Neprātīgā saprāta balss -
Marts 6., 2020
15:01
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tā vien izskatās, ka viena no šobrīd pilnā sparā notiekošās Administratīvi teritoriālās reformas mērķiem ir politiski izrēķināties ar ZZS, likvidējot vai sajaucot viņu kontrolētās pašvaldības laukos. Tas ir diezgan nesmuki, bet politiskā cīņa jau tāda ir.
Būtu daudz ko teikt reformas sakarā. Arī šeit jau kādreiz esmu šo to teicis. Tomēr visvairāk ir žēl Jelgavas. Zaļzemnieka Rāviņa dēļ, ceturtā lielākā Latvijas pilsēta, vairs netiks uzskatīta par valsts nozīmes pilsētu. Tā tiek nolikta vienā līmenī ar jebkuru citu novada centru. Protams, ka Jelgava un viss Jelgavas novads ir spēcīgs ZZS bastions un liela daļa jelgavnieku par Rāviņu ceļas un krīt tikpat dedzīgi cik Ventspilī par Lembergu. Tomēr nevar noliegt, ka pēdējos 10 gados Jelgava ir attīstījusies ļoti strauji un atguvusi savu Zemgales metropoles statusu. Tur viss notiek. Ir ražošana, ir infrastruktūra, ir cilvēki un ir universitāte. Pataisot Jelgavu par parastu novada centru ir ļoti liels risks, ka pilsēta savā attīstībā var apstāties, jo lauku un pilsētas intereses ir ļoti grūti sabalansēt.

Tags:

(4Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:6. Marts 2020 - 18:30
(Link)
Huh, galīgi nebiju iedziļinājusies šajā tēmā, tādēļ pat nezināju par Jelgavu. Pilnīgi piekrītu - Jelgava ir centrs, un to patiešām pēdējos gados var redzēt un just arvien nepārprotamāk.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:6. Marts 2020 - 19:10
(Link)
kā pilsētas statuss ietekmēs tās dzīvi?
From:[info]windrider
Date:6. Marts 2020 - 23:53
(Link)
Pašlaik pilsētai ir sava administrācija un novadam sava. Pēc reformas paliks tikai teritoriāli vēl lielāka novada administrācija. Nevar kvalitatīvi attīstīt pilsētu, ja tev jādomā vēl par n-tajiem pagastiem, ciemiem un to vajadzībām. Turklāt, ja pilsēta ir noteikta kā valsts mēroga atīstības centrs (kā šobrīd) tai ir pieejami speciāli Eiropas fondu līdzekļi attīstības projektiem, kas nav pieejami mazpilsētām.

Un tīri subjektīvi un drusku emocionāli, bet nevar valsts ceturto lielāko pilsētu, kas pēdējos 500 gadus ir bijusi kādas teritorijas galvaspilsēta (vispirms Kurzemes hercogistes un pēc tam Kurzemes guberņas) nonivelēt vienā administratīvā līmenī ar jebkuru Latvijas mazpilsētiņu.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:7. Marts 2020 - 12:09
(Link)
var saprast, bet tā reforma tāda darbības imitācija vien ir. A/Par raksturīgs ir ideju trūkums, tamdēļ arī viņi to visu dara, tas viss ir tikai papīru stumdīšana.
jo realitātē ir jau izveidojusies Lielrīga - ekonomiski un funkcionāli saistīta aglomerācija, kurā iekļaujas Jelgava, Jūrmala, Bauska, Ogre un pat Līgatne.
Powered by Sviesta Ciba