Pegijas · Lī · interjers

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
Iepriekšējā ierakstā minēto fragmentu Bikovs izmantoja, lai ilustrētu to, kā saprot Lema filozofiju. Viņaprāt, Lems ir pie tiem, kam pasaule nav izzināma principā. Jo tās likumi ir necilvēcīgi. Kultūra (tātad zinātne un arī reliģija. un loģika. un ētika) ir nedrošs, īslaicīgs patvērums (vai arī cietums) necilvēcīgi skaistajā, bet neviesmīlīgajā un nāvīgi stindzinošajā visuma nekurienē. Kaut ko par to uzzināt varēs, tikai izejot ārā no patvēruma (vai cietuma). Mirstot tātad.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
[User Picture]
On 30. Augusts 2015, 00:46, [info]blond commented:
Lems, man šķiet, vēl arvien ir nepārspēts tā pārpasaulīgi vienaldzīgā skaistuma aprakstīšanā. Es vienkārši ticu, ka viss ir tieši tā. Vēl pirms pāris gdiem, pārlasot Solaris, no sajūsmas raudāju. Par okeānu.
[User Picture]
On 30. Augusts 2015, 11:31, [info]simamura replied:
Tā runā, jā, ka viņu vēl tikai lasīs. Ka viņš ir tālu uz priekšu aizrakstījies.
* * *
[User Picture]
On 30. Augusts 2015, 01:07, [info]miligrami commented:
Es no Lema esmu izlasījusi tikai divus darbus, bet tie abi ir ļoti spēcīgi palikuši ar kaut ko atmiņā. Viens no tiem bija "Neuzvaramais", kurā pētnieku komanda mēģināja saprast, kas noticis ar iepriekšējo ekspedīciju, un viņi atrada kuģi, bet nevienu cilvēku, un tad vienā brīdī, kāds atrada ziepju gabaliņu, kurā bija palikuši cilvēku zobu nospiedumi. It kā jau lol, bet tobrīd, to lasot, mani tiešām pārņēma tāda baiļu sajūta, ko literatūra nekad citkārt nav izraisījusi. Un otrs, protams, "Solaris", jo Kelvina un Harejas attiecības joprojām ir viens no maniem mīļākajiem fikcionālajiem mīlasstāstiem. Bet es neko nezinu par Lema filozofiju, vienkārši šis ieraksts atrāva vaļā tās atmiņas.
[User Picture]
On 30. Augusts 2015, 11:35, [info]simamura replied:
Nu, es te vienu komentāru par viņu noklausījos, un tur ar Lema filozofiju bija domāts domāts nervs vai attieksme, vai noģieda, kas ejot cauri visiem darbiem. Nu, tas pieņēmums, ka mums katram, zinām mēs to paši, vai ne, ir sava programma.
* * *
On 30. Augusts 2015, 10:50, [info]ernuerna commented:
šī brīža dzīves stāvoklī šis ieraksts man liek beidzot ķerties klāt un izlasīt Solaris. Filmu, ne vienu (kā Tarkovska nemīlētāja), ne otru (kā Klūnija guilty pleasure fane) nespēju pārvārīt, lai kā centos. Jālasa un viss. Paldies Tev par ierakstu
[User Picture]
On 30. Augusts 2015, 11:36, [info]simamura replied:
Man arī.
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry