annāputra ([info]sivns_sniegaa) rakstīja,
@ 2009-08-15 10:54:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Landmannalaugar - Pórsmork
1dienas peecpusdienaa pametam Reikjaviku. Dodamies uz Landmanaugar nometni, no kurienes saakas 4 dienu paargaajiena marsruts, ko zinaataaji saka esam vienu no skaistaakajiem paargaajieniem pasaulee. Tas ir iekaartots taa, ka ik peec dienas gaajiena ir kempinga vieta. Neskatoties uz to, ka peedeejais celja posms liidz nometnei ir neapdziivots lavas lauks ar skjeersojamaam upeem, ljoti veiksmiigi ar stopiem tiekam galaa. Beigaas nostopeejaam 3 itaaljus, kuri meegjinaaja nosliicinaat upee savu iireeto shkodu un aizved muus daudz taalaak nekaa vinjiem pasiem vajadzeeja, mees gan vislaik satraucamies par vinju nepiemeeroto transportliidzekli. Peedeejais shoferis izraadaas gjeologs-rakstnieks, kurs raksta graamatu par attieciigo regionu un veel aizved muus uz tuveejaam skaistaam vietaam. Te ir nenormaali skaisti - kalni visaas kraasaas liidz horizontam un taa kaa nekur nav koku viss taados neizprotamos meerogos.
Kad esam pirmajaa vakaraa uzceelusas telti, konstateejam noziimiigu faktu. Emmm... mees aizmirsaam nopirkt paartiku. Taa vienkaarsi neienaaca praataa, liidz attapaamies vietaa, kur vieniigaa apdziivotiiba ir kempings bez nekaadaam ekstraam. Pirmajaa veel ir siltais uudens, bet tas arii viss. Mums ir liidzi sausaas auzu un grikju putras plaanotas ilgaakam laikam, 2 bundzinas tunca, paaris teejas maisinji, ko iedeva Maijas draudzene un sagadiisanaas peec viena taafeliite shokolaades.  4 dienas, kalni un 55 km ar visu ekipeejumu uz muguras, kur tiesaam neko nevareeja atmest, lai nenomirtu no aukstuma vai slapjuma izraisiita aukstuma. Jaa, mana soma ir gandriiz tresdalja no mana svara.

Naakamajaa dienaa peec gjeologa ieteikuma izejam paargaajienaa tepat pa apkaartesosajiem kalniem. vispaar turpmaako dienu galvenaa fraaze buus TIK SKAISTI! Sheit zeme ir gan dzelteni bruuna, gan zilngana un rozaa un veel pa vidu kuuposi seera avoti un kosi zaljas suunas, melni lavas lauki, pusizuvusi milziiga upe, kas tagad sadalaas daudzos mazaakos strautos un pie apvaarsna balti ledaaji.
Paargaajiens pa dienaam sadalaas apmeeram taa: 12km, 13km, 16km, 14km. Mees neesam baigi sajuusmaa maksaat 1800 kronas (8Ls) par kempingiem, taapeec ceram naksnot kaut kur pa vidam. Iisteniibaa beigaas peec daudzajaam ziimeem ar luugumiem nekempingot aarpus paredzeetajaam vietaam dabas aizsardziibas noluukos muus maac vainas apzinja un pieturamies pie kempingiem.

Taatad. Taas pasas dienas vakaraa drusku pirms sesiem saakam iet. Jaa, ar somu kaapt augsaa lejaa pa kalniem viegli nav. Ar bazaam domaaju par visu taalaako marsrutu. Kraasainos kalnus nomaina leezenaaki lavas kalni ar baltiem sniega plekjiem. Izskataas peec pandaam. Pie apvaarsna neviena cilveeka un plasumi vienkaarsi neticami. Ar saulrietu ap 10tiem ierodamies pirmajaa nometnee. Te ir auksts, jo esam augstu un briizjiem pat teltii smird peec seera. Blakus esosais avots izklausaas peec shosejas. Maija ir taa kaa slima un vinjai naktiis vasaras guljammaisaa salst. un mani tas uztrauc.
Naakamajaa dienaa kaajas un mugura jau liek sevi maniit. Pieceljamies ar stiivumu. Ir gruuti iet. Viegli tad, kad aizmirst par somu un aizraujas elpa no taa, cik skaisti. Ainava ik peec briizja pilniigi mainaas. Vienaa vietaa, kur saakas staavs kaapiens lejaa ielejaa paveras taads skats, kur mees abas staavam un nesaprotam, kaa kaut kas taads vispaar var buut. Peeksni te ir pilniigi zalja suunaina ieleja ar atsevikjiem konusveida kalniem, upeem un ezeru un mees to visu redzam no augsas un veel taadi maakonji un saule. Ah!...
Naakamaa nometne ir pie taa ezera un kaut gan esam pietiekami agri. lai ietu talaak, es jau esmu galiigi beigta. Nolemjam palikt un kaartiigi atpuusties. Vakaraa grjikji, no riita auzu paarslas, es skatos kaa citi eed siermaizes un domaaju: baac, taadas loses. Maija gan par to nav paaraak noruupeejusies, bet vinjai ir auksti. Ejam agri guleet lai beidzot sanjemtos piecelties normaalaa agrumaa. Tas gandriiz izdodas un naakamaajaa dienaa izejam 9:30. Laiks nemiiliigs, visu ieleju klaaj zemi maakonji. Man ir kaut kaa izmezgjiijies viens gurns un saap peedu lociitavas. celji arii, uz pleciem zilumi un gurnu kauli nospiesti no somas. Bet kad saak iet, tad jau pierod un nav tik traki.
Shiis dienas gaajiens atkal ir pavisam citaadaaks. Zaljo ieleju, kuraa nokaapaam, nomaina pilniigi tukss, neaugliigs pelnu tuksnesis. Pirmaa lielaakaa skjeersojamaa upe. Uudens it kaa tikai liidz celjiem, bet straume, akmenji un ledainais uudens pasaakumu padara visai nestabilu. Naakamaa jau ir pa iistam 'mezjoniiga kalnu upe' un tai ir tilts. Shis tuksnesis ir plakans, taapeec iet daudz vieglaak. Zeleejam priekspeedeejos shokolaades gabalinus. Visaadi akmenji saak izskatiities peec auzu paarslu cepumiem un teeta drumstalmaizes :) Naakamajaa nometnee nonaakam 2os peecpusdienaa un veel speejiigas iet. Nolemjam paeest pusdienas (grikjus) un turpinaat iet. Nezinu kaadaa sakaraa, bet muusu trangija atsakaas darboties, taapeec nevaram uzvaariit uudeni. Un tad jaukie zviedru puisi, kuri bez mums ir vieniigie kas jau atnaakusi liidz shai nometnei un taapat noleemus iet taalaak, piedaavaa mums savas siermaizes. SIERMAIZES! :D Man liekas, ka pilnai laimei vairs neko nevajag un vareetu iet veel 15 km. Tad veel uzrodas kempingdezjurante, kura piedaavaa siltu islandiesu zupu, kas vinjai palikusi paari.
Soljojam taalaak. Ainavaa paraadaas dzilji upju izgrauzti kanjoni. Viss sameeraa liidzens un tad pa vidu taadas aizas. Paari tiltam skjeersojam gandriiz melnu, mutuljojosu upi, kas tepat paarsimts metru attaalumaa saakas no ledaaja un gaazjas pret krastiem ar galvu reibinosu speeku. Turpmaakais reljefs taads kaa pakaapienveida. Zviedri, kas aatraak aizgaaja pa prieksu ik pa laikam maaj ar rokaam. cik jauki :) Paraadaas suunas un meetras. visi akmenji redzami sakusushi un poraini. Peeksni taalumaa var redzeet juuru. Vienaa pusee ledaajs. Saak liit un mees nonaakam pie peedeejaas skjeersojamaas upes. Tas buutiibaa ir plats melnu akmenju lauks, kuru skjeerso mainiigas straumes, kas savijas kopaa un tad atkal sadalaas. Un taa, cik taalu vien skats aptver, liidz pat juurai.  Peedeejaa paarbrienamaa dalja ir tiesaam strauja. Maija iet pirmaa un kaut gan uudens nav dziljs, speeciigaa straume sitas liidz augsstilbiem. Tad eju es. Tas izskataas taa - liist lietus, Anna jakaa un apaksbiksees, ar milziigu somu, aplikusi bikses un zaabakus ap kaklu griiljojas ledainaa straumee. un maija gandriiz iesliid upee, padodama vinjai roku. Juutamies visai varoniiigi. Taalaakais celjs iet cauri mezjam. Kaads nu vispaar var buut Islandes mezjsh - sastaav no maziem beerzinjiem, slapjas zaales un kosaam. Mums ir zinaams, ka mezjs ir peedeejais posms taapeec sajuuta veel jo varoniigaaka. Pusdevinjos nonaakam peedeejaa nometnee, kas izraadaas nepareizaa, jo autobuss iet no otras, kas ir pusstundas gaajuma ataalumaa atpakalj paari kalnam. Masiinu seit nav. Sanjemam speekus un nolemjam iet veel shovakar. Muusu pasreizeejaa tempaa tas, protams, ir vairaak nekaa pusstunda.Viss saap, es kliboju pat bez somas un katra kustiiba sagaadaa piepuuli. Telti uzceljam pa vidu starp abiem kempingiem jaukaa suunainaa kalnaa. Apeedam peedeejos shokolaades gabalinjus un tunci - sveetku vakarinjas, esam to pelniijusas. 1 dienaa esam nogaajusas 30 km, pieveicot 4 dienu marsrutu 3 dienaas.   

Naakamajaa riitaa pamostos pusbeigta. Pa nakti vislaik kratiija drebulji un nevareeju paguleet. Katra kustiiba sagaadaa saapes, labo kaaju varu pacelt ar mokaam un ir arii veeraa njemamas tulznas. Aizvelkamies liidz autobusam, kas izraadaas shokeejosi daargs. Bet nu neko, nekaa citaadi prom no shejienes netiekam, jo 30 km posmaa liidz galvenajam celjam ir paaris ieveerojamas un neskaitaamas mazaakas upes. Autobuss straumee griiljojas un vietaam ir drusku bailiigi.
Izkaapjam pie viena no ieveerojamajiem uudenskritumiem, kaadu laiku seezjam uz solinja un domaajam, ko dariit taalaak. Ir lielisks laiks un spiid saulem bet silts nav. It kaa bija plaans braukt taalaak apkaart salai, bet njemot veeraa manu nelietojamo staavokli, Maijas nepiemeeroto guljammaisu un to, ka abas esam pusslimas, nolemjam uz kaadu dienu atgriezties Reikjavikaa pie Ingas, kur muus sagaida silta vanna, pusdienas un visu veidu viesmiiliiba. Vinja saka, ka mees esam trakas, jo tas marsruts ir gruuts pat 4 dienaas un nenesot mantas.  

Nobeigums ir taads, ka tas bija vairaak nekaa visu puulju veerts un viss shiss iepriekseejaas dienaas ir skaistaakais, ko savaa muuzjaa esmu redzeejusi.



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?