Sickbay of my imagination - [entries|archive|friends|userinfo]
Entitious

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Sep. 10th, 2021|09:24 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , ]

Ktūlū iepostēja par 18gs lauku māja vs hruščovka. Esmu dzīvojis abos variantos, gan dirsis pie -35 sausajā (tie sūdu stabi, kas veidojas sūdiem sasalstot ir reāli rēcīgi, it sevišķi pavasaros, kad jamie gāžas), gan kurinājis krāsni, kad istabā ir -5, gan arī gandrīz galus atdevis dēļ priekšlaicīgi aizvērta šībera. No otras puses esmu arī klausījies, kā pišas aiz sienas, točā elpojis kaimiņa cigarešu dūmus, klausījies rādžu/TV 4 no rīta, piemīztās kāpņu telpas, skats pa logu uz kaimiņmājas sienu, bezgalīgā baurošana pagalmos un citi skudrupūžņa dzīves prieki.

Mums patlaban ir bōnuss tāds, ka ir 5 dzīvokļu māja pilsētā ar savu zemes pleķi, ābelēm, plūmēm un citu herņu. Plūmes pūst, apzāģēt nedrīkst, jo kaimiņi iebilst. Sarunā, iestādi upeņu krūmu, kaimiņš nopļauj nahuj. Katra kustība aizņem pus gadu saskaņošanas un beidzas ar kurnēšanu.

Persōnīgā preference būtu privātmāja. Jo nav kaimiņu, nav bezgalīgo diskusiju par to, ka "jā, jā, vajadzētu šķūni pārkrāsot, bet man nav laika, feģam nav spējas kustēties dēļ permanentās pohas, bet veračka no trešā ir vispār pret jebkāda veida kustību, it sevišķi, ja ir iesaistīta kautkāda naudas tērēšana". Pēc mentālās slodzes pilnas darba dienas man patīk ar rokām ņemties - dārziņi, remonti, galdniecība. Attiecīgi, privātmājā var ievākties kādā garažā/šķūnī, kur var zāģēt, klopēt un smirdēt. Pilsētas mājā tādu ekstru nav - patlabanējā darba telpa ir 2x5m šķūnītis bez elektrības. Pirts arī ir jauks bōnuss mājai.

Labiekārtot lauku māju (nosēdaka, siltumsūknis (zeme/gaiss -> ūdens) vai granulnieks katls apkurei, dziļurbums vai aka+pumpis, pāris saules paneļi ar baterijām elektrības bekapam, 4g internets ir praktiski visur) nav nemaz tik grūti. Prasa tikai naudu, darbu un gribēšanu. Pamatproblēma cilvēkiem ir ar to, ka nav civilizācijas apkārt - skolu, dārziņu, veikalu. Jebkura kustība prasa auto.

Ergo zelta vidusceļš ir privātmāja (maz)pilsētā, kur ir visi civilizācijas bōnusi (sabtranss, veikali, skola, bibliotēka), bet ir iespēja ņemties un darīt visu pa savam. Bet tas ar nosacījumu, ka ir interese jāties. Cik saprotu, lielākajai daļai proletariāta intereses jāties nav un dzīve hruščovkā ar vakariem pie TV ar alu ir pilnībā pietiekami.
linkiestādi koku

Comments:
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:September 10th, 2021 - 09:52 am
(Link)
Labi pateikts.
[User Picture]
From:[info]f
Date:September 10th, 2021 - 10:30 am
(Link)
kad salīdzini izmaksas par dzīvošanu dzīvoklī un dzīvošanu privātmājā, taisnībsakot, tā starpība nemaz nav tik liela, bet ja ir vienstāvu māja ar saules paneļiem un kādu siltumsūkni, tad vispār, vēl lētāk droši vien. vienīgais, ka vajag to sākotnējo maisiņu ar pesō, lai to māju uzceltu. tad nāk talkā laba kredītvēsture un vidēji labi apmaksāts darbs, lai dabūtu kredītu un to māju uzceltu, me thinks. but it's totally worth it.

rekur, latgalē pa 20 000 var nopirkt i zemi, i materiālus, i strādniekam samaksāt. trū storī. vienīgais, man šķiet, ka tas tāds vienradzis, bet tik un tā. salīdzinājumam - aizkrauklē jau plēš kā rīgā. bet nav rīgas satiksmes un tautu masas.