nirvāna. Un mēs visi esam tikai Te un Tagad. Vienīgā problēma - to saprast. Un ceļi uz sapratni ir dažādi - meditācija, paradoksāli dialogi, māksla, šoka stāvoklis. Kaujas mākslas.

Dzenbudisms saka - ja ko vēlies - tad iegūsti to. Ja nevari iegūt - aizmirsti par to uzreiz un tagad. Tad nebūs morālo paģiru un vēlmes tevi nesaistīs.

Man ļoti patīk dzena stāvoklis Satori - tāda kā neliela Apgaismība, kad tu uz brīdi saproti, sajūti - viss ir viens. Rasas lāsē aronijas lapā pēc lietus spēj atspoguļoties visa pasaule. Tu spēj visu un saproti visu. Jo tu esi Viss.

Varbūt kāds no jums arī to ir izjutis - skaldot malku, saplūsti ar šķilām un cirvi, un laiks paiet nemanot, gleznojot vai sacerot dzeju, vārdi un otas triepieni guļas paši no sevis. Mīlējoties tavas rokas un ķermenis saplūst ar partneri, tu esi brīvs... Arī tas ir dzens.

Cīnoties, vai braucot ar auto, vai lūkojoties uz koka galotni - ja pievēršat uzmanību vienam sīkumam - bedrei, pretinieka dūrei vai vienai lapai - zūd kopējā aina. Tikai lūkojoties ar t.s. perifēro redzi, varat uztvert pasauli kā vienu veselumu. Kā ko tādu, kā daļa esat, kas ārpus attiecībām - Es un Tu, Subjekts - Objekts. Ārpus duālisma. Arī tas ir dzens.

Nevar jau ar vārdiem visu pastāstīt. Tas jāizjūt, pašam jāizgaršo. Ceru, ka mazu ieskatu esmu devis. Par atsevišķiem aspektiem rakstīšu citreiz.

Jā, piezīme speciālistiem - es zinu, ka vienkāršoju, es zinu, ka Svētais Astoņposmu Ceļš nav tāds , es zinu, ka nav labi jaukt sanskrita, ķīniešu un japāņu terminus kopā. Bet tas ir mans redzējums. Uzrakstiet labāk :) Un es priecāšos.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?