zobinji ([info]zobinji) rakstīja,
@ 2024-04-05 14:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
1. Žagas ir ritmisks process cilvēka ķermenī, kurā diafragma savelkas un atslābst, radot raksturīgu skaņu. Diafragmas saraušanās brīdī rodas pēkšņa ieelpa, kas šo skaņu izsauc. Žagas ir smadzeņu nekontrolēts process, diafragmas saraušanos rada centrālās nervu sistēmas īpatnības. Līdz galam žagu cēloņi nav izpētīti. Ļoti reti žagas ir kādas slimības simptoms.
2. Žagas rada diafragmas spazmveida kustības. Žagas ir neapzināta, īsa ieelpa aizvērtas balss spraugas laikā, kas notiek diafragmas saraušanās dēļ. Kāpēc tā notiek? Diafragma ir muskulis, kas darbojas elpošanas kustību laikā. Saraujoties tā ļauj gaisam nonākt plaušās, atslābstot izdala gaisu no plaušām. Krūškurvī atrodas nervi, kas savienojas ar diafragmu un sazarojas tajā.

Žagu iemesls saistāms ar pārlieku ātru ēšanu un dzeršanu, kuras laikā tiek norīts arī gaiss. Piemēram, ātra taukaina, kalorijām bagāta ēdiena apēšana traucē kuņģa iztukšošanās procesam, tādā veidā papildus kairinot diafragmu un veicinot žagas.

Līdz šim nav izskaidrojuma, kā žagas veiksmīgi un ātri apturēt, taču, ja tādas piemeklē, cilvēki mēdz aizturēt uz brīdi elpu, tad veikt dziļu izelpu un ieelpu, iedzert ūdeni, izmantot citus paņēmienus, kas palīdz apturēt nepatīkamās spazmveida kustības.
3. ... Žagas ir neapzināta, parasti monotona, vienādi stipra un īsa ieelpa aizvērtas balss spraugas laikā, kas notiek diafragmas saraušanās dēļ.

Ir zināms, ka vemšanai un klepum ir noteiktas gremošanas un elpošanas traktu aizsargājošas funkcijas (reizēm pat dzīvību glābjošas un uzturošas). Pastāv uzskats, ka arī žagām varētu būt kāds pozitīvs efekts, taču to nav izdevies pierādīt.

Pastāv vēl viens uzskats: ja galvas smadzenēs ir žagu centrs, kas veicina barības vada spazmu, varētu būt, ka žagas ir pārmērīgas ēšanas un dzeršanas aizsargmehānisms. Diemžēl šo hipotēzi apgāž fakts, ka relatīvi bieži žagojas zīdaiņi, turklāt žagojas pat auglis, kas vēl nav dzimis....[c]


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]zobinji
2024-04-05 14:39 (saite)
Elpo papīra maisiņā. Katru reizi, kad tu ieelposi, ķermenis uzņems oglekļa dioksīdu, ko esi izelpojis. Pieaugot tā koncentrācijai asinīs, žagām vajadzētu rimties.

Aizturi elpu. Šis paņēmiens darbojas līdzīgi kā papīra maisiņš. Elpas aizturēšana palīdz nepatērēt oglekļa dioksīdu.

Veic elpošanas vingrinājumus. Ieelpo, desmit sekundes aizturi elpu un tad lēnām izelpo. Atkārto to trīs līdz četras reizes ik pēc desmit minūtēm, kamēr žagas pazūd.

Paskrien uz vietas. Nelielā fiziskā aktivitāte liks ķermenim uzņemt vairāk skābekļa. Tas apvienojumā ar citām vielām, palīdzēs ķermenim ražot papildu oglekļa dioksīdu

Izskalo kaklu ar aukstu ūdeni.

Izdari vieglu spiedienu uz krūtīm. Piespied roku krūtīm, koncentrējoties uz apvidu, kur atrodas diafragma.

Pasūkā citronu. Uzliec uz mēles šķēlīti citrona un kādu laiku to pasūkā – līdzīgi kā ledeni.

Parauj mēli. Ar pirkstiem pavelc mēles galu uz ārpusi. Tādējādi galvaskausa klejotājnervs atvieglos diafragmas spazmas, liekot žagām mitēties.

Aizspied degunu. Brīdī, kad norij siekalas, saspied degunu, tādējādi saglabājot ķermenī oglekļa dioksīdu.

Iedzer aukstu ūdeni. Lēnām izdzer vairākus mazus malciņus auksta ūdens.

Izdzer glāzi silta ūdens. Ja auksts ūdens nelīdz, pamēģini lēnām un neelpojot izdzert glāzi silta ūdens.

Apēd karoti cukura. Paņem tējkaroti ar cukuru un turi to uz mēles, kamēr tas izkūst. Pēc tam norij.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?