nabadzības un bada izskaušana pasaulē

« previous entry | next entry »
Thursday Aug. 25th, 2022 | 23:24

Pasaule saskaras ar lielu izaicinājumu bada un nabadzības izskaušanā. Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas datiem aptuveni 795 miljoni cilvēku cieš badu, un aptuveni 1,2 miljardi cilvēku dzīvo nabadzībā. Galvenie bada un nabadzības cēloņi ir pārtikas trūkums, tīra ūdens trūkums, izglītības trūkums un veselības aprūpes trūkums.

Pārtikas trūkums ir galvenais bada cēlonis. Lai nodrošinātu pietiekami daudz pārtikas visiem pasaules iedzīvotājiem, mums būtu jāpalielina pārtikas ražošana, jāsamazina pārtikas izšķērdēšana un vienmērīgāk jāsadala pārtika.

Pārtikas ražošanu var palielināt, izmantojot dažādus līdzekļus, piemēram, uzlabojot lauksaimniecības tehnikas, izmantojot vairāk zemes lauksaimniecībai un izstrādājot jaunas tehnoloģijas. Pārtikas izšķērdēšanas samazināšanu var panākt, mainot pārtikas iepakošanas veidu, izglītojot cilvēkus par to, cik svarīgi ir novērst pārtikas izšķērdēšanu, un labāku pārtikas uzglabāšanas metožu izstrāde. Vienmērīgāku pārtikas sadali var nodrošināt, sniedzot pārtikas palīdzību valstīm, kurām tā vajadzīga, palielinot tirdzniecību starp valstīm un ieguldot infrastruktūrā, lai uzlabotu transportu.

Lai veiktu visas šīs lietas, būtu vajadzīgas lielas pūles un sadarbība visu pasaules valstu starpā. Pārtikas trūkumu var izraisīt arī dabas katastrofas, piemēram, sausums, plūdi un zemestrīces. Tīra ūdens trūkums ir vēl viens bada un nabadzības cēlonis. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem aptuveni 2,4 miljardiem cilvēku nav pieejams tīrs ūdens. Tas ir tāpēc, ka viņi dzīvo apgabalos, kur nav tīra ūdens, vai arī viņiem nav naudas tā iegādei. Tīra ūdens trūkums var izraisīt arī slimības, piemēram, holēru un caureju.

Ir vairāki veidi, kā nodrošināt pietiekami daudz ūdens visiem cilvēkiem pasaulē. Viens no veidiem ir palielināt ūdens izmantošanas efektivitāti. To var izdarīt, izmantojot dažādas metodes, piemēram, palielinot pret sausumu izturīgu kultūru izmantošanu, izmantojot efektīvākas apūdeņošanas metodes un izmantojot ūdens taupīšanas ierīces. Vēl viens veids, kā nodrošināt pietiekami daudz ūdens visiem cilvēkiem pasaulē, ir palielināt ūdens piegādi. To var izdarīt, izmantojot dažādas metodes, piemēram, jaunu saldūdens avotu izstrādi, ūdens pārstrādi un jūras ūdens atsāļošanu.

Izglītības trūkums ir vēl viens bada un nabadzības cēlonis. Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas datiem aptuveni 774 miljoniem pieaugušo nav lasīt un rakstīt prasmes. Tas ir tāpēc, ka viņiem nav pieejama izglītība vai viņi to nevar atļauties. Arī izglītības trūkums var izraisīt bezdarbu. Viens veids ir nodrošināt bezmaksas izglītību visiem. To var izdarīt valdība, izvirzot izglītību par prioritāti un investējot tajā. Vēl viens veids ir padarīt izglītību pieejamāku. To var izdarīt, sniedzot finansiālu palīdzību tiem, kuri to nevar atļauties, un pārliecinoties, ka iestādes neiekasē pārāk lielu maksu. Abi šie veidi ir svarīgi, lai nodrošinātu izglītību visiem cilvēkiem pasaulē. Bezmaksas izglītība nodrošinās iespēju iegūt izglītību ikvienam.

Veselības aprūpes trūkums ir vēl viens bada un nabadzības cēlonis. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem aptuveni 1,3 miljardiem cilvēku nav pieejama veselības aprūpe. Tas ir tāpēc, ka viņiem nav naudas, lai par to samaksātu, vai arī viņiem nav valdības atbalsta. Veselības aprūpes trūkums var izraisīt arī tādas slimības kā HIV/AIDS un tuberkulozi.

Pasaule var izskaust badu un nabadzību, rīkojoties, lai novērstu bada un nabadzības cēloņus. Pasaule var nodrošināt pārtiku izsalkušajiem, palielinot pārtikas ražošanu un nodrošinot pārtikas palīdzību valstīm, kurām tā ir vajadzīga. Pasaule var nodrošināt tīru ūdeni cilvēkiem, kuriem tas nav pieejams, uzbūvējot vairāk ūdens attīrīšanas iekārtu un nodrošinot tīru ūdeni valstīm, kurām tas ir nepieciešams.

link | comment | memorize


Comments {5}

basta

***

from: [info]basta
date: Friday Aug. 26th, 2022 - 00:36
link

Pati vienkāršākā lieta, ko šīs problēmas risināšanā katrs no mums var darīt, ir neēst gaļu. Ja pat to nevar izdarīt, tad pārējais ir tukša vāvuļošana.

reply | thread


gnidrologs

***

from: [info]gnidrologs
date: Friday Aug. 26th, 2022 - 00:40
link

reply | parent | thread


basta

***

from: [info]basta
date: Friday Aug. 26th, 2022 - 00:41
link

Atpisies, urla, nepīpēju.

reply | parent


‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉Ingmārs‫‬‭‮‪‫‬‭‮҉

***

from: [info]sramgni
date: Friday Aug. 26th, 2022 - 00:44
link

Savādi, ka esmu tev noņēmis banu. Tūlīt to labošu.

reply | parent


indulgence

katrai darbībai ir sekas

from: [info]indulgence
date: Friday Aug. 26th, 2022 - 09:21
link

Déjà vu. 1920-30 gados Latvijā sociķi šo visiem pieejamo izglītību panāca. Rezultāts, kā jau tas parasti ar kreiso idejām notiek, nebija gaidītais: pamatīgi pieauga t.s. "inteliģento bezdarbnieku" īpatsvars, sākās fiziskā darba veicēju trūkums - nācās sākt masveidā aicināt laukstrādniekus no Lietuvas un Polijas.

Par badu un nabadzību runājot, lielā mērā pie tā vainīga ir civilizētās pasaules palīdzība un visādi "ārsti bez robežām". Proti, kā sāka visas Āfrikas apgādāt ar vakcīnām, strauji samazinājās dabiskā mirstība un sākās demogrāfiskais sprādziens - teritorija vairs nespēja uzturēt tādu cilvēku skaitu. Savukārt ekonomiskā palīdzība, kas jau izskatās pēc nodevu maksāšanas, palielināja to cilvēku skaitu, kas izvēlējās dzīvot tikai no tās, nemokot sevi ar sūru darbu savas dzīves apstākļu uzlabošanai.

reply