Neprātīgā saprāta balss -
Februāris 3., 2021
15:15
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ir nedaudz skumji, ka valstiskā līmenī par komunikāciju ar sabiedrību Covid jautājumos, vakcināciju un visām saistītājām lietām, nopietni sāk domāt tikai tagad. Tagad, kad daudzas problēmas jau ir ielaistas ļoti dziļi, skaidrot un pārliecināt var arī vairs neizdoties. Tas bija jāsāk jau rudenī. Neesmu mācījies komunikāciju un neesmu arī nekāds eksperts, bet tik daudz es saprotu, ka ja valsts nespēj jēdzīgi un pamatoti izskaidrot savas darbības, tad sabiedrība meklē citas autoritātes.
Tas ir vēl skumjāk tā iemesla dēļ, ka jau vairākus gadus esam NATO atzīta stratēģiskās komunikācijas izcilības lielvalsts, bet nespējam jēdzīgi nokomunicēt Covid krīzi.

Arī man ir viena neskaidra lieta. Tagad visi runā par Covid britu variantu. Visi eksperti vienā mutē pauž, ka tas esot ''daudz reizes lipīgāks'', bet neviens nesaka kā tas lipīgums izpaužas. Var inficēties arī caur masku? Var inficēties uz ielas paejot viens otram garām? Varbūt pietiek ar niknu acu skatienu, lai saslimtu? Ja mēs nopietni gatavojamies arī šim vīrusa paveidam, tad šīm lietām būtu jābūt skaidrām jau tagad.

Mūzika: Wardruna - Kvitravn
Tags:

(7Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:3. Februāris 2021 - 16:56
(Link)
Par lipīgumu runājot visbiežāk to attiecina uz skaitli, kas apzīmē to, cik cilvēkus viens saslimušais 'aplaimo', kas savukārt ir svarīgi, jo tam pieaugot pieaug arī var prognozēt cik noslodzes veselības sistēmai un kādi epidemioloģiskie drošības pasākumi vajadzīgi, šajā gadījumā tas ir būtiski, ja zin, ka ap 15% tiks hospitalizēti nedēļas vai divu nedēļu laikā, vai tiem būs nepieciešamas kādas specifiskas lietas, var aptuveni aprēķināt cik tieši. Epidemioloģija ir ļoti matemātiska joma, tur ir diezgan būtiski cipari, īpaši reizēs, kad kāds rādītājs pieaug eksponencionāli, proporcionāli vai kādā noteiktā kāpinājuma pakāpē.
Maskas, distance, vēdināšana un dezinfekcija strādā joprojām, tikai lielāka iespēja tiešām saslimt, ja nonāk kontaktā ar ierosinātāju (jo ne vienmēr un uzreiz apstiprināts kontakts nozīmē inficēšanos).

https://www-the--scientist-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.the-scientist.com/features/why-r0-is-problematic-for-predicting-covid-19-spread-67690/amp?amp_js_v=a6&_gsa=1&usqp=mq331AQHKAFQArABIA%3D%3D#aoh=16123636331468&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=From%20%251%24s&share=https%3A%2F%2Fwww.the-scientist.com%2Ffeatures%2Fwhy-r0-is-problematic-for-predicting-covid-19-spread-67690
Links nesmuks, bet tur diezgan sakarīgi izskaidrots
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:3. Februāris 2021 - 17:01
(Link)
Un vēl lipīgums kopā ar inkubācijas perioda garumu palīdz prognozēt kurā mirklī, pie kāda skarto (vai vakcinēto) cilvēku skaita epidēmija rimstas, jo neviena slimība nevar plosīties bezgalīgi ilgi. bet lai vakcinācijai būtu efekts, aptuveno vakcinācijas aptveres ciparu aprēķinot ņem vērā arī R0 lipīgumu un tas atkal var atšķirties, ir slimības kuram pietiek ar 60%, ir kam vajag 80 un vairāk procentus 'drošas' populācijas lai infekcija aprimtos
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:3. Februāris 2021 - 17:18
(Link)
Covids jau nav īsta slimība, kā gripa vai tuberkoloze. Covids nebeigsies kamēr būs finansējums.
From:[info]windrider
Date:4. Februāris 2021 - 08:59
(Link)
Nu o.k. Man tagad ir puslīdz skaidrs. Galvenā atšķirība matemātikā. Šeit tad laikam nebūs iespējami gadījumi, kad viens no ģimenes saslimst, bet pārējiem nekas. Ja slimos, tad izslimos visi.
Tagad to vajag pārtulkot vieglajā valodā un likt pie visiem stabiem. Savādāk neviens atkal nesapratīs kāpēc
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:4. Februāris 2021 - 10:16
(Link)
Domāju, ka tādi gadījumi būs, vēl bez inficēšanās fakta svarīgi ir tas, cik patogēns tas ierosinātājs (cik tas ir nikns un ko dara), to nevar ietekmēt, bet ļoti būtiski ir arī cik iespējams mazināt to daudzumu ko uzņem, tāpēc iesaka tiem saslimušajiem masku arī mājās kopējās telpās, noņemt tikai ēdot, visu laiku mainīt, pēc katras vizītes wc, vannasistabā un virtuvē dezinficēt virsmas, vēdināt vismaz 15 min pēc tam, neatceros kāds bija ieteikums cimdiem, gultasveļu mazgāt 90' un visu āra metamo kas bijis saskarsmē ar infekciju divos miskastes maisos. Un to visu pa lielam kaut cik var izdarīt arī ja 3+ cilvēki dzīvo divistabu dzīvoklī, ja ir kaut viena istaba ar durvīm, kur izolēt saslimušo. Bet tas ir ļoti grūti arī motivētiem cilvēkiem un ja visa ģimene iestrēgusi mājoklī uz 3 nedēļām bez opcijas iziet ārā, plus vēl visu laiku šis čakars, protams, ka daļa inficēsies. Daļai cilvēku vispār nav iespējams izolēt kādu un dzīvošana ir diezgan saspiesta, ne visi var atļauties samaksāt tos 20% kas jāpiemaksā viensīcai par pliku izmitināšanu, vēl jau jāēd arī kaut kas.
Vēl viens aspekts ko var ietekmēt - sekot līdzi pašsajūtai, dzert D vitamīnu un iespējams arī omega taukskābes, pēc iespējas izgulēties, domāt par savu psihoemocionālo labsajūtu, pēc iespējas izkustēties, izgulēties, dzert gana daudz ūdeni. Tas viss arī ietekmē saslims vai ne, tīri no fizioloģiskā nevis ezotēriskā aspekta. Ne visi, kas vienā mājsaimniecībā dzīvo, saslimst, to stāstu ir daudz, ģimene izslimo, izņemot kādu vienu, tā būs arī turpmāk, tikai tad, kad uz ielas kāds uzšķauda,lielāka iespēja inficēties, ja tas ir jaunais variants. Un jo vairāk saslimušo jo vairāk smagi slimo vai cilvēku ar sekām, jo sasprūdinātākas slimnīcas un tas atkal netieši ietekmē mūs visus.
From:[info]windrider
Date:4. Februāris 2021 - 10:28
(Link)
''Vēl viens aspekts ko var ietekmēt - sekot līdzi pašsajūtai, dzert D vitamīnu un iespējams arī omega taukskābes, pēc iespējas izgulēties, domāt par savu psihoemocionālo labsajūtu, pēc iespējas izkustēties, izgulēties, dzert gana daudz ūdeni. Tas viss arī ietekmē saslims vai ne, tīri no fizioloģiskā nevis ezotēriskā aspekta''

Tu jau tagad runā, kā Pēteris Apinis. Tikai viņu tādēļ sauc par Covid noliedzēju. :D
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:4. Februāris 2021 - 10:37
(Link)
Viņš vispār ļoti prasmīgi saliek kopā medicīniski precīzu info ar pilnīgu huiņu, turklāt pašā sākumā ļoti izblamējās. Un tā huiņa ko tur reizēm nes, nu diezgan liels psc ja ārsts to izplata, lai cik sen mācījies būtu.
Problēma jau arī tajā, ka bieži to, kas attiecas uz dzīvesveida izmaiņām ārsta kabinetā nedzird, bet pie kaktu ārsta, kas paglauda muguriņu un pažēlo beidzot pielec, panākumus pieraksta alternatīvajai medicīnai.
Powered by Sviesta Ciba