tominja_opiitis ([info]tominja_opiitis) rakstīja,
@ 2011-04-05 09:09:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Valdības grāmatvedības spēlītes
Jāatzīstas, kad LTV rīta ziņās es izdzirdēju, ka "Valdība plāno ietaupīt 700 000 Ls; svešvalodas mācības no 1. klases nenotiks." (atstāsts manā interpretācijā), es nodomāju, ka ziņu dienesta darbinieki nav bijuši uzdevuma augstumos.

Izrādās, viss tomēr ir citādāk - valdība patiešām šo izvēli pasniedz kā ietaupījumu. Var jau būt, ka es filoloģiski piesienos, tomēr kā ietaupījumu es neuztveru iecerēto izdevumu atcelšanu, bet gan esošo atcelšanu. Tad jau valsts var izvēlēties, piemēram, Rīgas metro būvi par 4 miljardiem latu ar izdevumiem pirmajā gadā - 2,5 miljardi, otrajā - 1 miljards, trešajā - pusmiljards, un pēkšņi atcelt šo projektu. Iedomājaties, cik tad grāmatvediski var lielus ietaupījumus prezentēt starptautisko aizdevēju priekšā! 4 MILJARDI 4 gadu laikā - tas ir pa taisno bruģēts ceļš uz ekonomikas grāmatās minētiem hrestomātiskiem piemēriem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]cannibalsmith
2011-04-05 14:25 (saite)
Pidari. Labāk ietaupīt uz literatūras vai pat matemātikas(!) rēķina. I mean, pasaules labākās mācību grāmatas un citi resursi ir angliski. Datori ir angliski. Internets ir angliski. Nav lielāka pašizaugsmes šķēršļa par angļu valodas nezināšanu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]tominja_opiitis
2011-04-05 21:23 (saite)
Esi lasījis kādu mācību grāmatu vācu, franču, hindi vai japāņu valodā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]cannibalsmith
2011-04-06 13:08 (saite)
Tām visām eksistē tulkojumi angļu valodā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tominja_opiitis
2011-04-06 13:16 (saite)
Vai vari minēt piemēru? Jo gudri aizsūtīt uz Amazon.com reitingiem prot ikviens, bet Ķīnā izdotajai zinātniskajai literatūrai - ne jau katrs. Un ne visus darbus tulko un izdot. Uz dažiem darbiem netiek saņemta atļauja, bet citi neinteresē Rietumu zinātnisko paradigma. Tur arī beidzas visa gudrā murmulēšana par to, ka angļu valoda - eto naše vsjo!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]cannibalsmith
2011-04-06 19:44 (saite)
Sun Tzu's Art of War

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tominja_opiitis
2011-04-08 22:37 (saite)
Vai zināji, ka Ķīna mums uzdāvināja arklu, ratus un ķerru, nemaz nerunājot par daudz pazīstamāko faktu par šaujampulveri. 14. gadsimtā tā bija apsteigusi Veco pasauli, kas vienmēr cenšas uzskatīt, ka vēsture notiek vien Eiropā (ir tāds kultūrfenomens kā eirocentrisms - palasi par to, interesanta lieta), par vismaz 2-3 gadusimteņiem. Šobrīd Ķīna un Indija gatavo daudz vairāk inženieru un augsto tehnoloģiju speciālistus nekā ASV un Eiropa kopā, un Padebešu impērija militārajās tehnoloģijās, kas parasti reprezentē zinātniskā potenciāla virsotni, tā atpaliek par vienu līdz puspaaudzi. Ja pieskaitām to, ka 32% pasaulē saražotās produkcijas top Ķīnā, tad var iedomāties kāds ir tās potenciāls, un ka, iespējams, mūsu priekšstats par to, ka "viss notiek angļu valodā" ir stipri vien kļūdains... Starp citu, Ķīna ir vienīgā no senajām civilizācijām, kas ir izdzīvojusi līdz mūsdienām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]cannibalsmith
2011-04-09 15:12 (saite)
Un tāpēc mums būtu jāapgriež angļu valodas mācībām domātā nauda Latvijā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tominja_opiitis
2011-04-09 17:42 (saite)
sūds ar to tavu angļu valodu no 1. klases. pasaule ir pārlieku mainīga. tie vecāki, kas grib lai viņu atvases mācās britu mēli no pirmās klases, var savu bērnu laist speciālā skolā vai nosūtīt uz ārpusskolas kursiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?