thel ([info]thel) wrote on December 20th, 2009 at 03:45 pm
Pārdomas 7dienā. Pt.1: altruisms
Eslijs nesen uzdeva sekojošu jautājumu (šeit) pēc šī video noskatīšanās: Kāpēc vajadzīgas šādas vizualizācijas? Vai tās palīdz kaut ko vairāk saprast? Iz manas puses atbilde būtu negatīva, ja ar 'kaut kas vairāk' būtu jaunu faktu iegūšanu. Skaidrs, ka to pašu, kas ir attēlots video, ir iespējams uzrakstīt pāris rindkopās un 'sapratne' būtu ieguvusi tikpat daudz, cik noskatoties vairāku minūšu klipu.

Tomēr šāda veida video ir nepieciešami, jo (tā ir mana tēze) palīdz cilvēkiem kļūt labākiem i.e., izjust sevī, piem., altruistiskas jūtas. Proti, šāda kosmosa vizualizācija ļauj cilvēkiem pievērsties Paskāla tipa eksistenciālām trīsām bezgalīga visuma priekšā vai arī kantiāniskam izbrīnam par zvaigžņotām debesīm virs paša un morālo likumu sevī.

Tas savukārt novestu pie savas eksistences niecības atziņas un egoisma/sava svarīguma apzināšanās zaudēšanas kosmosa varenības priekšā. Attiecīgi kļūstot par altruistu un labāku cilvēku (ja pieņemam, ka altruisms ir pozitīvs tikums). Šā procesa labu attēlojumu skat. šajā klasiskajā dziesmā: video Īpašu uzmanību ir jāpievērš pēdējam teikumam video.
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.