atmiņas par domām

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
01:07 pm:

Comments

[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:May 4th, 2021 - 11:11 am
(Link)
Sabiedrība - tā ir sistēma, kompleksa, protams bet pētāma ar to pašu zinātnisko metodi, tieši tāpat kā cilvēki, viņu smadzenes un domāšana. Psiholoģija, socioloģija, antropoloģija tāpat ir zinātnes nozares. Un vispār dalījums ``cietajās`` un ``mīkstajās`` zinātnēs ir diezgan voluntārs. Visās zinātnēs lieto/ var lietot novērojumu, eksperimentu, matemātisko aprakstu. Visās zinātnēs veido teorijas kuras ļauj pēc tam vaidot tehnoloģijas.
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:May 4th, 2021 - 08:16 pm
(Link)
Tā varētu būt ļoti laba pieeja, es piekrītu.

Taču:

(1) atkal jau, vai "psiholoģija", "socioloģija" un "antropoloģija" un šo jomu zinātnieki (vai vienkārši speciālisti?) ir tas, ko tu domāji ar ZTI?

Kā pie varas dalīšanas pēc izglītības deguniem tavupārt iederās ne-šo jomu speciālisti -- piemēram, fiziķi, ķīmiķi, ģeogrāfi?

(2) Diemžēl praksē pietiekami daudzi zinātnieki un zinātnes jomas (bet diemžēl ne tikai atsevišķas) izceļās ar ārkārtīgi švaku zinātnisko metožu pielietojumu savos darbos. Pie tam, šis zinātnisko metožu švakais pielietojums ir masveidīgs un netraucē publicēties attiecīgās jomas peer-reviewed augstākās raudzes žurnālos.

Nelielam ieskatam iesaku ievērtēt šo Alvāro de Menāra ierakstu, kur autors apraksta savu iesaisti DARPA pētījumā par sociālo zinātņu pētījumu kvalitāti.
Powered by Sviesta Ciba