- alejai
- 10.2.08 15:55
- Es pašlaik vāru vērša buljonu tā, kā iesaka tie smalkie pavāri: visas garšsaknes pirms likšanas katlā drusku apdedzināju uz sausas pannas. Tas uzlabojot gan garšu, gan krāsu. Nu, redzēs.
Man tur ir pētersīļi, burkāns, selerijas sakne, 2 daiviņas ķiploka, divi nelieli sīpoli, viens uz pusēm pārgriezts tomāts. Tomāts ir mans piedomājums klasiskajam buljonam, vienreiz es vārīju buljonu drusku iešvilpusi, man trūka daudzu garšvielu, lietoju visu, kas bija pie rokas un uz dullo iemetu arī tomātu. Iepatikās. Un vēl mans piedomājums no tās pašas reizes ir sīks gabaliņš ingvera. Tik sīks, ka ingvera garšu buljonā pie labākās gribas nevar sagaršot, bet kaut ko tas dod kopējai, teiksim, buķetei.
Buljonam es pērku tos vērša stilbu kaulus, kam vidū baigā smadzene, bet apkārt diezgan daudz gaļas. Stokmanī maksā 2.70 par kīlo, bet tirgū noteikti daudz lētāk.
To gaļu vajadzētu pēc tam samalt, pieliet slapjumam drusku buljona, sviestā apceptus sīpoliņus, izcept plānās pankūkas un uztaisīt kommorgenwiederus .Bet to šreiz ne.
Buljons sanāk tik labs, ka vārot un garšojot, vārot un garšojot, beigās paliek ļoti maz pāri. - 13 rakstapiebildīšu
- 10.2.08 16:45
-
Mana vecmāmiņa kommerviederiem lika klāt pie vārītas maltās gaļas skābu krējumu, un caur gaļasmašīnu izlaistus svaigus sīpolus. Protams, sāls, melnie pipari. Njammm.
Es ar pašlaik zupu uzliku vārīties :) - piebilst
- 10.2.08 20:18
-
kas ir kommorgenwiederi?:)
- piebilst
- 10.2.08 20:58
-
Pankūkas ar malto gaļu. Reiz bijuši kāda restorāna, kas 20-tajos gados darbojās Vērmaņparkā, firmas ēdiens. Nosaukums - kommen morgen vieder - nāciet rīt atkal.
- piebilst
- 10.2.08 21:15
-
Tās jau visiem zināmās gaļas pankūkas Ulmaņlaiku mājas izpildījumā.
Liellopa gaļu (vislabāk no stilba kaula un ar treknumiņu) pēc pamatīga buljona izvārīšanas (vāri 2-3 stundas) samaļ, pievieno sviestā apceptus, smalki sakapātus sīpolus. Var likt klāt nedaudz sīki sakapātas cieti vārītas olas. Var nelikt. Ar skābu krējumu var taisīt un ir garšīgi, bet, ja grib taisīt vismaz divām dienām, tad gaļa var ātru ieskābt. Noteikti tai gaļas masai jālej klāt buljons - pēc garšas, nu, tā, lai nesanāk tas pildījums sauss.
Cep plānās pankūkas, bet tikai no vienas puses - tomēr tā, lai otra puse arī ur jau apvilkusies sausa. Ja tā neizdodas, tad var apmest arī uz otru pusi, taču tikai uz mirklīti.
Lai pankūkas, ko krauj šķīvī, nesalīp kopā (jo tā viena puse tomēr tāda pajēla), tad iesmērē starpā mazu nieciņu sviesta. Garšu arī tas uzlabo.
Pēc tam tin iekšā gaļu. Gaļu liek uz apceptās puses, neapceptā paliek ārpusē.
Tad vēlreiz cep - uz pannas no abām pusēm smuki brūnas.
Tās, kas paliek pāri, tādas vēl neapceptas, liek ledusskapī un var cept nākamā dienā - būs kā tikko gatavotas.
Eh, garšīgi. - piebilst
- 11.2.08 09:58
-
Mums vecāmamma šīs pankūkas cepa ar plaušām. Es ļoti izbrīnījos, kad jau krietni pāri divdesmitajam dzīves gadam uzzināju, ka tādas mēdz cept arī ar ĪSTU gaļu. :)
- piebilst
- 11.2.08 11:01
-
kad es Vācijā pagatavoju un pasniedzot teicu: "komm morgen wieder!" mani neviens nesaprata :(
:D - piebilst
- 10.2.08 20:33
-
tomaats vispaar ir kruts, man riisi bez tomaata vairs negarsho. taapat arii vistinjai,kad apcep, tas bikucis ingvera dazhkaart arii koriandrs(atkariibaa, kas sekos taalaak) piedod '0mmmmm' garshu.
- piebilst
- 10.2.08 21:11
-
njammm... rīt vārīšu, sakārdināji :)
- piebilst
- 10.2.08 21:17
-
Jā, ar apceptajiem dārzeņiem krāsa tiešām bija tāda vēl buljonīgāka. Bija BAIGI garšīgs.
- piebilst
- 11.2.08 09:39
-
Pēdējā laikā iegaršojies puravs visam klāt - arī buļjonam.
- piebilst
- 11.2.08 09:45
-
Noteikti der. Un, ja es liktu puravu, es ēnmtu kāta balto daļu, pārgrieztu gareniski un arī vispirms apdedzinātu drusku uz pannas.
(Puravs forši garšo arī cepeškrāsnī izcepts - uz grilla vai parastā režīmā - pie gaļas). - piebilst
- 11.2.08 10:00
-
Puravu - kartupeļu biezzupa - mmm. :))
- piebilst
- 11.2.08 10:02
-
Jā, to es arī vāru:)
- piebilst