18 October 2009 @ 03:13 pm
godīgums un ētika  
Apskatījos, ka LU 23.10 būs konference „Akadēmiskais godīgums un profesionālā ētika”. Ļoti jauki, jo tā ir tēma, ko tik tiešām ir nepieciešams apspriest un ir aktuāla.

Taču aplūkojot pieteiktās tēmas, mans entuziasms apmeklēt šo pasākumu nedaudz noplaka. Sevišķi tāpēc, ka tās tikai visai netieši atspoguļo to, ko es labprāt dzirdētu. Piem., Arta Sveces tēma ir 'Ētikas nepieciešamība izglītībā', un viņš tiešām, manuprāt, ir viens no nedaudzajiem Latvijā, kas spēj sakarīgi publiski izteikties par ētikas tēmām. Bet tēmas formulējums izskatās kā argumentācija par ētikas priekšmeta pasniegšanu augstskolās. Tā arī ir nepieciešama tēma, taču neredzu tiešu saikni ar akadēmisko godīgumu. Iespējams, protams, ka es esmu pārpratis virsrakstu.

Savukārt Klāva Sedlenieka priekšlasījumu 'Sabiedrības uzskati par ētisku izglītību Latvijā. Problēmjautājumi.', spriežot pēc virsraksta, varētu būt visai ūdeņaina socioloģija ar virspusējas refleksijas elementiem.

Bet ko man gribētos? - da normālus priekšlasījumus ar konkrētiem case studies. Sevišķi tāpēc, ka precedenti ir un tie ir problemātiski. Piemēram, man būtu interesanti iepazīties ar interesantiem viedokļiem par tulkošanas/plaģiāta problemātiku iz juristu, filozofu, filologu puses. utml. Sevišķi ņemot vērā, ka acīmredzami ir pierādījies, ka līdz šim publiskajā telpā rakstošie tomēr nav pietiekami kompetenti spriest un analītiski argumentēt par šādiem diezgan tricky jautājumiem.
 
 
( Post a new comment )
Avtonoms[info]junona on October 18th, 2009 - 03:49 pm
Paskatījos konferences programmu. Jāsecina, ka priekšlasījumu nosaukumi tiešām šķiet pārāk nekonkrēti. Sedlenieka formulējums liek domāt, ka puisis vēl skaidri nezina par ko runās. Tipa lauks iezīmēts un tad paskatīsimies, kādi tad ir tie "problēmjautājumi".
(Reply) (Link)
pastkartes[info]pastkartes on October 18th, 2009 - 03:58 pm
Man gan ir mazliet gaišāks skats uz konferenci. I mean, kamēr nav pamatīgu pētījumu par šo tēmu, plaģiāta problemātika no konkrētas fakultātes puses tomēr paliks anecdotal (hence discardable and not overly fruitful) evidence, tādēļ Sedlenieka priekšlasījums varētu būt labākais, uz ko varam cerēt šādos apstākļos.
Vienīgi mazliet bail, ka lielākā daļa dalībnieku ies to ceļu, kas neved nekur: akadēmiskais negodīgums ir slikti, tas dara pāri tev pašam, tātad špikot / nodarboties ar plaģiātu nevajadzētu iekšējo morālo apsvērumu dēļ (kas, protams, ir patiesība, bet PILNĪGI NEIZMAINA status quo).
(Reply) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on October 18th, 2009 - 05:30 pm
Un kāds ir tava optimisma pamats. Konferences programmā es tādu nerodu. Kas attiecas uz plaģiātismu tād tā - cik man zināms - ir reāla problēma. Ja pats nebūtu saskāries ar gadījumu, kad kād 30% no studentu nodotajiem referātiem ir brutāls plaģiāts, tad varbūt tā nedomātu. Negribu izklausīties pēc veca perdeļa, bet kad es studēju (1995-2001), tad man kaut kā neienāca prātā, ka varētu tā vienkārši pārrakstīt, ko kāds cits jau ir uzrakstījis. Kaut kāds jocīgas pārmaiņas ir notikušas.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pastkartes[info]pastkartes on October 18th, 2009 - 05:46 pm
Optimisma pamats ir tajā, ka nespēju iedomāties labākas, bet tajā pašā laikā pietiekami reālistiskas alternatīvas tam, kas tur būs. Kopš 2004. gada (pie tam ne-LU) pētījuma un 2007. gada Akadēmiskā godīguma centra pamatīgu izmaiņu AG vidē nav bijušas, problēma nav izpētīta, tātad labākais, uz ko varam cerēt, ir problēmas atzīšana un pāris preskripcijas. Un to konferences programmā rast var.
Starp citu, kā bija ar negodīgumu eksāmenu laikā (nu, 95-01)?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Avtonoms[info]junona on October 18th, 2009 - 05:51 pm
Domā par tā saucamo "špikošanu"? Goda lieta tā nebija. Bet protams, es varu spriest tikai par dažiem saviem kursa biedriem, kas, protams, nav nekāds objektīvais rezultāts.
Kas attiecas uz programmu, tad mazliet vairāk konkrētības tomēr netraucētu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pastkartes[info]pastkartes on October 18th, 2009 - 06:53 pm
Tas gan ir nejauki. Balstoties uz LV studējošo kolēģu stāstītā, "pasniedzējs iziet no auditorijas" / "80% špiko" stāsti ir gandrīz ikdienišķa parādība, tātad šo gadu laikā kaut kas ir pamatīgi nogājis greizi.
(Reply) (Parent) (Link)
eslijs[info]eslijs on October 18th, 2009 - 07:43 pm
Starpcitu. Reāls keiss - studenti savos referātos izmanto informāciju, kas publicēta blogos (nu, pats par sevi tas nav nekas slikts, ja ir atsauce),- bet var vienkārši kādu tekstu pārkopēt kā savas pārdomas par tēmu. Tā kā - arī šo mūsu saraksti varbūt kāds jau vēro un kopē :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
thel[info]thel on October 19th, 2009 - 01:56 pm
Šī problēma jau ir diezgan daudzās sfērās. Man pašam ir bijusi dīvaina sajūta lasot savas pārdomas, ko izteicu kādā sarunā, zem otra sarunu biedra vārda. Tā arī gadās.
(Reply) (Parent) (Link)
eslijs[info]eslijs on October 18th, 2009 - 04:00 pm
Tā pat nav konference, bet drīzāk tas ko sauc par "simpoziju" un to ne labākajā formā. Godīgi - manuprāt, bezjēdzīgs pasākums. Jo galīgi neskar aktuālās tēmas. Un arī neko īpaši akadēmisku tajās runās nevarēs dzirdēt. Varbūt no Sveces, varbūt no Sedlinieka, ko gan nekad neesmu dzirdejis.
(Reply) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on October 18th, 2009 - 05:34 pm
varbūt ir vērts iet un jautājumu dalā piedāvāt savus keisstadijus, ja ļaudis ir aizplūduši uz pārāk plašiem apvāršņiem?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]solipse on October 18th, 2009 - 07:04 pm
+1
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
tver_mirkljus[info]tver_mirkljus on October 19th, 2009 - 12:47 am
Tas arī ir tas, ko konferences organizatori -studenti, sagaida ;)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
helvetica[info]helvetica on October 19th, 2009 - 01:42 pm
vienīgais, kuram gan pietiktu zarna prezentēt keisstadijus? Nu, tādus, kur pierādījumu var likt galdā?
es, diemžēl, esmu no citas augstskolas un savu materiālu nodošu saviem priekšniekiem :DD
(Reply) (Parent) (Link)