Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
Kad būsi Spānijā, apskati šo:
Madride, 28.jūn., LETA--BBC. Spānijā, pateicoties baložu ligzdai, atklāta Renesanses laika freska, kas bija apslēpta 300 gadus.

Mākslas darbu restauratori, strādājot Valensijas katedrālē, ievēroja baložus izlidojam pa kādu caurumu griestos. Tie izrādījās dubultgriesti, un restauratori sāka interesēties tālāk. Viņi ievadīja caurumā digitālo kameru un ieguva attēlus, kuros redzama labi saglabājusies XV gadsimta itāļu freska.

Eksperti apgalvo, ka tas esot viens no agrīnākajiem un nozīmīgākajiem Renesanses mākslas paraugiem Spānijā. Fresku, kurā attēloti četri eņģeļi uz zvaigžņota zila fona, XV gadsimta beigās gleznojuši divi itālieši - Frančesko Pagano un Paolo de Sanleokadio.

Fresku pasūtīja pāvesta sūtnis Rodrigo Borha - spānietis, kurš 1492.gadā kļuva par pārvestu Aleksandru VI.

Fresku aizklāja baroka griesti, kas tika ierīkoti, iespējams, ap 1670.gadu sakarā ar mākslinieciskās gaumes izmaiņām. Baroka laika mākslinieki, gleznojot jaunu fresku, parasti nokasīja veco, aģentūrai "Associated Press" pavēstīja mākslas vēsturnieks Fernando Lopess. "Šoreiz viņi to nav izdarījuši. Viņi atstāja gaisa kabatu, un tas ir liels pārsteigums."

Valensijas provinces valdības vadītājs Fransisko Kamps uzskata, ka šis atradums ir "viens no vissvarīgākajiem pēdējo gadu atklājumiem Spānijā".


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?