Oktobris 12., 2016


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
22:14
Šī pusgada universitātes projekts (neskaitot simtiem konstrukciju aprēķinu), ir uzrakstīt kursa darbu par noteiktu eko būvniecības veidu, eko materiāliem vai dažādiem veidiem kā pašu būvniecibas procesu padarīt ekoloģiskāku un mazāk kaitīgu.

Prātoju par savu tēmu un pa daļai uz dullo izlēmu rakstīt par, hmmm, māla kleķi? (Angliski saucās 'cob'). Un pēkšņi man pavērās pilnīgi jauna pasaule, es esmu sajūsmā un nezinu kā šonakt gulēt. Britu salās, māla kleķa ēkas pastāv simtiem gadu un ir daļa no vēstures. Būvēšana ar mālu ir viens no ekoloģiskākajiem variantiem, ar pareizu apmetumu, māla ēka var pastāvēt simtiem gadu, nav nepieciešama siltumizolācija un mājā nav mitruma/pelējuma problēmas, kas tik bieži sastopamas ar tradicionālajām būvniecības metodēm (pūstošas koka sijas dēļ ventilācijas trūkuma utt). 
Atceros, kad 2014. gadā piedalījos restaurācijas vasaras skolā, viens no dalībniekiem, Alekss bija specializējies 'earth building', pāris gadus pirms tam aizbraucis uz Ameriku, izgājis kursus un izlēmis savu karjeru saistīt ar ekoloģisko būvniecību. Šobrīd Alekss kopā ar veselu citu grupu domubiedru ir nodibinājuši organizāciju, kas izglīto cilvēkus par šīm 'zemes' ēkām, apmāca un cenšas attīstīt nozari. Toreiz man likās nedaudz smieklīgi - kaut ko būvē no smiltīm un māla, hobitu mājiņas un kas tik vēl ne. Bet tagad, jūtu, ka man būs interesanti rakstīt kursa darbu. Un vispār atradu kursus, nākamgad Aprīlī, iespējams mēģināšu apgūt principus.



Tags: ,

(8 piebilda | piebilst)

Comments:


[User Picture]
From:[info]kakjux
Date:13. Oktobris 2016 - 01:32
(Link)
wow, lieliski! :)
From:[info]adinkra
Date:13. Oktobris 2016 - 08:27
(Link)
Kad es sev šito atklāju, man šķiet, visu vasaru tikai par to vien dzirksteles metu:) Un būtu man dārzā māls nevis tikai smilts, būtu arī vismaz soliņu uzkleķējusi :)
Ļoti iekāroju grāmatu Earthbuilders Encyclopedia, kura dārga un neatrodu,kur nozagt vai vismaz aci uzmest vai vērts pirkt.
Forši, tev noteikti nebūs garlaicīgi :)
[User Picture]
From:[info]samantta
Date:14. Oktobris 2016 - 00:42
(Link)
Uh, noteikti jāiepēta šī grāmata, paldies par ieteikumu!
[User Picture]
From:[info]217
Date:13. Oktobris 2016 - 08:48
(Link)
Smuki :)
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:13. Oktobris 2016 - 09:55
(Link)
Skaisti!
[User Picture]
From:[info]colder_
Date:13. Oktobris 2016 - 12:11
(Link)
Man ir ljoti, ljoti daudz pazinju/draugi, kuri ar eko buuvnieciibu nodarbojas un celjo apkaart pa pasauli, braucot celjot eko ciematinjus un maacot citus, daloties savaas zinaashanaas. Un agraak es tachu ar vinjiem straadaaju kopaa, taisiiju gardas maltiites,kameer shie pa maaliem :) ja vajag kaadreiz kaadu info un ar kaadu , kursh tieshi ar to nodarbojas, pajauta! :)
[User Picture]
From:[info]samantta
Date:14. Oktobris 2016 - 00:43
(Link)
Noteikti padošu ziņu. Pagaidām tikai mēģinu uzzināt vairāk un saprast kas tas par zvēru, bet ir ļoti, ļoti interesanti!
[User Picture]
From:[info]bikini_kill
Date:13. Oktobris 2016 - 14:13
(Link)
forša ideja! man vispār visas šī dabīgo materiālu izmantošana, vecu ēku restaurēšana liekas ļoti aizraujoša. Ja pašai nebūtu slinkums, noteikti ietu pa to līniju.
Kādreiz varēsi nopirkt vecu graustu un uztaisīt riktīgu māju kā Grand Designs vai My dream derelict home ;)
master of procrastination -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Links
my tags
architizer
pēdējie klabojumi

> Go to Top
Sviesta Ciba