Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:26

Dot naudu ubagam ir SLIKTS darbs.

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:31
[info]kreiza

Domā? Ja neviens nedos, tad viņi vienkārši izmirs... Tas būs labi? :)

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:33
[info]nenormaaliigaa

1kārt - Tev pretenzijas pret izmirušiem ubagiem?
2kārt - neizmirs. Sāks strādāt.

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:37
[info]romija

Strādāt diez vai sāks, tie cilvēki ir salūzuši.

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:43
[info]nenormaaliigaa

Es neskatos tik pesimistiski. Kāds varbūt ir salūzis, bet es domāju, ka ir tādi, kam vēl ir iespēja augt.
Pie kam - ko tad citu viņi iesāks?

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 20:00
[info]romija

Katrā valstī ir cilvēku daļa, kuri neiekļaujas sistēmā. Pie mums viņi sēž uz ielām, bet citur par viņiem rūpējas valsts. Teorētiski tev var piekrist, bet dzīve ir sarežģīta lieta.

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 10:28
[info]nenormaaliigaa

Piekrītu - sarežģīta. Atzīstos - vēl neesmu līdz galam noformulējusi sevī viedokli par šo tēmu, bet šis ir pirmais solis. Es domāju - pareizs solis, jo es pati jūtos labāk caur šo lēmumu.

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 12:22
[info]romija

Kad biju maza mana omīte vienmēr saskrāpēja kabatā kādu kapeiciņu un lika iemest to ubaga cepurē. Es to darīju, bet mani sāka tirdīt jautājums - kāpēc mēs vienmēr dodam, bet citi iet garām. Man drausmīgi gribējās lai visi ubagi būtu bagāti un laimīgi.:) Uz manu jautājumu viņa atbildēja vienkārši - ja kāds lūdz palīdzību un tev šobrīd ir ko dot, tad dod un neko nejautā. Jau krietni vēlāk (kad pašai bija jālemj ko darīt) manī bija dusmas uz cilvēkiem kuri netiek galā ar savu dzīvi un izvēlas apkaunojošu ubagošanu. Tagad dusmu vairs nav, ja jūtu ka jādod, tad dodu. Jautājumus vairs neuzstādu (ne sev ne citiem) jo zinu, ka uz tiem neviens nevar atbildēt. Katrā dzīves posmā rīkojamies savādāk un tas ir tikai normali.

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 13:37
[info]nenormaaliigaa

Ir ubagi un ir morālie zagļi. Es laikam ne pārāk konkrēti izteicos savā postā, runāju vairāk emocionāli nevis juridiski konkrēti. Ir cilvēks, kas ubago ēšanai, ir cilvēks, kas dzīvo no ubagošanas un par citu cilvēku sūri pelnīto naudu dzīvo lepnāk kā viņi. Tā ir zagšana būtībā. manas enerģijas zagšana un izmantošana neparedzētajā veidā. Vai Tu - dodot naudu - esi paredzējusi, ka šis cilvēks par to paēdīs lepnā kafejnīcā? Vai izlietos to savu iekāru apmierināšanā? Dodot parasti dod "maizītei".
Ja vēlies palīdzēt lūdzējam, noskaidro, ko tieši viņam vajag. Ja ēst - nopērc. Ja alkoholam - arī vari nopirkt, tikai tad Tu skaidri zināsi, kur esi ieguldījusi sevi un būsi ar to rēķinājusies. Zini, ir diezgan nepatīkami redzēt, kā šis "ubags" savu 5 minūšu bēdu stāstu tādā pašā secībā ar tām pašām kustībām atstāsta nākamajam upurim. Tā ir profesionāla zagšana.

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 13:56
[info]romija

Nu, par profesionāliem zagļiem nav ko satraukties. Tā ir īpaša šlaka, kurai jāiet garām nesatraucoties.

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 14:06
[info]nenormaaliigaa

aha, tikai nekad jau nevari zināt, vai tas ir profiņš, vai tiešām nelaimē nokļuvis cilvēks. Un runā viņi tiešām prasmīgi :)

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 14:17
[info]romija

Es paļaujos uz sajūtām. Īstie nabagi sēž klusi sevī ierāvušies. Profiņi ir tie daiļrunīgie. Vienreiz tādu profesionālu stāstnieku (izmantojot savu teātra studijā iegūto prasmi) tā aizrunāju ar "savām nelaimēm", ka viņš izvalbīja acis un pasūtīja mani d****. :))))

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 14:30
[info]nenormaaliigaa

:D

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:41
[info]kreiza

Tu ņemtu kādu no tiem, kas uzbago, darbā? Nu iedomājies, atnāk pie Tevis tāds, kāds sēž uz ielas stūra? Lielai daļai pat dokumentu nav...

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:47
[info]nenormaaliigaa

Noteikti nepieņemtu. Bet tas neuzliek man par pienākumu rūpēties par to, ka viņi nav bijuši spējīgi nokārtot savu dzīvi.

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:49
[info]kreiza

Posta tēma gan nebija par pienākumiem :)

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:51
[info]nenormaaliigaa

nebija. Bet tad kādi ir Tavi argumenti, ja Tu nepiekrīti postā paustajai domai? Vai varbūt piekrīti?

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 19:57
[info]kreiza

Laikam jau mana attieksme ir neitrāla. Cilvēkam ir jāpalīdz, palīdzēšana cilvēkam dzīvot tā, kā viņš vēlās, nevar būt slikts darbs, ja tas cilvēks nedara neko sliktu... Ubagot- tas ir slikti? Domāju, ka labāk nekā zagt un laupīt. Ja viņiem neviens neko nedos, drīzāk viņi sāks zagt, jo darbā arī viņus neviens neņems. Tātad it kā, dodot ubaga dāvanas, mēs tomēr darām labu darbu, atturot viņus no zagšanas... Nu kaut kā tā...:)

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 10:23
[info]nenormaaliigaa

Atturot no zagšanas un veicinot alkoholismu?
Pie kam - es neesmu pret palīdzēšanu, es esmu pret naudas došanu.

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 21:32
[info]blondaa_truba

chaaange

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 21:35
[info]way: .

1. no malas viss vienmēr izskatās savādāk.
2. uztver to kā iespēju.

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 10:24
[info]nenormaaliigaa: Re: .

es nesapratu, ko Tu gribēji ar to pateikt. Ne nr1, ne nr2.

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 10:51
[info]way: Re: .

mēs taču negribam nevienam mācīt dzīvot, jeb tomēr?

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 11:19
[info]nenormaaliigaa: Re: .

Zini...diezgan relatīvs jēdziens - mācīt dzīvot citiem. Un arī atbilde uz jautājumu nevar būt viennozīmīga. Es uzskatu, ka no tā nevar izvairīties un ka nemaz nav jāizvairās - netieši mēs katru dienu mācām citus. Tiešā veidā apzināti jaukties citu dzīvē - tas jau ir šaubīgāk un tomēr ne vienmēr slikti.
Jebšu varbūt jākonkretizē, ko katrs domā, kad saka "nemāci citiem dzīvot"?

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 12:16
[info]way: Re: .

es runāju tieši par naudas došanu ubagiem. ja tu nedod viņiem naudu, tu viņus māci dzīvot. tādā veidā tu apgalvo, ka tā darīt nav pareizi. tādā veidā tu viņiem rādi ceļu, tieši to pa kuru tu šobrīd ej, un uzskati to par pareizo, iespējams vienīgo ceļu ko tu redzi..

un šeit nāk tas jautājums no mana iepriekšējā komenta. manas domas.

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 13:31
[info]nenormaaliigaa: Re: .

Tā ir tikai viena puse. Pie kam - no mana viedokļa - nesvarīgākā šīs lietas puse, jo tā tieši neskar mani. Daudz vairāk mani skar tas, ka es savu naudu, savu enerģiju ieguldu lietā, kas vairo parazītismu šajā pasaulē, pie kam - pat neko nesaņemot pretī. Man naudas ir mazāk, nekā tam bomzim, kas izlūdzas dienā vairākus desmitus latu. Pie kam - es principā runāju tikai par naudas došanu, nevis palīdzības sniegšanu.

Lai vai kā - katram savs ceļš ejams, sava mācība iegūstama - tas tiesa. Un ikviens ceļš ir pareizs un katram individuāli nepieciešams, BET - tieši tādēļ jau mēs ejam skolā, lai fundamentālas zināšanas mums iemācītu un tās nebūtu jāatklāj katram pašam no jauna,lai būtu bāze uz kuras balstoties izgudrotu jaunumus un attīstotos kopumā. Ja katrai paaudzei būtu jāiegūst uguns, mēs nekur tālāk par to arī nebūtu tikuši.
Tātad - kaut arī bomzim pašam šajā ceļā jāiegūst mācība, kā dzīvot, es tomēr varu viņam sniegt mācībstundu kā iespēju sajēgt kaut ko ātrāk. Tas, kā viņš šo mācībstunu pieņems un izmantos ir viņa paša rokās.
Šie bomži nav nelaimīgi cilvēki - viņi ir nodevīgi laupītāji. Viņi dzīvo uz mana rēķina un es nevēlos viņiem to ļaut. Un nesaki man, ka pareizi būtu to ļaut. Lai viņi dzīvo, kā grib - kamēr tas neskar mani.

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 17:58
[info]way: Re: .

es uz to skatos nedaudz savādāk, bet sīkāk pēc brīvdienām :)

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 18:04
[info]nenormaaliigaa: Re: .

Ok. Gaidīšu :)

Pirmdiena, 14. Maijs 2007, 12:57
[info]way: Re: .

Kad tu patiesi dod, vai gaidi ko pretī?
Vai var viennozīmīgi pateikt, kurš ir lielāks ieguvējs, tas kas dod vai tas kas saņem?
Varbūt tur kur cilvēkiem ir vēlme dot, tur saņēmēji ir vajadzīgi?
Varbūt tā ir mūsu iespēja dot?

Kāpēc cilvēki uzskata ka viņiem pieder pasaule, nevis ka viņiem ir dota iespēja šeit dzīvot?
Kā gan cilvēki spēja izdzīvot līdz mūsu dienām, ja viņi bija tik neattīstīti?
Kādēļ cilvēki uzskata ka viss kas ir dabā radīts ir nepilnīgs, un visur ir nepieciešams iejaukties?
Vai šī mūsu šķietamā cilvēces attīstība ko mēs saucam par progresu patiesībā nav degradācija?

Kādu gan mācību tu vari sniegt bomzim, ja atrodies cilvēku izdomātā hierarhiskā masu manipulācijas sistēmā, bet viņš nē?

atvaino ka šādā formā un tik vispārīgi. jautājumi ir domāti vairāk retoriski.

Pirmdiena, 14. Maijs 2007, 13:46
[info]nenormaaliigaa: Re: .

khm...laikam pārāk sarežģīti šo diskusiju šādā veidā vest. To visu, kas man sakāms, šeit uzrakstīt būtu pārāk daudz. es varētu Tev paskaidrot, kā es uz šiem jautājumiem skatos, bet ne šeit.

Bet par bomzi - ciktāl es esmu sajutusi - tā nav cilvēku izdomāta sistēma. es runāju par Dieva nolikto sistēmu, par to, kā tas viss te ir un notiek. Varbūt neizteicos pietiekami skaidri, bet es neskatos uz bomzi kā uz zemāku radījumu no cilvēku veidotās hierarhijas viedokļa.

Pie kam - galvenais pārpratums gan būs radies paša sākotnējā uzstādījuma nepilnā apraksta dēļ, proti, es neesmu pret palīdzību cilvēkiem, kam grūti, es esmu pret šo dzīvošanu uz citu rēķina ļaunprātīgi, pret profesionālajiem zagļiem. Es tos nosaucu par ubagiem, lai būtu īsāk. Lai vai kā - es runāju tikai par naudas došanu. es neatsaku palīdzību cilvēkam, ja tam tā TIEŠĀM vajadzīga.

Pirmdiena, 14. Maijs 2007, 15:51
[info]way: Re: .

Jā, es sapratu vairāk par ubagiem vispārīgā nozīmē, jo viņus visus taču varētu pieskaitīt pie tādiem, kas dzīvo uz citu rēķina.
Saprotu tavu skatījumu par viltus ubagiem, cilvēki viņiem dod naudu žēluma dēļ bet viņi ņem un uzdzīvo. Protams, tas nav godīgi. Bet ja tu to nezini, tavs došanas prieks jau nemainās, un ja tu patiesi dod, nešķirojot cilvēkus, tu jau nepaliec tukšā, jo iekšēji jūties ka esi palīdzējis. Viss negatīvais lai paliek uz tā cilvēka sirdsapziņas, kura viņam droši vien nav. Un man liekas par tādiem niekiem nav ko satraukties, jo "ko sēsi, to pļausi" :)

Pirmdiena, 14. Maijs 2007, 15:57
[info]nenormaaliigaa: Re: .

parasti - jā. Bet tad, ja ieraugi tomēr - ko tas "prasītājs" dara pēc tam, kad paņēmis Tavu naudu, tad gan tā nepatīkami izmuļķota sajūta paliek - viņš, prasīdams naudu, man meloja. Patiesībā - es joprojām uzskatu, ka naudas došana nav pareizais palīdzības veids (vienmēr, protams, ir izņēmumi). Palīdzēt var un vajag, bet veids jāizvēlas rūpīgāk.

P.S. man ļooooooooti patīk Tava userpica :)

Pirmdiena, 14. Maijs 2007, 16:19
[info]way: Re: .

paaldies liels! man ļoti patīk priežu meži :)

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 22:48
[info]prtg

Slikts darbs tas nav. Bet slikti ir nesajust, kuram vajag dot un kuram nē.

Trešdiena, 9. Maijs 2007, 23:06
[info]tumsone

Perfekti pateikts. Piekrītu. :)

Piektdiena, 11. Maijs 2007, 10:20
[info]nenormaaliigaa

Naudu - nevienam.