Lācītis numur divi - [entries|archive|friends|userinfo]
vistu_zaglis

[ website | šulcs.lv ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| VZL ]

[Sep. 12th, 2009|07:18 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[mood |Pilsner Urquell]
[music |Orindžbārs]

Kamēr laulātā draudzene nodarbojās ar visādu Vāclava laukuma bodīšu šukstīšanu, piesēdu omulīgajā KafijaKafijaKafija uzņemt pāris pintes Stellas un atpūtināt sagurušās smadzenes. Jo iedzeršana ar čehu valodas skolotāju (skolā mēs pēdējo reizi bijām kaut kad pavasarī, šķiet...) - tas tomēr balansē uz robežas starp patīkamu izklaidi un smagu intelektuālu darbu.

Tak lūk, lai īsinātu laiku, paķēru no plaukta kādu žurnālu angļu mēlē, lai jau 3. lappusē ieraudzītu nu jau pa visu pasauli slavenās Latvijas vārdu. Nekavējoši ķēros pie burtu lasīšanas, vellos, izrādās, ka arī františeki ir attapušies, ka jeptit, krīze pasaulē, naudas budžetā mazāk un mazāk, ij nepērk pasaule tik daudz ne cementu, ne Škodas*, jomajo, ko nu darīt, āaaaa!

Nu tad lūk... Es protams neesmu ne ekonomists (pasargdies'), ne kaut kādā veidā pietuvināts valsts pārvaldes finesēm, bet teksts par pretkrīzes plānu man salikās tik ļoti balstīts uz formālo loģiku, ka nekavējoties izvilku ļapsi un pierakstīju, tīri pakontemplēt par šo jautājumu.

Tātad, projekta ietvaros, neskaitot izdevumu apgriešanu:

Kompensēt uzņēmējiem 1/5 daļu izdevumu no jaunas darba vietas radīšanas.

Piemērot nodokļu atlaides tiem uzņēmumiem, kuri nav atlaiduši nevienu darbinieku.

Kompensēt (līdz ~100 Ls ekvivalentam) ceļa izdevumus darbiniekiem, kuriem pretējā gadījumā palikšana darbavietā kļūst neizdevīga.

Tagad uzmanību motivācijai: jā, tie būs papildus izdevumi budžetā, taču samērā nelieli, salīdzinot ar to, ko nāktos iztērēt pabalstos, ja šie cilvēki paliktu bez darba.

Nu un vēl pensionāriem "13. pensiju", arī ~100 Ls, tīri lai (kā jau visur Eiropā) novecojošā tauta apgroza pēc iespējas vairāk līdzekļu, kā arī valsts garantijas nekustamā īpašuma kredītiem.

Nu jā, vēl tur dafiga daudz burtu bija dažādu, bet šitas vienkārši iekrita acīs. Tikmēr kopiespaids no mūsu nacionālajām ziņām bija "tā, nu skatīsimies, kas notiks, tad arī domāsiem"...

* Labi vismaz, ka Rīgas pilsēta var atļauties tramvajus iegādāt, zināms atbalsts vispārējās razruhas apstākļos
linkiet garām

Comments:
From:[info]divi_g
Date:September 12th, 2009 - 08:51 pm
(Link)
Sliktā ziņa gan ir tā, ka stimulācijas pasākumi vairo parādus, kas, savukārt, ir pašas krīzes pamatā.
Ja šī krīze (globālā līmenī) tiešām ir par pārāk lielo parādsaistību apmēru, kā apgalvo daži, tad principā čehu valdība rok bedri vēl dziļāku. Protams, salīdzinot ar tādiem racējiem kā jeņķi un friči, tīrais sīkums vien ir.
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 12th, 2009 - 08:57 pm
(Link)
Es to pamatideju uztvēru tā, ka ja tūdi briest tā vai tā, tad labāk samaksāt latu preventīvajos pasākumos (un, protams, skatīties, kas notiks), nekā samaksāt cēneri pēc tam, kad tas ir jau noticis.

Liela taisnība gan šķiet arī oponentiem, manuprāt, par tēmu, ka iespējams nekas no tā visa nav vajadzīgs, un šitādas programmas piestartēšana var tieši radīt tūdus, no kuriem citādi izvairītos.
From:[info]divi_g
Date:September 12th, 2009 - 08:59 pm
(Link)
Principā jau jā, taču šķiet, ka preventīviem pasākumiem ir par vēlu...
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 12th, 2009 - 09:03 pm
(Link)
Vei, pa cz kaut kā tā razruha īsti netrāpīja, pie savas kulminācijas. Protams, ka dēļ eksporta krituma palielinājies bezdarbs, līdzi paķerot ražošanu apkalpojošo sfēru (reklamščegus, utt), bet valsts līmenī secinājumi, ka nav labi, parādās tikai tagad. Un jamie balansē starp "mok noturēsimies" vs. "kaut kas jādara lietas labā"...
From:[info]divi_g
Date:September 12th, 2009 - 09:08 pm
(Link)
CZ, kaut arī mazākā mērogā nekā LV, ir atkarīga no globālajām tendencēm. Tās šobrīd vēl neliecina par krīzes beigām - ja tā turpināsies, cietīs arī CZ. Principā jau stimulējoši pasākumi ir labi katrā konkrētajā gadījumā, taču kopumā tie, iespējams, tiešām tikai padziļina bedri. Hvz.
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 12th, 2009 - 09:14 pm
(Link)
Nē nu kā būs realitātē - tur grūti minēt, jo šis, cita starpā & ar Havela svētību, ir tikai ČSSD plāns, da i rudenī ne-plāna vēlēšanas.

Man jau, protams, egoistiski ideālais scenārijs būtu "sūdi CZ un ja ne uzplaukums, tad vismaz stabilitāte LV", citādi šobrīd situācijas atšķirības sit pa maku ar īpašu nežēlību :)
[User Picture]
From:[info]divi_g
Date:September 12th, 2009 - 09:16 pm
(Link)
Nu nezinu, kas Tev nepatīk - pie mums žō ir sasniegusi reti lielu stabilitāti ;))
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 12th, 2009 - 09:19 pm
(Link)
BTW, te no empīriskiem novērojumiem jāsecina, ka salīdzinot ar pavasara/vasaras sezonu, kas bija extreme survival experience, šobrīd pasūtījumu skaits aug galvu reibinošā ātrumā, tuvojoties až 2/3 no normas!
From:[info]divi_g
Date:September 12th, 2009 - 09:23 pm
(Link)
Man viens čoms, kurš līdzīgā domā darbojas, kaut gan vairāk praktiķis, tb, aplīmētājs, par darba trūkumu nesūdzas jau kopš diždimbas sākuma. Laikam sakarīgs praiss + dažādu starpnieku atbirums.
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 12th, 2009 - 09:26 pm
(Link)
Nu man, vei, lauvas tiesa kāposta ir no dažādu kantoru rīkotajiem pasākumiem, konferencēm, klientu dzertiņiem, utt. Kas, loģiski, nav aktuālākais uzņēmējdarbības stūrakmens. :)
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 12th, 2009 - 09:27 pm
(Link)
P.S. Diždimba skan kruta, jāņem ikdienas lietojumvārdnē! :)
From:[info]divi_g
Date:September 12th, 2009 - 09:29 pm
(Link)
Aha, es gan neatceros, kam ir (c) - pats kkur izlasīju, afair saistībā ar būvniecību :)
[User Picture]
From:[info]aizliegts_v
Date:September 12th, 2009 - 10:02 pm

(Link)
+1
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:September 12th, 2009 - 09:50 pm
(Link)
Aiznākošajam krīzes ciklam vēl nav par vēlu ;)
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 12th, 2009 - 09:58 pm
(Link)
Nu mok pat uz nākamo vēl var paspēt ;)

(Patīkami, ka visapkārt optimistiski sārtvaidži, uzreiz tā labi sajūtos :))
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:September 13th, 2009 - 08:04 am
(Link)
Man aizdomas, ka krīzes pamatā tomēr ir pati biržu/akciju tirgus sistēma kā tāda (kur objekta akciju vērtību osaka nevis reālā vērtība, bet gan spēles izpūsts burbulis), aber kredīti tikai redzamās putas kausa virspusē.
From:[info]divi_g
Date:September 13th, 2009 - 10:32 am
(Link)
A kas ir "akciju reālā vērtība"?