Ūdens mobilajā, ko darīt? Jeb rīsu nolaidība

« previous entry | next entry »
Jun. 30th, 2017 | 11:18
Skan: Darkspace - Dark 1.3

Līdz ar vasaru mobilās elektronikas jomā (un cilvēku noskaņojumos) aktualizējas dažnedažādas ūdens tilpnes, kurās, līdzi ar cilvēku vai bez tā, nereti iekrīt arī mobilās iekārtas. Tāpat arī ūdens krīt no gaisa. Ko darīt, ja mobilais nonācis konfliktā ar ūdeni?
Ja kāds minēja nolādētos rīsus vai silikātu - sēdies, 2! To es traktēju kā noziedzīgu nolaidību pret savu mantu, un tas problēmu tikai pasliktina, un ir viens no iemesliem, kāpēc vēlreiz rakstu par to. Otrs iemesls - pārāk daudz pie manis uz servisu nes "rīsu putras", kas liecina par to, ka nezināšana ir plaši izplatīta problēma.
Pareizā atbilde uz jautājumu "ko darīt", ir: "Pēc iespējas ātrāk dabūt pēc iespējas vairāk ūdeni ārā". Tieši tik vienkārši. Un to bez iekārtas izjaukšanas gluži vienkārši izdarīt nevar.

Problēmas ilustrācijai:
- Ja ierakstam Google pieprasījumu: “Ko darīt, ja mobilais ūdenī”, izlec ķipa svētīgs raksts par to, ka vajagot rīsus. Daudz. Ka nedrīkstot likt uz radiatoriem un tiešos saules staros. Aplami un daļēji pareizi reizē.
- Ja uzdodam šo pašu jautājumu angliski: "Phone dropped in water", izlec eleganti pa punktiem strukturēts ūdens, kurā esot jāvāra kārtējā rīsu putra.
- Ja šo jautājumu uzdodam krieviski "телефон упал в воду", izlec jau daudz leģitīmāks raksts, kurš, diemžēl, arī iesaka rīsus, taču nu jau attaisnojamā kontekstā.

Kā redzams, visās valodās, kuras pārvaldu, pirmie rezultāti no Google satur rīsus. Kāpēc tas ir slikti? Jo viltus ārstēšana nodara tikai lielāku kaitējumu, un "ielaiž slimību". Piemēram - paņemiet kaut vai tukšu nagu lakas pudelīti, iepildiet tajā ūdeni, aizveriet daļēji vāciņu, un apkraujiet šo pudelīti ar rīsiem. Gaidiet pacietīgi dažas dienas, kamēr pamanīsiet līmeņa krišanos. Nagu lakas pudelīte varētu aptuveni simulēt mobilo telefonu - arī tas ir diezgan noslēgts trauks, kurā iekļuvis ūdens, kurš, neatverot šo mobilo trauku, īsti pats no sevis operatīvi pazust nevar. Rīsi neiekļūst jūsu aparātā, nepaņem birstītes, lupatiņas, un ūdeni atgrūstošas ķīmijas, lai veiktu operatīvu iekšu tīrīšanu, novācot no plates arī elektrolītiskos nosēdumus, kas, rodoties jaunam mitrumam (piemēram, kondensāts, kabatā sasvīstot telefonam), paaugstina īssavienojuma risku. Attiecīgi - neizjauktas iekārtas atstāšana rīsos ir nekas vairāk par trulu māņticību un noziedzīgu nolaidību pret savu mantu, un naudu.

Turklāt - sevišķi jāuzmanās no agresīvajiem ūdenīšiem, kas visbiežāk ir jūra, marināde, sālīta zupa, veļas mašīna.

Lai tīrīšanu veiktu košēri un "Pēc iespējas ātrāk dabūt pēc iespējas vairāk ūdeni ārā", ievērojami paaugstinot ierīces izdzīvošanas potenciālu:
1) Pēc iespējas ātrāk izvilkt no ūdens.
2) Atslēgt barošanu, izslēdzot iekārtu vai, ja a iespējams, tūdaļ izņemt akumulatoru. Neslēgt iekšā ar cerību un pieņēmumu, ka izdzīvos. Ja jau sāka gļučīt, tad ūdens ir iekšā, un vāra savus podus.
3) Ja iespējams, jaucam telefonu ārā pa komponentēm* un tīram/žāvējam. Ja to neprotam/negribas riskēt/nav aprīkojuma - steidzamies uz remontu.


Barošanu jāatvieno pašsaprotama iemesla dēļ. Ja nav saprotams, palasamies šo un šo. Īsumā - lai novērstu īssavienojumu, komponenšu bojāšanos un koroziju.
Iekārtas izjaukšanu jāveic tikpat pašsaprotamu iemeslu dēļ. Īsumā - lai pēc iespējas ātrāk evakuētu ūdeni, un veicinātu žūšanu atmosfērā. No kaut daļēji noslēgtās minētās nagu lakas pudelītes ūdens žūs dafiga ilgāk, nekā, ja tas pats daudzums izliets uz pieejamas virsmas, kur to var operatīvi saslaucīt un izžāvēt.

*Pa komponentēm jaukt ārā ir diezgan riskanta padarīšana. Nereti YouTube izvietotās Disassembly instrukcijas izlaiž viltīgās daļas, un viss izskatās viegli izdarāms. Un bieži izlaiž tieši grūtāko daļu. Kā, piemēram, tikt galā ar iekārtas atvēršanu, kuras konstrukcijā izmantota kaudze adhezīva, kā nesabojāt kabeļus, kā nesabojāt plati, neieskrūvējot pārāk garu skrūvi tur, kur tai nav jābūt, u.tml. Līdz ar ko, ja jaucam ārā paši, vēlu veiksmi. No sirds. Un tiksimies servisā, ja kaut kas noies greizi, un tiks sabojāta kāda komponente, sadārdzinot peldēšanās izmaksas. Vai arī gara skrūve tiks ieskrūvēta nepareizajā ligzdā, pēc būtības saurbjot plati vairākos slāņos, pārgriežot tajos vairākus celiņus, kuras jāmēģina restaurēt ar 0.0Xmm vadiņiem, ja iespējams.



Nelaimīgie un norātie rīsi īsti pat pie izjaukšanas nav labākais, ko darīt. Tā vietā, ja mājas apstākļos - lūdzu, izjaucam pa daļām, kaut ar elpu kārtīgi nopūšam mitrumu, cik varam, un droši liekam komponentes uz radiatoriem uz dienām 2-3. Ekrānu arīdzan - to gan sāniski, lai gaisa straumēm ceļoties, tām būtu, kur likties, paķerot sev līdzi arī to mitrumu, kas starp LCD slāņiem (tipiski starp Backlight sendviču). Neizjauktu iekārtu gan nav jēgas likt saulē/uz radiatoriem - radīsies vēl vairāk mitruma kondensēšanās dēļ, un problēma tikai pasliktināsies.

Tātad, labākais, ko darīt, ja iekārta nav izjaucama, vai arī nav pārliecības, ka to sekmīgi varēs izdarīt: 15-50EUR kabatā un uz servisu. Jā, nepatīkami, jāšķiras no naudiņas. Bet ņemat vērā to, ka savlaicīgi veikta tīrīšana novērš problēmas izplatīšanos. Savukārt ielaista problēma - pasākumu padara daudz nepatīkamāku, sarežģītāku, un dārgāku. Gluži kā ielaista slimība - pasēdēt uz upeņu suliņām un pāris antibiotikām ir lētāk un operatīvāk par ķirurģisku operāciju un bojāto orgānu nomaiņu, ja iespējams to vispār veikt.


Kā remonts izskatās servisā? Āber lūdzu, secīgi:
1) Meistars saņem info par aizdomām par mitrumu, un pirmais, ko dara - atvieno barošanu/akumulatoru.
2) Telefons tiek izjaukts pa komponentēm un apskatīts gan virspusēji, gan zem mikroskopa. Ja ir redzama korozija, meistars piefiksē to, jo tur visticamāk būs kas maināms;
2.1. Ja korozija nav redzama, tiek veikta apstrāde ar ūdeni atgrūstošu ķīmiju, un žāvēšana, un diagnostika. Ja viss darbojas - remonts beidzies par lētām naudiņām.
3) Ja ap konektoriem vai citviet redzama korozija, nepieciešams veikt papildus izjaukšanu, nolodējot vai noņemot nost EMI vairogus, kas sargā galvenās komponentes no locīšanās un elektromagnētiskajiem traucējumiem. EMI shield ir mazas metāla plāksnes, kas ir vai nu ar klipšiem stiprinātas, vai arī pielodētas pie plates. Tās veido mazu tādu kā nišiņu, kur ūdenim it īpaši patīk slēpties, apgrūtinot visu padarīšanu. Un tā kā šie vairogi sedz galvenās komponentes, nedabūt ārā no turienes ūdeni un koroziju ir vienkārši bezatbildīgi.
4) Kad konstatēta korozija, tiek noņemti šie vairodziņi, un korodējušās komponentes tiek lokāli vai vispārēji tīrītas. Tīrīšana notiek vai nu ar ūdeni atstumjošu ķīmiju, vai ultraskaņas vannā, ja nepieciešama vispārēja tīrīšana. Ultraskaņas vanna ir vienkārši īpaša vannīte ar specifisku vai mazāk specifisku ķīmiju destilētā ūdenī, kuras uzdevums ir mazināt ūdens virsmas spraigumu, uzlabojot tā tīrīšanas īpašības. Šis ūdens ar ķīmiju tiek sildīts, un tajā tiek iemērktas korodējušās komponentes, un ieslēgta ultraskaņa, kas, vibrējot ūdeni ar augstu frekvenci, veic kvalitatīvu mehānisko tīrīšanu. Tas pats, kas tīrīšana ar maigu zobu birsti, tikai efektīvāk un precīzāk, jo tiek klāt visur, un neatstājot sāļus aiz sevis, jo destilēts ūdens.
4.1. Nē, tīrīšana ultraskaņas vannā nepasliktina situāciju par spīti intuīcijai un tam, ka tā ir atkārtota gremdēšana savdabīgā ūdenī. Nekontrolēta ūdens ļaunums ir elementu kopumā - ūdens ar elektrolītiem tajā + neatslēgta barošana + sāļu atstāšana uz plates, ja netiek veikta tīrīšana servisā.
5) Kad pabeigta lokāla vai vispārēja tīrīšana, plate tiek žāvēta, liekot to uz sildvirsmas ar gana augstu temperatūru, lai ūdens ātri iztvaikotu, bet gana zemu, lai nesāktu kust lodalva un bojāties plastmasas daļas.
6) Pēc žāvēšanas meistars liek plati vēlreiz zem mikroskopa, pēta, kas ir korodējis virspusēji, kas globāli. Ja viss čill, pastāv iespēja, ka ar vienkāršu tīrīšanu ir gana. Tad iekārta tiek likta kopā, un izsniegta klientam, un remonts par jau mazliet vairāk naudiņām.
8) Ja nav paveicies, tiek saskaņoti tālākie remontdarbi, un te izmaksas jau būtiski pieaug. Atgādinu - jo operatīvāk atnes uz servisu, jo lielāka iespēja izbēgt no 8. punkta.

Tālākie remontdarbi parasti ir:
- Akumulatora maiņa (tas mēdz īssavienoties un mirt pirmais);
- Ekrāna maiņa (Ja tā konektori korodējuši un/vai lietotājam nav pieņemami pleķi fonā, kas ir redzami no Backlight slāņa, kuru izžāvēt ir diezgan ilgstoši/nereāli);
- Pamatplates remonts, restaurējot korodējušās un īssavienotās komponentes.

15-50EUR diapazons ir atkarīgs no tā, vai tīrīšana jāveic lokāli, vai vispārēji. Var izbraukt mierīgi arī pa lēto. Parasti gan jārēķinās ar 50, jo visbiežāk jāveic visi aprakstītie soļi, kas nav ne lēti servisam, ne ātri meistaram. Lieki atkārtoti minēt - jo savlaicīgāk tiek atnests, jo lētāk.


Par spīti tam, ka strādāju servisā, raksts nav domāts kā iebiedējoša reklāma. Tieši otrādi - info par to, kā rīkoties, lai cilvēkam nebūtu jāšķiras no savas iekārtas interneta rīsu putras dēļ, un būtu pēc iespējas mazāk naudiņas jāatstāj čaļiem servisā. No tā arī servisam atlec labums - jo cerīgāk saremontēt iekārtu, jo cerīgāk arī nopelnīt kaut to pašu mazumiņu, un izdevīgi ir abām pusēm. Bet ielaistu slimību ārstēt ir praktiski neiespējami un/vai finansiāli sevi neattaisnojoši.
Eksistē arī tādi servisi, kur strādāju es, kur tiek iziets uz godīgumu un remontdarbu saskaņošanu. T.i., jāmaksā tikai par to, kas ir saskaņots, un, kas ir sekmīgi saremontēts. Par meistara centieniem un iztērēto laiku nav jāmaksā. Tikai par sekmīgu rezultātu.


Rīsus izmantosim pārtikā un mākslā, nevis pesteļošanā, ok? : )

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {12}

svesinieks

(nav)

from: [info]svesinieks
date: Jun. 30th, 2017 - 01:39
Pilns sakāmais

Teicams raksts. Man jau likās, ka ticība rīsu maģiskajam spēkam ir vairāk folklora, kas balstās interneta tenkās un pozitīvās asociācijās ar vairuma telefonu izcelsmes reģionu. Sak' varbūt telefons sajutīs dzimtenes viļņojošo rīsu lauku un atgūs dzīvotgribu.

Atbildēt | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Jun. 30th, 2017 - 01:42
Pilns sakāmais

Jā. Rīsi rezultējas viltus cerībā, ka būs čotka, un iekārta, kuru varēja sačiņīt pa 15-50, aiziet postā, vai remontējama jau pa 15-50+~100. Nekā laba.

Atbildēt | Ļaunuma sakne


indulgence

(nav)

from: [info]indulgence
date: Jul. 1st, 2017 - 07:50
Pilns sakāmais

Teorētiski sausiem rīsiem jāuzsūc mitrumu no visa, kas tuvākajā apkārtnē. Līdzīgi kā padomju laikā, kad tirgoja nesafasētu beramo sāli uz svara – ielika pa nakti noliktavā ūdens spanni, no rīta spannis tukšs, toties sāls maisam pāris kg nākuši klāt.

Atbildēt | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Jul. 1st, 2017 - 07:56
Pilns sakāmais

Jā, teorētiski. Bet cik praksē jebkāds materiāls spēs absorbēt mitrumu no diezgan slēgtas telpas, kurā notiek bojājumu paplašināšanās. Tur svarīga ātra un precīza rīcība, nevis eksperimenti.

Atbildēt | Ļaunuma sakne


(nav)

from: [info]pet
date: Jul. 1st, 2017 - 02:41
Pilns sakāmais

Tur ir laika atšķirība - x gadus atpakaļ, telefoni bija "ventilējamāki" un viņiem mitrums pa spraugām vēdinājās ārā (un varēja nonākt rīsos) arī neizjauktā veidā; bet tagad viņus konstruē kā water-resistant, aizpakot tā, ka ir pēc iespējas ūdens necaurlaidīgi, un ja nu tomēr pa kādu spraudni viņš tiek iekšā, tad pats no sevis tas mitrums ārā netiks un lai žāvētu, nāksies pajaukt.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


indulgence

(nav)

from: [info]indulgence
date: Jul. 1st, 2017 - 03:21
Pilns sakāmais

Nu arī senajos laikos tā pamācība bija vienkārša: vāku nost, bateriju izņemt, un tad rīsu pakā bāzt iekšā, tb izjaukšana iespēju robežās obligāts nosacījums.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Jul. 31st, 2017 - 12:54
Pilns sakāmais

Senajo laiku kontekstā tas arī meiko sensu, jo ierīces iekšām var relatīvi viegli piekļūt. Bet mūsdienu telefoni - tas pats, kas iemest aizskrūvētu pudeli rīsos, un cerēt, ka līdzēs pudeli sausu darīt.

Atbildēt | Ļaunuma sakne


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Jul. 31st, 2017 - 12:52
Pilns sakāmais

Njā, prātīgā info šķiet, ka neatgriezeniski paslēpta zem mēslu kalna - piektdien un šodien kopumā sanesti 4 rīsu upuri. Viens no tiem jūras ūdeni sadzēries un lieki minēt, ka miris.

Atbildēt


Lacy F

(nav)

from: [info]panacea
date: Aug. 19th, 2017 - 11:18
Pilns sakāmais

Man likās laba ideja žāvēt vismaz pusstundu ar putekļsūcēju, it īpaši sūcot no visām atverēm. Kad man samirka, tad putekļsūcējs tiešām vilka ārā daudz mitruma.

Atbildēt | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Aug. 19th, 2017 - 11:35
Pilns sakāmais

Ja vien viss, ko var izsūkt, nav no blīvētu atveru komponentēm otrā galā - 3.5mm štekeris, skaļruņi. Tad tikai no tiem, un arī tad tikai tad, ja hermetizējums sūdīgs, un notiek gaisapmaiņa caur atverēm.

Un, ja paveicās nesaraut keramisko mikrofonu trauslās membrānas, barometriskos sensorus, un skaļruņu membrānas.

Un, tā kā situācija iekšā joprojām paliek uz cerībām bāzēta mistērija, nav īsti labākais, ko darīt, ja sācis gļučīt pēc peldes.

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


Lacy F

(nav)

from: [info]panacea
date: Aug. 19th, 2017 - 12:14
Pilns sakāmais

humm, bet nez nav tā, ka visvairāk ūdens arī iekļūst caur tām lielākajām atverēm? citās spraugās, kur cieši noslēgts man grūti iedomāties, ka īsā laikā baigi varētu satecēt?

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Aug. 19th, 2017 - 12:45
Pilns sakāmais

Iekļūst, protams. Un, ja atveres gana plašas, aiztek dziļāk. Attiecīgi, lai kaut kas tiktu izsūkts, jābūt arī lielai spraugai citur korpusā, kur gaisam iekļūt, lai tas varētu ūdeni paķert līdzi pa ceļam uz putekļu sūcēju. Un gaisa ceļš ne vienmēr sakrīt ar to taciņu, kuru ūdens sev atradis.

Atvērt un atvienot barošanu - iztikas minimums. Kā žāvēt un tīrīt - sekundāra, bet ne mazāk svarīga lieta.

Atbildēt | Ļaunuma sakne