Sems ([info]sems) rakstīja,
@ 2003-12-20 13:21:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Arturs Konans Doils - Bāskervilu suns
Kaut kad sen sen atpakaļ lasīju anekdoti par misteru Holmsu, un tur bija kaut kas par Bāskervilu suni, bet tolaik man nebija ne nojausmas, kas tas tāds ir. Tāpēc nolēmu, ka derēja izglītoties ar A. K. Doila literatūrā. Izvēlējos jau pieminēto "Bāskervilu suni", jo šis viraksts bija vispazīstamākais, ko varēju atrast savā mājas bibliotēkā.

Grāmata sākas ar to, ka pie mistera Šerloka Holmsa un doktora Vatsona ierodas kāds kungs vārdā Mortimers, ārsts. Šis kungs izstāsta par notikumiem kādā lauku muižā, kur nesen nedabiskā nāvē nomiris tās īpašnieks sers Čārlzs, kaut gan oficiālais nāves cēlonis ir vienkārša sirds apstāšānās. Bet vietējie iedzīvotāji ir pārliecināti, ka vainīgi ir tumsas spēki, kas iemiesojušās liela suņa izskatā un, spriežot pēc leģendas, ko doktors Mortimers izstāsta Holmsam un Vatsonam, vajā Bāskervilu dzimtu jau vairākus gadsimtus. Sarežģījumi sākas tad, kad Londonā ierodas sers Henrijs, tuvākais sera Čārlza radinieks, kurš manto Bāskervilu muižu un tās kapitālu. Pastāv pamatotas aizdomas, ka arī šo Bāskervilas dzimtas pārstāvi var piemeklēt iepriekšējo dzimtas locekļu liktenis. Un tā doktors Vatsons dodas līdzi seram Henrijam uz muižu, lai noskaidrotu mīklainās lietas apstākļus un par tiem informētu Šerloku Holmsu, kas paliek Londonā.

Notikumu ir daudz, tie nepārtraukti savā starpā mežģās, katrs grāmatā pieminētais sīkums, lai arī cik nesvarīgs tas izliktos, ir tāds kā ķieģelis lielā mājā, katrs sīkums ir svarīgs kopējā bildē. Aizraujošs kriminālromāns ar slaveno privātdetektīvu Šerloku Holmsu un viņa vēl slavenāko dedukcijas metodi. Brīžiem gan liekas, ka trūkst ierasto romānu izteiksmes līdzekļi, dabas ainavu un situāciju apraksti, emociju izteiksmes, bet to visu atsver interesantie notikumi. Vēl, kas ir interesanti, un, kas bieži nav jaunākos romānos, ir neparasti pieklājīgie dialogi. Interesanti lasīt, kad cilvēki savā starpā sarunājās kā īsti džentelmeņi. Kas vēl - romānā ir maz darbojošo cilvēku loks, kādi desmit vai piecpadsmit cilvēki. Tāpēc viegli orientēties darbojošo cilvēku vārdos, personībās.

Iesaku izlasīt, pēc tam jutīsies kā īsts detektīvs :).

PS. Nākamos aprakstus domāju rakstīt par Peru Gintu un Vilibaldu Drosmiņu. Gaidiet ;)


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?