Tā, kurai zalkši nāk mājās ([info]putnelis) rakstīja,
@ 2003-07-01 00:08:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Un veel es dabeidzu lasiit "Vostochnije arabeski" graamatu par japaanju ieradumiem (graamata pieder [info]). Pirmaa graamatas nodalja veltiita noteiktiem ieradumiem: riisam, eedienam, alkoholam u.c. Otraa dalja jezuiitu paardomaam un veestuleem saviem braaljiem ieksh Eiropas par japaanjiem un Japaanu. Treshaa dalja veltiita veelaaku eiropas celjotaaju aprakstiem.
Meedjinaashu sho traktaatu paarstaastiit iisumaa:
Japaana ir siikas, drausmiigi klinshainas salinjas pie siltas un bagaatiigas juuras krastiem. Tur sen senos laikos dziivoja vieteejaas ciltis, kuraam ar turpmaako Japaanas kultuuru ir visai maz sakara. Ap 3 gadu simtu pirms un peec Kristus veerojama liela cilveeku migraacija no Kjiinas teritorijas, kas atnesa Japaanaa ar savu kultuuru - prasmi audzeet riisu, ziidtaurinjus, apstraadaat metaalu. 3-7.gs peec Kristus - Kjiinas sociaalaas, valsts struktuuras kopeeshana un ieviesshana Japaanaa, pirmaas rakstu ziimes. 794-1185 gadi - Japaana nosleedzas, oficiaali neatbalsta sakarus ar Koreju, Kjiinu. Veidojas spozja un nedaudz sievishiiga aristokraatiska vara. 1185-1868 varu paarnjem militaarie paarvaldnieki sjoguni. Paraadaas pirmie eiropieshu misionaari. Aiz baileem no kolonizaacijas, kristiigaa ticiiba tiek aizliegta un kontakti ar eiropieshiem paartraukti. Imperatori saglabaa gariigo varu. 1868- Japaana tiek atveerta Eiropai un notiek vispaareeja eiropizeeshanaas. Tas veesturei. Lai izgaisinaatu fantaazijas, ka japaanju kultuurai ir shausmiigi sena.
Riisi. Viena no pashaam audzeliigaakajaam un bagaatiigaak razju dodoshajaam graudaugu kultuuraam. Pateicoties razjiigumam arii mazas zemes platiibas (ja visa zeme ir klaata kalniem, daudz kur izveersties nav) speejiigas pabarot gana cilveeku. Riisu salmus izmanto jumtu klaashanai,apavu gatavoshanai, paklaaju (tatami) gatavoshanai, kurinaashanai un veel visam kam - tapeec riisi ir Japaanaa labklaajiibas ziime, veertiiba taa sakot.
Eediens. Juura ir apkaart Japaanai un zivis pieejamas lielos apjomos. Par to ar eed zivis. Daudz un dazjaadas. Praktiski japaanji eed pilniigi visu ko dod juura. Protams auglji un daarzenji saaliiti un marineeti arii ir... Eediens galdaa parasti tiekot pasniegts shausmiigi daudzveidiigs un mazaas porcijaas, pieeesties varot lieliski, bet smaguma sajuutas neesot. Nezinu, neesmu eedusi pilnu klasisko japaanju eedienreizi.
Alkohols. Stiprs riisu viins sake, bet taa kaa attiiriishanas tehnika jaapaanjiem nav iipashi zinaama, tad stipra riisu braaga vien taa ir - ar visiem kaitiigajiem piemaisiijumiem. Nu nepaviecaas japaanjiem ar alkoholu. Nav taa kaa nekaa japaanim baisaaka par buushanu smiekliigam, tad piedzerties neatljaujas neviens. Iedzert var, bet "zaudeet seju" nia.
Pirtis. Malku jaataupa un telpu arii, par to senos laikos bija publiskaas pirtis kopiigas viirieshiem un sievieteem, nabagajiem un bagaatajiem. Visi meerceejaas vienaas un taas pashaas mucaas nemainot uudeni. Bet uudens mucaas bija tik karsts, ka applauceeties vareeja. Par to ij infekcijas neizplatiijaas. Toties biezajos tvaikos notika visas lietas. Un tas bija normaali. Muusdienaas krietns japaanis maajaas pirms vannas nomazgaajas, noskrebj visus netiirumus no sevis, un tad tiirs lien vannaa, karstaa uudenii un seezj ilgi. Tad teerpjas tiiraas draanaas, liekas uz madracha, klaajas ar stepeeto segu, ziemaa paarvelk paari seviim zemu galdinju ij gulj silts liidz riitam - jo Japaanaa nav apkures. Vispaar.
Labieriiciibas. Kaa juus domaajat ar ko tiek meesloti shie pashi riisa lauki? Pareizi domaajat. Tapeec ja gribi izraadiit saimniekam cienju, tad aizej uz labieriiciibaam vinja maajaa un noliec savu ieguldiijumu saimnieka lauksaimnieciibaa. Labieriiciibas ir perfekti tiiras un atgaadina meditaacijas vietas. Japaanji par cilveekiem spriezj peec vinju labieriiciibaam. Un eiropieshi Japaanjiem augstu nekoteejas. Turklaat lieto papiiru, kas uudenii izshiist. Tapeec nenjemiet savu, eiropieshu liidzi. Nivajag.
Publiskaas maajas. Ir meitenes noteiktam uzdevumam un ir meitenes, kuru uzdevums ir izklaideet, iekaardinaat un atraisiit - geishas. Un luudzu nejaukt. Dziivo vienaa rajonaa, bet klasifikaacija cita :)


Slinkums man taalaak rakstiit :) Veels ar ir. ceru, ka ieintereseeju...
Turklaat starp mums ir daudz gudru, incantu viirieshu, kuri zina 10 000 reizju vairaak par mani, bet es nezinu kapeec klusee. shii ir iepeeja vinjiem paspiideet ar savaam zinaashanaam un aizpildiit manaa postaa esoshaas nepilniibas


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]str
2003-07-01 10:13 (saite)
ilgi mocos un domāju
kads sakars jāņu? ieradumiem ar ?"vostočnije arabeski".
[tur par samurajiem ir?]

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]putnelis
2003-07-01 11:08 (saite)
thnks :)
taa ir, kad postu raksta naktii, satraukumaa......

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]str
2003-07-01 11:09 (saite)
intresanta?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]putnelis
2003-07-01 15:48 (saite)
aga :) daudzpusiiga un dzilja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?