20 December 2009 @ 03:45 pm
Pārdomas 7dienā. Pt.1: altruisms  
Eslijs nesen uzdeva sekojošu jautājumu (šeit) pēc šī video noskatīšanās: Kāpēc vajadzīgas šādas vizualizācijas? Vai tās palīdz kaut ko vairāk saprast? Iz manas puses atbilde būtu negatīva, ja ar 'kaut kas vairāk' būtu jaunu faktu iegūšanu. Skaidrs, ka to pašu, kas ir attēlots video, ir iespējams uzrakstīt pāris rindkopās un 'sapratne' būtu ieguvusi tikpat daudz, cik noskatoties vairāku minūšu klipu.

Tomēr šāda veida video ir nepieciešami, jo (tā ir mana tēze) palīdz cilvēkiem kļūt labākiem i.e., izjust sevī, piem., altruistiskas jūtas. Proti, šāda kosmosa vizualizācija ļauj cilvēkiem pievērsties Paskāla tipa eksistenciālām trīsām bezgalīga visuma priekšā vai arī kantiāniskam izbrīnam par zvaigžņotām debesīm virs paša un morālo likumu sevī.

Tas savukārt novestu pie savas eksistences niecības atziņas un egoisma/sava svarīguma apzināšanās zaudēšanas kosmosa varenības priekšā. Attiecīgi kļūstot par altruistu un labāku cilvēku (ja pieņemam, ka altruisms ir pozitīvs tikums). Šā procesa labu attēlojumu skat. šajā klasiskajā dziesmā: video Īpašu uzmanību ir jāpievērš pēdējam teikumam video.
 
 
( Post a new comment )
cits[info]garamgajejs on December 20th, 2009 - 04:36 pm
Tas atkarīgs no tā, kas ir domāts ar jēdzienu "saprast".
(Reply) (Thread) (Link)
thel[info]thel on December 20th, 2009 - 04:41 pm
Saprašanas jēdziens ir gana plašs. Ar tā analīzi varētu pierakstīt palagus. Taču šajā kontekstā, man šķiet, 'kaut kā vairāk saprašana' saturiski ir līdzīga vairāk uzzināšanai.
Ja ar 'vairāk saprašanu' apzīmētu dvēseles stāvokli, tad saskaņā ar mani un montī paitonu, šādas kosmosa vizualizācijas tiešām ļauj saprast vairāk.
(Reply) (Parent) (Link)
helvetica[info]helvetica on December 24th, 2009 - 01:09 am
lai pārvarētu kosmiskās vientulības sajūtu, doh!

kapitālistu versijā - lai aptvertu robežas. No sākuma šķiet, ka lielās lietas notiek, piemēram tikai Ņujorkā un Tev tādam niekam no LV neizsisties nekad, taču, pēc šādas filmas redzēšanas - tā teikt 'vizualizē savu iespēju robežas'- nākamais solis ir tāds, ka tu jau esi menedžeis, kas sūta kosmisko spamu līdz pat pašām zināmā visuma robežām.
(Reply) (Link)