zin

(no subject)

Jul. 23rd, 2014 | 02:40 pm
From:: zin

atvainojs, ja bik juceklīgi sanācis, te paralēli darbam drukāju :)

vienīgā reize, kad izmantojām tvaicētas ogas, bija ar pīlādžiem, bet toreiz likām klāt arī ābolu sulu.
tas ir piefiksēts šiten: http://klab.lv/users/zin/206037.html
vēl līdzīgs process tam, kas Tev varētu derēt ir aroniju vīns: http://klab.lv/users/zin/281029.html

iespējams, ka tvaicētās ogas apliet tikai ar ūdeni, neliekot klāt kādu citu sulu, arī strādā.

es laikam darītu tā, ka pamazām lietu tām ķeskām virsū karstu ūdeni un čekotu, kurš ir tas brīdis, kad garša vēl pietiekami spēcīga. var būt mazliet pašu iztvaicēto sulu arī var pieliet.

mēs raudzējam speciālās 20 l stikla pudelēs, kurām virsū vīna raudzēšanai paredzēts korķis: http://www.homebrewery.com/images/3airlocks.jpg tādus var nopirkt vīna lietu veikalos, kuru Rīgā ir visai daudz. Iespējams, ka arī Depo, bet neesmu droša.
zinu, ka ir opcija uzmaukt uz 3 litru burkas gumijas cimdu, kurā izdurts caurums. galvenā ideja, lai gaiss ārā tiek, bet iekšā nē.

klāt jāliek vīna raugs. parasti ar vienu paciņu uz 20 l pietiek. tīri ok ir poļu femovin, ko visbiežāk arī izmantojam. http://www.akciza.net/139-189-large/vna-raugs-fermivin-vr5.jpg šo var nopirkt gan speciālajos vīnu veikalos, gan depo.
rauga lietošanas instrukcija parasti ir uz paciņas. galvenais neliet viņu verdošā sulā/ūdenī.

vēl tiek pievienots cukurs. mēs parasti no cukura un ūdens savāram sīrupu un kad padzisis lejam klāt. var uzreiz likt visu cukura daudzumu (atkarīgs no izejmateriāla salduma, kopumā 5-6 kg uz 20 litriem), var likt pa daļām, kā to parasti izvēlamies darīt. šajā gadījumā pirmajā reizē būtu jāliek uz 2 kg cukura 20 l vīna.
kad pirmais cukurs izrūdzis (vīns vairs "neburbuļo"), pagaršo. visticamāk salduma tur vairs nebūs nekāda, tad pievieno nākamo cukura porciju. faktiski vīns nerūgst 2 gadījumos- raugs nomiris, vai raugam pietrūcis ko ēst (cukurs). raugs vizbiežāk nomirst tad, kad ir sasniegta viņa maksimālā alko tolerance vidē (vīnā). tas = norādīts uz paciņas. ja tanī bīdī vīnā ir palicis vēl cukurs, vīns tāds salds arī būs. tāpēc man patīk tā likšana pa daļām, vieglāk nokontrolēt cik saldu beigās to vīnu gribas.

izmantojot ogas raudzēšanai, svarīgi ir katru dienu vīnu apmaisīt, savādāk tās mēdz nostāties augšpusē un izveidot tādu kā vāku. pēc aptuveni 1-2 nedēļām nokāš bizumus un pārlej raudzēšanai tikai šķidrumu. ja turēs ilgāk, var sanākt sīva piegarša no ogu mizām.

iespējams, ka pirmajā nedēļā speciālajā pudelē var nemaz neliet, turēt lielā katlā ar vāku, pārliet raudzēšanas pudelē tikai pēc biezumu nokāšanas.

ceru, ka sanāca pieteikami informatīvi. :)
es visu esmu centusies pierakstīt arī cibā ar tagu "vino"

ja kādi jautājumi, droši raksti. var arī uz epastu: zintish ieksh gmail.

Link | view all comments


Reply

From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.