Vispār saldēt gatavu pesto pat neiesaka. Tikai bazili plus eļļu un tad atsaldē un liek klāt mantas. Bet, ja godīgi, nesapratām jautājumu, pārāk daudz darbības vārdu. :) Es taisu pesto uzreiz daudzās burciņās un, kamēr neiztramda to eļļu no virskārtas, stāv labi. Vieni bezgoži, kam es savu daiļo pesto bez aicinājuma uzbāzu uzdāvināju pagājušā vasarā, apēda to pirms mēneša, gan slavēja, gan dzīvi palika. ;)
Ahem, es taisu blenderī. /paslēpjas/ Bet, protams, trakie un pareizie taisa piestā, taisni tā. Visu jau tu pareizi sauc, izņemot to, ka ķiploki vēl, bet par tiem domas dalās, var nelikt. Riekstus es ņemu Indijas, man ļoti patīk, neitrāla garša, ar īstajiem ciedru gan dikti dārgi, gan riskanti iespējamā rūgtuma dēļ. Esmu taisījusi arī ar valriekstiem, ciedru riekstiem, tām gatavajām mandeļu šķēlītēm, pistācijām. Sieru parasto Džiugas parmezānu, jau sarīvētu, no paciņas (pecorino kaut kur raud, bet man vienalga). Tad ķiplokus (nedaudz, atkarībā no kopējā daudzuma, es uz pilnu blendera krūzi ar bazilika lapā ņemu 2-3 daiviņas), sāli, mazliet eļļu, to visu dabū vienā masā un tad lej klāt eļļu līdz tādai proporcijai, kāda patīk, tikai ņem vērā, ka sabiezēs, tad saliek burciņās un vēl pa virsu kārtiņu eļļas, bet tas, saproti, tāpat uzsūcas, ja sākotnēji nav bijis daudz eļļas, un tad tās burciņas jāpieskata gan, citādi aiziet postā. Citējot Guardian, "As long as it has basil, cheese and olive oil, it is pesto." Un, ja pavisam godīgi, tad jā, tais trakajās reizēs, kad es piestā taisīju, bija labāks pesto. Un izmantoju uz maizītēm zem tomāta (ok nē, uz maizītēm zem jebkā), pie makaroniem, pie gaļas, salātos un vēl viskautkur.
Šobrīd es plānoju parasto pesto, bazilika-piparmētru pesto, piparmētru pesto ar maķentiņu citronu sulas, kā arī kādai porcijai riekstu vietā izmantot ķirbju sēklas.
Bet, ja godīgi, nesapratām jautājumu, pārāk daudz darbības vārdu. :) Es taisu pesto uzreiz daudzās burciņās un, kamēr neiztramda to eļļu no virskārtas, stāv labi. Vieni bezgoži, kam es savu daiļo pesto
bez aicinājuma uzbāzuuzdāvināju pagājušā vasarā, apēda to pirms mēneša, gan slavēja, gan dzīvi palika. ;)Sagrūž piestā baziliku, riekstus, sāli, sieru, samaisa ar eļļu, burkš iekšā, eļļu pa virsu, burku ciet?
Visu jau tu pareizi sauc, izņemot to, ka ķiploki vēl, bet par tiem domas dalās, var nelikt. Riekstus es ņemu Indijas, man ļoti patīk, neitrāla garša, ar īstajiem ciedru gan dikti dārgi, gan riskanti iespējamā rūgtuma dēļ. Esmu taisījusi arī ar valriekstiem, ciedru riekstiem, tām gatavajām mandeļu šķēlītēm, pistācijām. Sieru parasto Džiugas parmezānu, jau sarīvētu, no paciņas (pecorino kaut kur raud, bet man vienalga). Tad ķiplokus (nedaudz, atkarībā no kopējā daudzuma, es uz pilnu blendera krūzi ar bazilika lapā ņemu 2-3 daiviņas), sāli, mazliet eļļu, to visu dabū vienā masā un tad lej klāt eļļu līdz tādai proporcijai, kāda patīk, tikai ņem vērā, ka sabiezēs, tad saliek burciņās un vēl pa virsu kārtiņu eļļas, bet tas, saproti, tāpat uzsūcas, ja sākotnēji nav bijis daudz eļļas, un tad tās burciņas jāpieskata gan, citādi aiziet postā.
Citējot Guardian, "As long as it has basil, cheese and olive oil, it is pesto."
Un, ja pavisam godīgi, tad jā, tais trakajās reizēs, kad es piestā taisīju, bija labāks pesto.
Un izmantoju uz maizītēm zem tomāta (ok nē, uz maizītēm zem jebkā), pie makaroniem, pie gaļas, salātos un vēl viskautkur.
baziliks, eļļa, rieksti un cietais siers