Februāris 10., 2008


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
17:40
Pusdienojot sāku domāt lielo domu - vai cilvēks spēj iztēloties sajūtas un emocijas? Tieši iztēloties/atcerēties ar prātu nevis tā arī sajusties. Gan jau kādā zinātnē tas ir apzīmēts ar kodolīgu terminu, bet man šķiet, ka cilvēks var tikai apzināti izsaukt sajūtas (t.i. apzināti sajusties priecīgs), bet nespēj atcerēties, kā ir būt priecīgam, tad, kad ir ļoti skumji. Tāpat kā esot nomodā nevar iztēloties, kā ir būt aizmigušam.

Sanāk, ka sajūtas atmiņā glabājas specifiskā formātā un vienīgais veids, kā šo formātu var nolasīt, ietekmē to, kā cilvēks jūt/jūtas nolasīšanas brīdī.

(1 pēdas | ir doma)

Comments:


From:[info]radars
Date:11. Februāris 2008 - 21:02
(Link)
hmm.. es nesen arī domāju par šo (vai stipri līdzīgu) lietu, tiesa gan sapņu sakarā. mans spriedums bija tāds, ka cilvēka atmiņā paliek notikumi, un tos var atsaukt atmiņā. Savukārt emocijas, ko šie notikumi izsauc notikuma brīdī, vēlāk nevar 'atcerēties', t.i. izjust vēlreiz. Ar domu ka Tu vari atcerēties kā tu priecājies par laimestu loterijā, taču Tu nevari vēlreiz izjust to pašu prieku. Tas pats par mīlestību, bailēm utml. emocijām.

Un uz šito mani pavedināja doma par to, kāpēc vairums cilvēku nespēj atcerēties sapņus, lai gan izjūt tos ļoti spēcīgi. Tas ir tāpēc, ka sapņiem apakšā nav reālu notikumu, tās ir mākslīgi (bez notikuma) uzģenenerētas emocijas. Piem., bailes - cilvēks pamostas un atceras ka bija kautkas ļoti briesmīgs, taču nespēj atcerēties kas. tāpēc ka nav tā 'kā' ko atcerēties...

Iespējams ka atsevišķu narkotiku darbība izpaužas precīzi tāpat. Vai nu ģenerējot laimes emocijas, vai baiļu emocijas. Laikam zālītes pīpēšana tā dara. Es nezinu, jo daudz neesmu mēģinājis.
smaidi -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Links
Login
Bucket
Rakstīt
Rozes
Komentāri
Latest
Labot daudz

> Go to Top
Sviesta Ciba