18 March 2012 @ 03:13 pm
konteksts  
atnācu pie vecākiem apmainīt grauzdiņus pret kaķu barību un sieru, un tētis ar milzīgu sajūsmu atstāstīja man vakar tv redzētās lietuviešu filmas "nevajadzīgie ļaudis" sižetu; tagad man arī gribas noskatīties

lai gan iespējams, ka viņa sajūsma par šo filmu bija tikai tai pašā dienā agrāk skatītās "cilvēki tur" kontekstā. goda vārds, varbūt es esmu stulba un neko no kinō nesajēdzu, bet es nesaprotu tās ļoti jūsmīgās atsauksmes par šo filmu. visu laiku gaidīju, ka parādīsies anotācijā minētā "vēlēšanās mainīt savu dzīvi" - ja kruta mēteļa nozagšana (varonis arī iepriekš nepārtraukti zog) vai īslaicīga bijušo zogamkolēgu nesatikšana ir uzskatāma par baigo "mainīšanu", nu, tad tas tur bija, jā.

kārtējo reizi ir tā, ka filmā ir atsevišķas epizōdes, kuras noķer uzmanību un liekas labi izstrādātas, bet tad pa vidu tām sabāzts daudz ūdeņainas "saistvielas", kas visu sabojā un padara filmu saraustītu un kā kopumu ne īpaši baudāmu, manuprāt.

vietām arī tas aktieru tēlojums tāds galīgi nebaudāms, piemēram, kad galvenais varonis iet runāties ar vectēvu un apgalvo, ka "bail" un "grūti dzīvot" - skaidrs, ka tam džekam, kurš janu tēlo, nav ne jausmas, par ko viņš runā, tādā emocionālā līmenī, un rezultātā es kā skatītājs ne uz mirkli tam visam neticu. lai gan arī liels prieks, ka nav kā lielākajā daļā latviešu kinō/seriālu, kur teātra aktieri nolikti aiz kameras un bieži jo bieži nespēj nokratīt teātra skatuvei nepieciešamo pārspīlēto runasveidu un mīmiku - kas uz skatuves ir absolūti nepieciešama, jo citādi jau skatītājs zālē neko no tā visa nesajutīs, tas videō izskatās pār mēru uzspēlēti un tā, it kā visi viņi būtu kaut kādi histēriķi.

ir redzētas arī sliktākas lietas, protams, un tādu sūdainā mikrōrajōna atmosfēru filma diezgan labi nodrošina, un ir arī pāris burvīgas epizōdes (nu, piemēram, kā 'šokolāde', izrādoties jaunajā mašīnā, dzied līdzi kaut kādiem krievu hītiem, viņa leopardādas ietērps mājās un raudoša bērna mierināšanas paņēmiens; tas tēls man vispār šķita lieliski izstrādāts) bet kopumā žēl, es vispār cerēju, ka būs kaut kas labāks.
 
 
( Post a new comment )
wensdy[info]wensdy on March 18th, 2012 - 05:50 pm
bet varbūt nevajadzēja neko gaidīt, tas ar` dažreiz patraucē :)
(Reply) (Link)
(Anonymous) on March 18th, 2012 - 06:43 pm
piekrītu, ka anotācija (sinopse)pilnībā atšķiras no filmas sižeta. Domāju, ka filma saslavēta ir dinamisma, aktieru dēļ, kas spēlē nevis tēlo. Un tiek vērtēta lokālā nevis pasaules mērogā (neviens jau nav teicis, ka šedevrs). Arī tas, ka kinocilvēki vēlas, lai skatītājs ietu uz latviešu kino. Tā kā šī ir debijas filma, tad droši vien kritiķi uz neveiklībām piever acis (un tādas pat saskatīja tik tolerants skatītājs kā es). Piekrītu, Šokolāde tiešām ļoti ticams tēls, ņemot vērā, ka Marcinkevičs nav profesionāls aktieris. Un daudz ko jau nosaka cilvēka gaume, uztvere un gaidas, kādam jābūt labam kino. Man patika tā vizuālā metafora par rajonu kā labirintu. Bet tas, ka varonim bail,droši vien norāda uz to, ka tas varonis atļaujas būt vājš autoritātes (vectēva) priekšā.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on March 18th, 2012 - 07:48 pm
tur jau tā lieta, ka IECERĒTS ir, ka varonis būs vājš un atklāts, bet puisis, kurš tēlo, to vienkārši neiznes, nav patiesu emociju, nav tur tā vājuma, kam būtu jābūt, un tāpēc šī aina nenostrādā
(Reply) (Parent) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on March 18th, 2012 - 07:54 pm
Dienu, kurā es skatījos ieraksta sākumā pieminēto "Nevajadzīgie ļaudis", atceros ar šausmām, jo tajā pašā dienā es skatījos arī padomju stāstu, pēc tam murgoju kādu nedēļu. :D
(Reply) (Link)
[info]antirealist on March 18th, 2012 - 09:35 pm
biju ilgu laiku skeptisks pret lietuvju filmām tāpat kā pret latvāņu pēcpadomju laika kinō. bet manu viedokli krasi mainija viegla rakstura un ļoti izklaidējošā zero2:
http://www.imdb.com/title/tt1592292/
vizuāli vairāk izskatās pēc tv filmas, bet jautrību tas nemazina.
pie nenopietna noskaņojuma - rekomendēju!
ir arī pirmā daļa - zero, arī laba, bet otrā ir krietni spēcīgāka.
(Reply) (Thread) (Link)
cukursēne[info]saccharomyces on March 19th, 2012 - 01:28 am
o.o

šī ir otrā reize šajā dienā, kad es redzu labu atsauksmi par zero 2, un es nevaru atcerēties, kur precīzi to redzēju pirmoreiz; atceros tikai, ka bija pieminēta kopā ar citām filmām kādām

tā laikam ir zīme, ka noteikti jānoskatās,
un jāsāk kaut ko darīt lietas labā saistībā ar atmiņu
(Reply) (Parent) (Link)