- Surströmming, jeb kā lietot puvušu zivi
- 9/28/11 11:26 am
- Vissvarīgākais notikums kārtējā Stokholmas apmeklējumā bija surströmminga iegāde. Par šīs senās Augšzviedrijas delikateses nobaudīšanu biju sapņojis jau gadiem ilgi. Beidzot ieejot pazemes tirgus placī ieraudzīju sen kāroto. Pirkums nebija lēts, izmaksāja man 7 latus, bet pretī es saņēmu pēc senām receptēm gatavotu, piepūstā metāla bundžā ievietotu gardumu. Ja nu gadījumā kāds neorientējas Zviedrijas delikatesēs, tad varu pavēstīt, ka surströmming ir fermetētas (pūdētas) reņģes bez sāls.
Vakar konservu bundža tika izņemta no ledusskapja un ievietota ar ūdeni pildītā katlā. Surströmming konservu ir jataisa vaļā zem ūdens, tas ir vienīgais veids kā nenotašķīties ar šo delikatesi,. Pēc pirmā dūriena bundža sāka burbuļot izplatot debišķīgu aromātu. Pēc bundžas atvēršanas skatienam pavērās kaut kas līdzīgs šim. Kad bijām sākuši konserva saturu pārvietot uz šķīvja, viens no dzīvokļa biedriem pameta virtuvi un iebarikādējās savā istabā. Tas gan viņu neglāba no surströmming aromāta. Debišķīgā smarža īsti nav ar vārdiem aprakstāma. Fermentētās zivis smaržo nedaudz pēc kanalizācijas, nedaudz pēc sausās atejas, nedaudz pēc puvušām olām, un pavisam nedaudz pēc kaķu urīna.
Surströmming tika pasniegts ar vārītiem kartupeļiem, sīpoliem, maizi un pienu. Pats grūtākais bija pārvarēt drausmīgo smaku un dabūt sapuvušās zivs gabaliņus mutē. Kad tā nonāk uz mēles, tad vairs nešķiet tik pretīga. Pēc maltītes beigām tika konstatēts, ka elles smārds ir izplatījies pa visu dzīvokli, un vairs nav tik viegli izdabonams laukā. Ejot pa koridori konstatēju burvīgu difūzijas parādību. Tuvojoties kaķīša kastei zivs smārds lēnām un liegani saplūda ar kaķīša kastes smaku, un vienu brīdi pat vairs nevarēja saprast, kas tad īsti tur smirdēja vairāk.
Kaķītim gan nebija nekādu iebildumu pet šo delikatesi. Kārtīgi to apošņājis, viņš nodegustēja gabaliņu. Pēc viņa skatiena bija spriežams, ka vienīgais iemesls kādēļ viņš neapēd pārējo bija ingvers. Cik noprotu kaķiem ingvera aromāts šķiet pretīgs.
Savulaik viens kaimiņu onkulis lielīja savus marinētos piparus, un stāstīja, ka tie jau patiesībā viņam nemaz tik ļoti negaršo, bet atraudziņa toties pēc tam ir debišķīga. Nu lūk, atraudziņa no surströmming ir vienkārši neatkārtojama. Katru reizi pēc atraugāšanās centos atkāpties pāris soļus uz atpakaļu, lai tikai nesajusto to smārdu kas ir iemitinājies manā barības traktā.
Man pašlaik ledusskapī atrodas surströmming pārpalikumi. Kāds nevēlas ? - 22 commentsLeave a comment
- 9/28/11 11:55 am
-
Tu esi pieļāvis klasisko kļūdu ar šīs delikateses ēšanu iekštelpās :) Tam viņa nav domāta!
- Reply
- 9/28/11 12:47 pm
-
Vot tiesi iztēlojāmies, ka varētu šo delikatesi baudīt no rīta tramvajā. Sēdvieta garantēta momentāli.
- Reply
- 9/29/11 02:54 am
-
Savulaik mēģinājām baudīt sūrstŗomingu laukos, dārzā, bet arī tas nebija nekāds risinājums. Pirmkārt par milzīgu pārsteigumu noskaidrojās, ka arī dārzu ir iespējams ļoti veiksmīgi piesmirdināt, un otrkārt pēc dažām durvju vēršanām viss tik un tā aizvēdīja līdz iekštelpām.
- Reply
- 9/28/11 12:38 pm
-
:) Paldies par šo burvīgo aprakstu! Mana diena ir izrotāta! Smaidu kā garā vāja. Visiem teikšu, ka tas tāpēc, ka ārā saulains laiks.
- Reply
- 9/28/11 12:48 pm
-
:)
- Reply
- 9/28/11 12:57 pm
-
unpy
Nav tā, ka, pēc šīs delikateses ievietošanas ledusskapī, pilnīgi visi ēdieni, kas tur atrodas, kļūst par pārpalikumiem?:))
- Reply
- 9/28/11 12:58 pm
-
Tika veiktas preventīvas darbības. Pārpalikumi tika ievietoti aiztaisāmā pārtikas uzglabāšanas traukā, un pēc tam vēl ietīti 3 maisiņos :)
- Reply
- 9/28/11 01:12 pm
-
Haha, pēc pirmās pagaršošanas pieredzes tev liekas, ka būs vēlme to bundžu izēst tukšu un vēdināt dzīvokli nedēļu no vietas vēlreiz?
- Reply
- 9/28/11 01:15 pm
-
Ir doma atrast pietiekami drošsirdīgus cilvēkus un atdāvināt šo delikatesi pēc iespējas talāk no dzīvokļa :)
- Reply
- 9/28/11 01:59 pm
-
Labais! :D
P.S. es nevēlos! - Reply
- 9/28/11 02:04 pm
-
slauku asaras un valdu smieklu lēkmi! tev būtu jāraksta vīnu apraksti uz etiķetēm :D
- Reply
- 9/28/11 02:08 pm
-
Nav īsti pa manu līniju, tos manuprāt raksta caurkritušie dzejnieki :)
- Reply
- 9/28/11 02:14 pm
-
tu viņus saliktu kā mazos ezīšus :D
- Reply
- 9/28/11 02:18 pm
-
Uzaicini kādu ciemos, lai tur nobauda delikatesi :) Tad laikam norausies no pārējiem dzīvokļa biedriem...
- Reply
- 9/28/11 02:19 pm
-
Juri, nāksi ciemos uz delikatesi ? :)
- Reply
- 9/28/11 02:22 pm
-
Ja būtu laiks ierastos, varbūt paglabā ilgāk, kad būs brīvs laiks :)
- Reply
- 9/28/11 02:23 pm
-
Kautgan nojaušu, ka aromāts varētu būt līdzīgs kā man kāpņutelpā 1. stāvā, kur sētniece baro kaķus ar hvz ko
- Reply
- 9/28/11 05:49 pm
-
Nemaz nemēģini, ja Tu vēlreiz piesmirdināsi māju, mēs Tevi ar to zivi ieziedīsim un ieslodzīsim istabā, durvis aizbarikādējot ar kaut ko smaržu necaurlaidīgu.
- Reply
- 9/28/11 06:21 pm
-
Galvenais ka "smaržu" (nevis smaku) necaurlaidīgu! :D
- Reply
- 9/28/11 09:13 pm
-
Bezvārdis
Es reāli gribētu pamēģināt. Diemžēl vienreiz šī iespēja nogāja gar degunu :/
- Reply
- 9/29/11 06:45 am
-
var jau uzrīkot smirdtusiņu jūras malā vai pie Uzvaras pieminekļa Oktobra svētkos.
- Reply
- 9/29/11 11:50 am
-
Man leckapī hermētiskā burciņā stāv Islandes pūdētās haizivs gabaliņi, smird pēc pievemtas lauku atejas karstā vasaras dienā. Ja nu kādam tādas lietas garšo... :DDD
- Reply