- 26.4.08 22:19
- Oi, tās tik ir atmiņas! Gluži nejauši uzpeldēja.
Vistas senos laikos pārdeva neķidātas, tas ir - ar visām iekšām. Tad mamma mājās uzšķērda un iekšas sadalīja. Akniņu uzmanīgi izgrieza. Galvenais - jāuzmnās, lai žults neizplūst. Kuņģīti pārgrieza un iztīrīja. Iekšā parasti bija tāda kā mitra grants. Vēl dažām vistām vēderā bija pilns ar oliņām. Tādi kā oliņu ķekari, bez čaumalas, protams. Tikai dzeltenas bumbiņas, kā vīnogas, lielākas un mazākas. Tās gan ārā nemeta, lika vārīties vienā katlā ar vistu, kopā ar akniņu, sirsniņu un kuņģīti.
Un bērns dabūja akniņu, sirsniņu, kuņģīti un oliņas kā īpašu gardumu vēl pirms pusdienām.
Viss labākais bērnam.
No tā laika man arī garšo visādas ķidas, bet to, ka vistām ir asinsvadi (spārnos), to pamanīju tikai šodien. - 19 rakstapiebildīšu
- 26.4.08 22:32
-
Nezināju,ka mūsdienās pārdod bez iekšām. Man bērnībā ļoti patika skatīties,kā vecāmāte ķidā vistu
- piebilst
- 26.4.08 22:35
-
Kas, tu vistu kopš bērnības neesi pircis????
- piebilst
- 26.4.08 22:44
-
Nē. Tikai kājas vai fileju
- piebilst
- 26.4.08 22:47
-
Nu, lūk. Kurš tajos laikos būtu vispār iedomājies, ka var nopirkt atsevišķi kāju vai fileju? Absurds!
- piebilst
- 26.4.08 22:48
-
akniņas es atceros, bet oliņas gan ne
- piebilst
- 26.4.08 22:51
-
Varbūt Tava mamma smalkjūtīgi tās oliņas meta ārā? Man bērnībā vienmēr tomēr likās, ka tie ir un ir nedzimuši bērniņi, ko es ēdu. Ārkārtīgi dīvainas sajūtas. Tieši šīs bezčaumalu iekšvēdera oliņas. Lai gan loģiski, protams, lielās olas ar čaumalu ir daudz tuvāk tam, lai būtu kļuvušas par vistas bērniņu.
- piebilst
- 26.4.08 22:57
-
varbūt. vispār daudzi domā, ka olas jau uzreiz ir potenciāli cālīši, lai gan bez gaiļa tā ir tikai vistas olšūna
- piebilst
- 26.4.08 22:59
-
Man jau mamma bija medmāsa, un es tagad atcerējos - viņa man tiešām kaut ko par olšūnām stāstīja. Bet, zini, tas arī ir kaut kā noziedzīgi uzbudinoši - ēst vārītas olšūnas.
- piebilst
- 26.4.08 23:12
-
Kad ola izveidojusies,tad jau tā ir apgaiļota.no olas tak šķiļas
- piebilst
- 26.4.08 23:15
-
Protams, gailistak nevar apaugļot caur čaumalu.
- piebilst
- 26.4.08 23:17
-
var būt neapaugļota ola ar čaumalu, tādā gad. nekas tur nevar izšķilties, perē, cik gribi. vistas putnu fabrikās tak gaili mūžā nav redzējušas. principā olas ir vistu mēnešreizes
- piebilst
- 26.4.08 23:33
-
Nu ja, to jau es saku, var būt neapaugļota ar čaumalu, bet - ja tāda ir, tad viss, hanā, vairs caur čaumalu neapaugļosi!
- piebilst
- 27.4.08 01:18
-
Man visvairāk garšoja šķilna un vismazākās dzeltenās oliņas. Un rubināt ārā plaušas no šmorētas vistas. Bet šķilna bija vislabākā. (Ja ēdu to kā šķilnu, nespēju nosaukt par kuņģi, guzu, māgu vai vēl kaut kā).
- piebilst
- 27.4.08 11:16
-
Šķilna? Mana mamma un oma sauca par guziņu, bet es to biju kaut kā piemirsusi. Bet uz "š" burta, manuprāt, bija " šķilvītis", nevis " škilna" ?
- piebilst
- 27.4.08 11:54
-
Scandalo Calmo
mūsmājās to šķilnu sauca par ķillīti.
un vispār, paldies par šo aprakstu, biju jau galīgi aizmirsis tādu fainomenu kā vistas ķidāšanu, pavisam parastā imantas dzīvoklī tajā skaitā. - piebilst
- 27.4.08 12:10
-
jā... bet tev paldies par komentu, jo paskatījos ierakstus un piefrendoju, būs nu man drusku vairāk, ko lasīt:) t
- piebilst
- 27.4.08 12:36
-
Scandalo Calmo
aha. (t.i. AHA!)
paldies :) - piebilst
- 27.4.08 13:51
-
man vecmamma pati kaava un teica 'guzinja' nevis 'kungjiitis' taa grantinja paliidzot sagremeot paartiku un olinjas atceros. biju aizmirsusi, bet tu atgaadinaaji :) forshi :)
- piebilst
- 27.4.08 19:58
-
es tieši nesen domāju apr to kā jocīgi smaržoja kad vistiņas ķidāja.
droši vien tāpēc man tagad lielveikala vistas negaršo. - piebilst