Rīgas sirēnas naturāli iesūkā.

15. Novembris 2006 (11:14)

Sēžu pie compja un nevaru saprast kas tā ik pabrīdim klusītēm iepīkstas. Moš compim kūleris sāciš čīkstēt?. Pēc tam atcerējos ka vakar ziņās taču n-reizes atkārtoja ka šodien testēšot sirēnas. Ka visiem jāieslēdz televizori un jāgaida tālākie valdības rīkojumi. Ieslēdzu Valsts 1. TV a tur par trauksmi ne vārda, tikai pidarass Streips kaut ko vāvuļo.
Bet ja būtu gaisa trauksme pa īstam, tad pie šādām sirēnām, ja es istabā nebūtu bijis pilnīgi viens, vai arī ja būtu skanējusi kāda mūzika, kaut vai pavisam klusītēm, tad no manis, un droši vien arī no daudziem citiem Rīdziniekiem, paliktu tikai ēnas uz sienām - kā Hirosimā.

Bet realitātē vajadzētu tā kā A.Šaļimova stāstā "Pievienošana vairākumam"
...pēkšņi viens no izslēgto televizoru ekrāniem iegaismojās. Vispirms atskanēja metronoma tikšķi, tad uz ekrāna parādījās kaut kāda militāra persona. Militārā persona noklepojās un pavēstīja, ka pilsēta atrodoties draudīgā stāvoklī. Varbūtējā ienaidnieka triecins gaidāms pēc 12-13 minūtēm. Visiem jādodas uz patvertnēm. Pēc četrām minūtēm tiks izslēgts apgaismojums. Militārais pazuda, un no jauna sāka tikšķēt metronoms.
...
Ruts ar glāzi rokā izgāja uz balkona. ... Pilsēta bija pazudusi. Lejā pletās necaurredzma tumsa. Melnajās debesīs mirdzēja zvaigznes. Tikai kaut kur no kreisās puses atplūda bāla gaisma. Ruts pārliecās pār balustrādi un ieraudzīja virs paša horizonta plānu dilstoša mēness sirpi.
- Ja tā ir mācību trauksme, viņi to* neizslēdz, - Io paskaidroja.
... Tikai pēc pusstundas no jauna iedegās gaisma ...

Vēl pēc pusstundas tiek saņemts rēķins 1. mēnešalgas apmērā par patvertnes neizmantošanu mācību trauksmes laikā. Tikai tā plebejus var ieradināt ievērot disciplīnu. :)

*mēnesi

Comments

Posted by: spicausis ([info]elfz)
Posted at: 15. Novembris 2006, 11:21

Tā ir. Es arī izgāju ārā uzpīpēt - un izdzirdēju sirēnas. Mājās dzirdēt nevar pilnīgi neko, kaut arī mūzika dudina samērā klusu.

Posted by: - ([info]deep)
Posted at: 15. Novembris 2006, 13:30
kā es raxtīju,
spot

Latvijā izvietotas 59 rotējošās elektromehāniskās sirēnas, no kurām 23 atrodas Rīgā, 16 - lielākajās pilsētās, bet 20 - rajonu centros. VUGD plāno iepirkt un uzstādīt vēl 105 sirēnas, kā arī papildus apziņot iedzīvotājus, nosūtot informāciju uz mobilajiem tālruņiem.

Atrodoties ēkās Rīgas centrā, sirēnas nebija dzirdamas, novēroja aģentūra LETA. Pēc Veteres teiktā, skaņas dzirdamību varēja mazināt aizvērti pakešu logi.

2 Lasīt komentārus reply