kihelkonna - mazmurkšķa hronikas - nesmuki uzzīmēja [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazmurkšķa hronikas - nesmuki uzzīmēja [4. Feb 2011|12:00]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
pirms pāris dienām. aizgāju mm pakaļ uz bērnu dārzu. tajā laikā bērni parasti zīmē. mm atnes man zīmējumu. sazīmējis vairākas puķes, tādas kā vizbules, izkrāsojis, sakrāsojis zaļu zāli. es tad parasti noprasu, vai neviens nepalīdzēja un tad saku "man patīk tā krāsa" vai "šī puķe man patīk vislabāk" un tamlīdzīgi.

garderobē ienāca viena burvīga sīkbūtne, jaunpienācēja, no skata knapi trīs gadi, un viņai arī bija rokā zīmējums. viņa bija savilkusi dažādu krāsu svītras un ievilkusi dažus neregulārus ripuļus. nu normāls zīmējums šim vecumam, varētu nosaukt par saulrietu jūrā.

mazmurkšķis noskatīja zīmējumu un teica: "nesmuki uzzīmēja".

es teicu kaut ko tādu, ka nav nesmuki, ka ir interesantas krāsas. bet neiziet no atmiņas. viņa to teica tādā riktīgā intrigantes tonītī. skaidrs, ka viņa cīnās par vietu rangu tabulā un uzvedas līdzīgi kā citi bērni. bet nepatīkami kaut kā. varbūt arī tāpēc, ka es pati kaut kā identificējos ar to sīkbūtni. utt utjpr (bērnībā biju rangu tabulas pašā apakšā un turklāt totāli nemācēju zīmēt).


upd.
šis gadījums mani ķēra pilnīgi nesagatavotu. ko jūs teiktu manā vietā?
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:4. Februāris 2011 - 12:44
(Link)
Tā nav vairāk tāda "šefošana" pār jaunākajiem nevis intrigas? Krustmeita ir pus gadu vecāka par manu puiku, ar ļoti attīstītu valodu, bet sīkāka un smalkāka par viņu. Tad nu varēja pārsmieties no tekstiem:"Mazais puisīti, tev mamma šitā neļauj! Nāc šurp mazais puisīti, tevi sauc." Un vēl ar pretenzijām pret ražotaju:"Krustmāte, kāpēc viņš mani neklausa?" Tāda turēšanās pieaugušo pusē, lai piedalītos jaunāko bērnu izrīkošanā, šajā gadījumā - zīmēšanas apmācīšanā.
[User Picture]
From:[info]mazeltov
Date:4. Februāris 2011 - 12:51
(Link)
Un ar ko šefošana pār citiem ir labāka par intrigām? Tad jau var teikt, ka pieaugušie, kuri cits citam māca dzīvot, arī šefo, nevis lien, kur nevajag.
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:4. Februāris 2011 - 12:55
(Link)
Attiecībā uz 3 gadniekiem tomēr jāmēra ar citu olekti. Bērns attkārto to, ko redz sev apkārt, viņu gandrīz nepārtraukti kāds "māca dzīvot", tad nu ja viņš redz, ka kāds mazāks nepilda instrukciju, tad pielieto noskatīto modeli.
[User Picture]
From:[info]mazeltov
Date:4. Februāris 2011 - 12:56
(Link)
Nu un tā kā vecāki diez vai iejaucas, tad te nu mēs visi arī esam :)
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:4. Februāris 2011 - 13:05
(Link)
Nu kihelkonna jau iejaucas, stāsta, ka smukas zīmējumā var būt arī krāsas, bet bērns jau tā pat redz, ka tas zīmējums nav tāds, kādu parasti pieaugušie slavē un to konstatē skaļi. Savā audzināšanas taktikā es cenšos izvairīties no bērna uztveršanas, it kā viņš būtu mazs pieaugušais. Ir lietas, kas pāries pašas. Kolēģu līšanai ne savās darīšanās visdrīzāk ir daudz komplicētāks fons nekā tas, ka viņi jau no 3 gadu vecuma zin par visiem visu labāk.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:4. Februāris 2011 - 13:10
(Link)
kad mazmurkšķis iemācījās zīmēt rimbuļus, mēs arī priecājāmies un slavējām. gan jau sīkbūtnes vecāki arī viņu slavē, un zīmējums bija pilnīgi normāls priekš šī vecuma. nu, mm laikam agrāk sāka rimbuļus vilkt, bet šajā vecumā vispār nedrīkst bērnus savā starpā salīdzināt.
mm arī na rangu tabulas augšā, jo tomēr ir piesardzīgs un ar svešiem nerunīgs. viņa manāmi izmantoja izdevību iedzelt :(
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:4. Februāris 2011 - 13:17
(Link)
Nu varbūt var parunāties par tēmu - sīkbūtne vēl maziņa un pacelt no apcirkņiem ārā kādus agrāka perioda Mazmurkšķa darbus, lai apskatītos kā viņa pati zīmēja, kad bija vēl tik maziņa?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:4. Februāris 2011 - 13:25
(Link)
nu jā, nopelt sīkbūtnes darbu būtu gluži tāpat kā nopelt kādu par rāpošanu, kad kāds cits tajā vecumā jau staigā. es domāju, citreiz teikšu, ka viņa ir mazāka un tāpēc vēl nemāk labi zīmēt un ka nesaki tā, viņa paliks bēdīga. un ka gan jau viņa arī iemācīsies visu ko zīmēt, ja patrenēsies. garu tarkšķēšanu tāds mm vēl nesagremos.
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:4. Februāris 2011 - 14:28
(Link)
vecākie bērni šito "vēl maziņš" diezgan labi saprot, tur pat nevajadzēs baigi garos pātarus skaitīt :)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:4. Februāris 2011 - 14:42
(Link)
tā jau ir, turklāt mm ir jaukta vecuma grupā un ja pašliak viņš ir starp mazākajiem, tad nākamgad jau būs par mazajiem jāpalīdz rūpēties. un tā sīkbūtne nevarētu būt diži jaunāka par mm, ja nu par pāris mēnešiem.
[User Picture]
From:[info]le_minga
Date:4. Februāris 2011 - 12:55
(Link)
man jau gan drīzāk šķiet, ka bērni vienkārši nav liekuļi - ja viņam nepatīk zīmējums, viņš to tā arī pasaka :)
pavisam vienkārši un normāli :)
/var bērnam mācīt saskatīt smukumu interesantās krāsās utt. - bet mācīt noklusēt savas patiesās domas - nezinu, vai tas ir pareizi../
[User Picture]
From:[info]mazeltov
Date:4. Februāris 2011 - 12:57
(Link)
Domājams, ka savas domas noklusēt nav jāmaca, jāmāca izteikt savas domas tā, lai otru neaizskartu.
[User Picture]
From:[info]le_minga
Date:4. Februāris 2011 - 13:00
(Link)
jap - piekrītu :)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:4. Februāris 2011 - 13:06
(Link)
jā, man būs jāpiestrādā pie empātijas audzināšanas...
[User Picture]
From:[info]ld
Date:4. Februāris 2011 - 14:49
(Link)
es nezinu vai intrigas, bet katram beernam gribas paspiideet un beerna mammai jaapatiik tikai tas, ko vinjas beerns dara.
ir vecums, kad novirzes no shiim patiesiibaam, ljoti uztrauc un tad var visaadiigi izdariities pret "agresoru".

ar sveshiem beerniem nav sanaacis, bet maajaas abi baigi konkuree. lielais ir dzimis maakslinieks, bet mazaa joprojaam savos 4 gados tikai lapu sashviikaa. ja lielais par mazo smejas un nievaa, tad atgaadiju lietas, ko siikaa dara labaak par vinju un arii to, ka par vinju neviens nesmejas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:4. Februāris 2011 - 14:52
(Link)
paldies par pieredzējuša cilvēka viedokli :)
protams, mm ir pats krutākais, bet cenšos nepārslavēt. jādomā, ko darīt, kad atklāsies, ka mm prot lasīt.
[User Picture]
From:[info]ld
Date:4. Februāris 2011 - 15:05
(Link)
hi hi - kas tad man par pieredzi..

es saviem meegjinu maaciit, ka cilveeku ir tik daudz, bet vinji izskataas, uzvedaas un maak atshkjiriigas lietas. vienam padodas viens, otram, kas cits labaak, bet nav taa, ka taapeec viens buutu labaaks par otru kaa cilveeks.

mans lielais kaadu laiku jutaas slikti, ka izceljas divvalodiibas deelj. saaka drusku kauneeties. tad iestaajaas otra faaze, ka sajutaas baigi krutais - vinjsh redz divas valodas prot, bet citi tikai vienu. peec tam norima, jo saprata, ka veel vesela kaudze citu cilvekeu prot 2 vai 3 valodas :)

vinjam grupinjaa ir viens puika, kas joprojaam churaa biksees (laikam uz autisma pusi), kas parasti ir iemesls apsmieshanai. bet to puiku vinji neapsmej, turklaat ir lietas, kas vinjam padodas labaak nekaa citiem.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:4. Februāris 2011 - 15:07
(Link)
nu jā, tāda lasīšana jau ir pavisam īslaicīga priekšrocība. mm savukārt stipri atpaliek sportā. paldies par pieredzi, tev tā tomēr ir stipri lielāka nekā man :)