Jerry the Mouse ([info]jerrym) rakstīja [info]dorians kopienā,
@ 2004-06-10 12:48:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
COOL............. dzīvojam kā pasakā: jo tālāk, jo briesmīgāk.

Latvijas valdība šonedēļ piekritusi no Zviedrijas valdības iegādāties lietotas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas, bet pirms pāris nedēļām bez liekas publicitātes izlemts no Vācijas valdības pirkt artilērijas haubices. Līdz ar to Latvija sākusi apjomīgāko un dārgāko ieroču iepirkšanu atjaunotās valsts vēsturē, šodien ziņo laikraksts "Diena".



Valdības jau apstiprināto darījumu apjoms ir 26,7 miljoni latu, kas jāsamaksā vairāku gadu laikā, taču, tā kā izskatīšanu vēl gaida lēmums par prettanku raķešu sistēmas iegādi, prognozējams, ka tēriņi pārsniegs 30 miljonu latu robežu.
Aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP), aizstāvot izdevumus, "Dienai" skaidrojis, ka darījumi starp valdībām ir izdevīgāki nekā pirkšana no ražotājiem vai starpniekiem un par jaunām iekārtām Latvija būtu maksājusi desmitiem reižu dārgāk.

Ieroči esot nepieciešami ne vien valsts aizsardzības sistēmai, bet galvenokārt Latvijas karavīru misijām ārzemēs, jo to trūkuma dēļ līdz šim nācies paļauties uz sabiedroto atbalstu, bet, piemēram, Irākas misijas sākumā karavīriem trūka atbilstoša ekipējuma, lai gan tas bija solīts.

"Iestājoties NATO, mēs esam apņēmušies izveidot brigādi, kas var doties miera uzturēšanas misijās, tāpēc mums ir jāvirzās pašiem uz savu apgādi, lai būtu droši, ka kājniekiem būs nepieciešamais atbalsts pret uzbrukumiem no gaisa," laikrakstam teicis Slakteris.

Pretgaisa aizsardzības sistēmu valdībai esot piedāvājušas vismaz četras valstis, taču par izdevīgāko atzīts zviedru RBS70 piedāvājums. Pretgaisa aizsardzības raķetes esot ražotas 20.gadsimta septiņdesmitajos gados. Pēc Slaktera vārdiem, "tas nenozīmē, ka mēs pērkam lūžņus" - šā tipa sistēmas izmantojot gan zviedru, gan dāņu, gan Austrālijas bruņotie spēki.

27 sistēmas Latvija saņemšot par velti, taču izmaksas saistītas ar to modernizāciju, personāla apmācību u.tml. 22 miljoni latu jāsamaksā līdz 2011.gadam. Latvijas armijas bruņojumā šādu iekārtu patlaban nav.

Savukārt no Vācijas valdības tikšot iepirktas 24 artilērijas haubices, kā arī tām nepieciešamais transports, sakaru līdzekļi, meteoroloģiskās iekārtas. Vācija apņēmusies apmācīt arī speciālistus, kas varētu rīkoties ar šiem lielgabaliem.

Tie nav jauni - ražoti astoņdesmito gadu sākumā, taču nolietojums esot tikai 5-15% un tas arvien esot modernākais velkamās haubices paraugs, kas pieejams tirgū. Ja valstij tās būtu jāpērk jaunas, cena varot sasniegt pat 150 miljonus latu, raksta "Diena".


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?