Meistars - [entries|archive|friends|userinfo]
Meistars

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[27. Jan 2023|13:49]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Es it kā bieži atstāju dzeramnaudas, ik pa laikam gadās pilnīgākie feili. Spānijā sēdējām restorānā, es tāds krietni vīnu iebaudījis pajautāju vai mēdz atstāt dzeramnaudas oficiantei, šie nu ja ļoti patika apkalpošana tad jā. Es atstāju kaut kādus 10%, pēc tam mani otrā dienā viss apkalpojošais personāls sveicināja, njā laikam tā nevajadzēja darīt.


Šodien taksī runājos ar taksistu, man reāli patīk parunāties ar taksistiem, visi ir bijuši uzņēmēji, vai valdībai pietuvinātas sejas. Viņš tāds, es pelnu 2500eur mēnesī, es tāds nu nah tad Tev dzeramnauda.
Linkir doma

Comments:
From:[info]formica
Date:27. Janvāris 2023 - 15:23
(Link)
Restoraanos apm. 10% atstaaj, ja reekjinaa nav fraazes “Servicio incluido” vai “I.V.A."
Zemaaka ranga iestaadiijumos pie kases meedz buut burka vai kas tml, saukts "propina"; dienas dzeramnaudas vakaros tiek sadaliitas visam personaalam vienaadaa apjomaa
[User Picture]
From:[info]slepkava
Date:27. Janvāris 2023 - 15:29
(Link)
Neredzēju ka tur kāds vispār atstātu, iespējams vieta nebija tūristiska, jo tur laikam viens apkalpotājs runāja angliski. Bet nu cenas bija vienam no 20-30 eur, kas priekš Latvijas šāda līmeņa iestādē jau klasificējās kā pa velti :)
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:28. Janvāris 2023 - 07:29
(Link)
I.V.A. nozīmē vienkārši PVN (impuesto al valor agregado). Bet ir vietas Spānijā, kur nav PVN (Kanāriju salās piemēram, bet tur ir vietējais IGIC nodoklis, kam ir līdzīga funkcija).

Tad vēl ar PVN apliekamās pozīcijas var būt mainīgas, veikala pārtikai laikam tagad atcēla, bet restorāniem un takšiem laikam noteikti ir. Cenās ir jābūt visam iekļautam. Nevar būt kā ASV, kur arī bieži preces norāda bez nodokļa, un tikai pie kases tev to uzrēķina kā lielu brīnumu.
[User Picture]
From:[info]f
Date:27. Janvāris 2023 - 18:37
(Link)
:))
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:27. Janvāris 2023 - 21:09
(Link)
2500 eiro mēnesī Spānijā ir maza alga, it īpaši ja vēl ģimene jābaro. Īrei vien tur var aiziet 700-1000 eiro, plus visi rēķini.

Bet dzeramnaudas ir brīvprātīgas, nav jādod, jo takšos ir skaitītāji, un vairumā gadījumā var norēķināties ar karti.
[User Picture]
From:[info]slepkava
Date:28. Janvāris 2023 - 02:40
(Link)
Taksis Latvijā.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:28. Janvāris 2023 - 07:24
(Link)
Oh, Latvijā.

Vispār mani biedē Latvijas kultūras virzīšanās ASV virzienā par obligātajām dzeramnaudām. Spānijā dzeramnaudas tiešām ir 100% brīvprātīgas, vairumā gadījumā nedodu, un tas netiek uzskatīts par kaut kādu slikto toni. Bet tviterī bija cepiens, ka tie, kas Latvijā nedod, ir mīkstie. Man tas nepatīk.