Viss ir labi un būs arvien labāk! - [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

[4. Jan 2012|20:02]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tiem, kas vēl nav paspējuši:
http://www.lvportals.lv//?menu=exblogi&type=full&id=644

Tas ir raksts par slaveno Krāslavas Jaungada avāriju.

Varu atzīties, ka arī man vienmēr ir bijusi tuva šī labo un ļauno, balto un melno, līdzjūtīgo un cinisko tēma, bet laikam jau labāk par autoru nepateikšu.

Man vislabāk patīk teksta pēdējais teikums:
"Patiesībā ar šo attieksmi, kad abstrakta humānisma vārdā atkal spēlējamies ar dubultmorāli, mēs panākam tikai vienu – reāli stimulējam līdzīgu notikumu atkārtošanos."

Absolūti tam piekrītu.
Linknopel mani

Comments:
From:[info]unpy
Date:4. Janvāris 2012 - 20:21
(Link)
1.Krāslavas novada.
2.Tieši tālab autors šo rakstu uzrakstīja, ka, uzzinājis, ka par bojāgājušajiem 7 jauniešiem būs sēras(no kuriem, starp citu, lai kā censtos, par likumpārkāpēju var nosaukt tikai vienu - to, kurš bija pie stūres), sajuta teju nepārvaramu tieksmi atkailināt savam auto riepas, piestūkāt pilnu mašīnu ar līdzbiedriem, vienu iebāzt bagāžniekā un mesties notestēt grūti izbraucamus līkumus ar plančku apakšā:))

Absolūti nepiekrītu.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:4. Janvāris 2012 - 20:30
(Link)
1.Jā, esmu totāli neiepazinies ar topiku :D (labojos).
2.Nesapratu.
From:[info]unpy
Date:4. Janvāris 2012 - 20:46
(Link)
Nu, gribēju teikt, ka tukša muldēšana ir par to, ka sēras par lai cik idiotiski, bet bojāgājušajiem stimulē līdzīgu notikumu atkārtošanos. Tas ir klajš nonsenss, padomā pats, cik reāli ir cilvēki, ar domu gājienu "edz, cik jauki daudzi sēro par muļķīgā nāvē nomirušajiem pusaudžiem! Izdarīšu ka arī tāpat, lai par mani un vēl sešiem līķiem visi sērotu!":))
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:4. Janvāris 2012 - 21:00
(Link)
Ej, nu, ej. Protams, ka tā stimulēšana nenotiek tik tieši. Un ne jau sēras ir tās, kas stimulē šādu notikumu atkārtošanos, bet gan divkosīgā attieksme pret šo notikumu.

Cilvēkiem vienkārši tiek radīts priekšstats par to, ka šis negadījums ir pilnīga apstākļu sakritība, kam nav nekāda sakara ar CSN pārkāpšanu vai pašu jauniešu izdarītajām izvēlēm. Bet sakars ir vistiešākais. Tā vietā, lai skaidri pateiktu - nebrauc ziemā ar vasaras riepām, nebrauc ar auto, kam nav TA, nebrauc pālī u.c., tas tiek noklusēts. Domāju, ka tas ietekmē ļaužu prātus.
From:[info]unpy
Date:4. Janvāris 2012 - 21:10
(Link)
Vari ar pirkstu parādīt kaut uz vienu tādu cilvēku, kuram šāds iespaids tiktu radīts?

Tie ir mazgadīgie, viņi brauc ar nepiemērotām automašīnām nepiemērotos ātrumos, lien iekšā transformatoru būdās, mēģina izjaukt mežā atrastus spridzekļus vai iebāzt galvu ar grūtībām atvāztās lāču lamatās. Daļa pēc tam paliek dzīvi, pieaug un ne ar ko tdu vairs nenodarbojas, daļa - aiziet boldā. Viss.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:4. Janvāris 2012 - 21:27
(Link)
Nu, jā, zināma daļa nepaliek dzīvi.
Domā, ka šo mazgadīgo darīto stulbību apjoms un stulbuma pakāpe nav saistīti ar sabiedrības attieksmi pret to? Es domāju, ka ir.

Un, ne jau tikai mazgadīgie dara stulbības, arī līdz daudzu pieaugušo prātiem dzīves laikā tā arī nav aizgājušas dažas vienkāršas patiesības.
Cits mācās no citu kļūdām, cits mācās no savējām, cits nemācās vispār. Neko darīt. Es gan domāju, ka šo iespēju vajadzētu izmantot, lai vismaz kaut ko iemācītos. Kaut vai tādēļ, ka šāda tipa negadījumu tomēr Latvijā ir aktuāla problēma.

Es domāju, ka, ja pēc šī gadījuma CP pārstāvji apbraukātu skolas, pieminētu bojāgājušos un pastāstītu par šo konkrēto gadījumu un par CSN neievērošanas sekām, viena otra jauna cilvēka dzīvība varētu tiktu izglābta.
From:[info]unpy
Date:4. Janvāris 2012 - 21:56
(Link)
Es tikai vienu nesaprotu, no kurienes ir radusies šī pārliecība par sabiedrības pozitīvo attieksmi pret šo un citiem gadījumiem? Nu, nav tās pozitīvās attieksmes, es to nekur neredzu. Pozītīvā attieksme ir izzīsta no tā, ka prezidents un novads izteiks līdzjūtību. Un man tiešām nav skaidrs, kādu rīcību gaida raksta autors. Šo septiņu jauniešu apglabāšanu aiz kapsētas žoga? Sabiedriskā kārtā organizētu kapavietu apgānīšanu? Vēl ko?

"Tagad pēkšņi izrādās, ka tie, kas šādi rīkojas Jaungada naktī, ir upuri, kas pelnījuši līdzcietību" - kāda gadsimta stulbība. Upuriem vai noziedzniekiem, kā viņus nodēvē raksta autors(nav skaidrs, uz kāda pamata, jo vienīgais, kurš ir atbildīgs šādā situācijā, ir tas, kurš sēž pie stūres), nu jau ir galīgi vienalga. Līdzcietību ir pelnījuši šo muļķīgi nonāvējušos radi, draugi un paziņas.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:4. Janvāris 2012 - 22:47
(Link)
Domāju, ka raksta autors no tevis gaida, lai tu nepārkāp CSN. Bet par kapavietu apgānīšanu gan, protams, tev fantāzija labi strādā.

Neesmu gan teicis, ka sabiedrībai ir pozitīva attieksme pret šo gadījumu. Bet man būtu gribējies, lai amatpersonas un t.s masu mediji pieminot traģēdiju vairāk runātu par tās iemesliem. Tā jau arī ir tā attieksme - diskusija, faktu analīze vai arī izvairīšanās no tā. Ja, piemēram, skolas direktore saka, ka jau iepriekš jaunieši "prātīgi" braukuši bez tiesībām (tātad apkārtējie par to zina un to uzskata par normu), un policists runā par to, ka jaunieši "tik pat kā neesot dzēruši" (interesants formulējums no policista puses), tad tā arī ir sabiedrības attieksme - tātad jau laikam pozitīva.

Runājot par atbildību tomēr vajadzētu atzīmēt, ka tīri no juridiskā viedokļa katra cilvēka atbildība ir ne tikai pašam nepārkāpt likumu, bet arī iespēju robežās nepieļaut, ka likumu pārkāpj cits. Neviens no 6 pasažieriem tā arī neiedomājās atturēt šoferi no braukšanas un neiedomājās, ka varētu arī paši nebraukt.

Domāju, ka šī ir tā attieksme, kas padara par normu tos cēloņus un rīcības modeli, kas šo nelaimi ir izraisījuši (uz ko norāda arī sākotnējā raksta autors).
From:[info]unpy
Date:4. Janvāris 2012 - 23:08
(Link)
Lūk, te mēs beidzot nonākam pie šī raksta pamata. Jūs ar raksta autoru gribētu dzīvot valstī, kur visi upuri ir noziedznieki, jo paši šādi vai savādāk noziegumu atbalstījuši vai pat izprovocējuši, es tādā valstī dzīvot negribētu.

Tīri no juridiskā viedokļa, lai kā jums abiem ar raksta autoru negribētos, pasažieriem nav vispār nekas jāsajēdz par tehniskajām apskatēm vai riepu stāvokli, kā arī nav jāpieprasa uzrādīt autovadītāja tiesības tam, kurš taisās sēsties pie auto stūres.

Patiesi ceru, ka, atšķirībā no raksta autora, nedomā, ka ziemas riepas nebija iegādātas un tehniskā apskate nebija izieta vienkārši tālab, ka mašīnas turētājam patīk likumus pārkāpt.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:4. Janvāris 2012 - 23:17
(Link)
Nu, pie tā laikam arī paliksim.
[User Picture]
From:[info]grieta
Date:4. Janvāris 2012 - 21:36
(Link)
Kolka Cool 2
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:4. Janvāris 2012 - 21:40
(Link)
obligāti jāaiziet noskatīties pirmā daļa!!