šaubas & skepse - Ko es šorīt izlasīju

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> User Info

August 31st, 2020


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
11:35 am - Ko es šorīt izlasīju
1) Satriecoša intervija
Intervija ar psihiatru Mintautu Cauni
Savulaik bija tāds profesors, psihiatrs Serbskis, kurš paglāba daudzus revolucionārus no nāvessoda vai katorgas. Viņš daudziem palīdzēja būt psihiski slimiem, jo uzskatīja, ka nonākt tik lielos konfliktos ar varu, kā to spēja revolucionāri, nav raksturīgi parastam cilvēkam. Viņaprāt, revolucionāriem bija psihiski traucējumi.

2) Dumpīgā aktiera Kaspara Zāles pēcpuse satraukusi Ieslodzījuma pārvaldi
Amatpersonas uzskata, ka plika dibena demonstrēšana cietuma telpās met nevēlamu nesmukuma ēnu uz valsts iestādēm, kas, labu gribot, nāca pretī seriāla veidotājiem un atļāva izmantot slēgtā cietuma telpas konkrētām vajadzībām – seriāla filmēšanai.
(Smejos balsī: «Domājams, ka varētu iztikt bez papildu sankcijām. Tas, protams, ja vainīgie apzināsies, ka tā vienkārši nedrīkst darīt,» uzskata ministrijā. Kā atzīmēts augstāk — nonākt tik lielos konfliktos ar varu nav raksturīgi parastam cilvēkam.)

(20 comments | Leave a comment)

Comments:


[User Picture]
From:[info]heda
Date:August 31st, 2020 - 12:20 pm
(Link)
Pirms gadiem prese citēja psihiatri Anitu Apsīti: "Ja cilvēks psihiski ir pilnīgi vesels, viņš zina, kādā sistēmā viņš dzīvo, zina, kā kurā vietā jārunā, zina, kāda ir dzīves īstenība" un "Čekā taču strādāja gudri cilvēki, viņi redzēja, ar kādām personām viņiem ir darīšana - ar veseliem vai slimiem." 
Nav dzirdēts, ka kāda profesionālā vai uzraugošā organizācija būtu reaģējusi.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:August 31st, 2020 - 12:25 pm
(Link)
Bet protams, ka nav. Un nereaģēs arī, faktiski tāda, varētu teikt, omerta.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:August 31st, 2020 - 01:04 pm
(Link)
Jā, biju šo rakstu lasījusi.
Un arī šis jaukais deviņdesmitgadīgais večuks Caune intervijā: -Čekistiskos gājienos neesmu piedalījies. Arī par tiem, kas skaitījās garīgi slimi un izteica pretpadomju idejas, neesmu parakstījies, jo biju bezpartejisks. Nebiju, neredzēju, nepiedalījos. Aha, kā tad.
From:[info]lyrica
Date:August 31st, 2020 - 05:44 pm
(Link)
Es stradaju par psihiatri Vacija un mani loti parsteidz, ka psihiatrija nav notikusi lustracija. Melngaila gadijums ir arpus laba un launa, ipasi, ka Taube un Kupca, kas biezi tiek uzverti ka gaismas bruninieki apstiprinaja diagnozi, kura neekstiste. Ne vien tas, bet ari fakts, ka pirms gadiem, kad ES cilvektiesibu tiesa piespieda Latviju mainit likumdosanu un noteikt, ka cilvekus nevar tapat vien ieslodzit psihiatrija, jo vini raksta rupjas vestules pagastveciem, hedas mineta psihiatre izversas, sakot, ka nu tik sizofreniki vares laupit un slepkavot. Pie si fona nav jabrinas, ka iedzivotaji nevelas doties pie psihiatriem. That being said, viss, ko Caune saka par psihoanalizi, diagnostiku etc.etc. ir taisniba un ir viedoklis, kas maz izskan. Vina iesaisti ceka un nevainibu nevaru komentet, bet vins tiesam ir viens no tiem, kas aizstav pacientu tiesibas un nevavulo bulshitu.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:August 31st, 2020 - 05:59 pm
(Link)
Nu kāda lustrācija... Valstī, kur bijušie komjaunatnes komiteju virssekretāri kļūst par ministriem un citiem svarīgiem čiekuriem.
From:[info]lyrica
Date:August 31st, 2020 - 06:19 pm
(Link)
Ja, tur es varu tikai piekrist. Bet ir loti nozelojami, ka vm Martai Krivadei, kas ir pilniba ezoteriska butne, ir uzticeju psih.veselibu un stigmas mazinasanu, lai veicinatu to,ka pacienti no psihiatra nebaidas. Bet pacienti baidas, jo nav uzticibas, ka tevi vienkarsi kaut kur neiesloga. Bet drosi vien drosmes nevienam nepietiek tiem emeritetajiem profesoriem kaut ko teikt.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:August 31st, 2020 - 06:49 pm
(Link)
Vai šo sleju esi lasījusi? Liene Linde: Bet Dieva nav
Lai arī raksts sākas ar vārdiem Reiz jaunībā..., ir taču skaidrs, ka tās ir salīdzinoši jauna cilvēka atmiņas, viss aprakstītais noticis aptuveni pirms 15, nu nezinu, varbūt pat 20 gadiem. Nedomāju, ka tur, tajās sienās, kas īpaši ir mainījies.
From:[info]lyrica
Date:August 31st, 2020 - 07:49 pm
(Link)
Es nevienam no saviem draugiem/pazinam nevaru ieteikt arsteties Tvaika iela, no ta ir jaizvaras, cik vien var. Veldres ir ok, Lomonosova iela, tapat ir dazi ambulanti arsti. Bet sis ir iemesls, kapec es nevelos atgriezies Latvija, jo psihiatrijas limenis ir sausaligs.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:August 31st, 2020 - 07:57 pm
(Link)
Paklau, gan ambulatorais centrs „Veldre”, Rīgā Veldres ielā 1a, gan ambulatorais centrs „Pārdaugava”, Rīgā Ļermontova ielā 1, ir Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra struktūrvienības: http://rpnc.lv/psihiatriska-palidziba/ambulatora-arstnieciba/

Daudzi meklē maksas psihiatru palīdzību, bet liela daļa tāpat strādā RPNC un piepelnās privātpraksēs.
From:[info]lyrica
Date:August 31st, 2020 - 08:15 pm
(Link)
Es runaju par stacionaru terapiju tvaika iela, ne par ambulatoram stukturvienibam. Ambulanti var arstet daudz, ari loti smagus gadijumus, bet stacionara aprupe ari ir nepieciesama, es nevaru nosaukt nevienu slimnicu Latvija, kuru es ar mierigu sirdi varetu ieteikt sev tuviem cilvekiem pie akuta sevis/citu apdraudejuma. Ambulanti ir ari LV psihiatri, kas ir stradajusi valstis ar citu psih.aprupes organizesanu, kur psihiatri ir ari psihoterapeiti, kur polifarmacija tiek loti kritiski verteta utt. Es esmu konsultejusi pacientus no Latvijas un sad tad ari ciba paradas medikamentu saraksti, kurus lasot mati celas stavus. Standarta kombinacija ir antidepresants lielas devas+antipsihotikis+kaut kads benzo+ iespejams vel viens antidepresants. Bet Latvija skumja aprupes modela del multidisciplinara pieeja gandriz neeksiste, ja neskaita Veldres+Lomonosovu. Vel Daugavpili ir doktoranturas projekts par agrinam psihozem, kas balstas uz Danijas modeli, bet es nezinu, vai tas vel eksiste.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:August 31st, 2020 - 07:27 pm
(Link)
Vai zini, kā vācieši risināja šo represīvās "medicīnas" jautājumu pēc mūra krišanas?
From:[info]lyrica
Date:August 31st, 2020 - 07:47 pm
(Link)
nu tapat ka seit - visi baza galvu smiltis un bija nevainigi jerini. Bet DDR palidzeja tas, ka BRD bija notikusi plasa psihiatrijas reforma un psih.arstesanas modelis un diagnostika tika parnemta, ari tadel, ka ves.apdrosinasana un slimnicu organizacijas modelis spieda. Bet ari sobrid loti liela periferija ir drausmigas slimnicas, jo vel ir veci virsarsti, kas tic lenajai sizofrenijai. Bet tas ir liels,liels retums un ir daudz petijumu no sociologiem, med.etikiem un med.vesturniekiem, kas DDR psihiatriju ir analizejusi, lena sizofrenija nepastav un disidentu diagnozes ir dzestas/mainitas( ir noteikta proporcija ar pacientiem, kas savas pieredzes del ir attistijusi hron.depresiju). Psih.aprupe vienmer ir varas kompentente( vairak ka medicina ka tada) un ir loti jadoma par to, ka to noverst. Ari Zviedrija pirms paris gadiem bija liels skandals par slegto psihiatriju stavokli, Vacija ari tas ik pa laikam uzpeld. Bet Latvija vispar nav lielu reformu plana vai velmes, visi izvairas no konflikta un Krivade, absoluti neprofesionals cilveks bez jebkadas mediciniskas izglitibas, tagad ir parmainu vaditaja. nu wtf.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:August 31st, 2020 - 08:01 pm
(Link)
Vairākas reizes esi pieminējusi Krivadi, vai gadījumā tomēr neesi domājusi Ilzi Viņķeli, tagadējo veselības ministri? Marta Krivade ir padomniece nozares politikas plānošanas jautājumos (lai ko tas arī nozīmētu): https://www.vm.gov.lv/lv/aktualitates/preses_relizes/5919_veselibas_ministres_ilzes_vinkeles_birojam_pievienojas_inga_/
From:[info]lyrica
Date:August 31st, 2020 - 08:21 pm
(Link)
Ne, es tiesam domaju Krivadi. Vinkele naca ar loti simpatisku uzstadijumu, ka psih.aprupe Latvija ir jauzlabo un ir principa pirma ves.ministre, kas vispar par so temu interesejas. Bet ta ari ir vieniga laba lieta, ko es par vinu varu teikt. Jo Krivade ir politkas planosanas padomniece garigas veselibas nozare. Grib jau labu, bet saprasanas nekadas. Un tas ir tas, par ko arvalstis stradajosi psihiatri, kam ir kontakts ir psihiatriem LV sausmas ples matus- nav nekada plana, nav nekadu politikas analizu, izmaksu aprekinasanas etc.etc. Ir tikai Marta, kas visiem stasta par savu Indiju, vinai patik makslas terapija un vina ir labs cilveks. Ar to vinas kvalifikacija parmainu vadisana psihiatrija beidzas. Panakt psihiatrija parmainas, kas neikaite vairak ka palidz, ir loti gruti, Amerikas piemers ar kliniku slegsanu bez pardomata ambulatora piedavajuma ir loti spilts un loti negativs piemers tam. Ari Vacija ir lietas, kas pieklibo, bet pilnigi citados merogos. Latvijas pacientiem daudz vairak tiktu palidzets, ka Vinkele iesaistitu profesionalus nevis labus bijusos komunikaciju specialistus.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:August 31st, 2020 - 08:31 pm
(Link)
Paldies par informāciju, tad faktiski izrādās ir pat sliktāk nekā no malas šķiet.
From:[info]lyrica
Date:August 31st, 2020 - 08:44 pm
(Link)
ir katastrofa. Vispar jau ves.aprupe Latvija, ja pacienti pie tas laicigi tiek klat, ir ok. Ja atskaita psihiatriju, jo tas ir sausmas un Krivade ar savam ezoteriskajam nosliecem ir mans pet-peeve, jo uzskatami parada, cik maz kadu te interese psihiatrijas reformas. Tapec man ari ta intervija ar Cauni patika, vins tomer loti racionali runaja par psihiatriju, kas Latvija ir retums. Vai nu hardcore medikamenti, kas ir pretruna ar evidenci, vai nu pilnigs tralalaa ar butibu, esibu, energiju un psihoanalizi. Atsevisks stasts ir ari par arstiem-psihoterapeitiem, kas LV specializejas dzilu psihologija un pieludz psihoanalize, jo Ancane ir pilnigi kukuu. Kad man pasai attalam radam tika atklata sizofrenija,es vakara paraudaju, jo man bija skaidrs, ka adekvatu aprupi vins nesanems un man,diemzel, izradijas taisniba. Bet ir ari positiva puse - kliniskie psihologi ir loti labi, es noteikti ietu pie kada LU beigusa kliniska psihologa, ja man Latvija butu nepieciesama psihoterapija. vini gan, diemzel, ir pieejami tikai maksatspejigajiem pacientiem un psih.pacienti reti tadi ir, gan DE, gan LV.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:August 31st, 2020 - 11:15 pm
(Link)
Paldies, ļoti interesanti. Kā tieši vāciešiem izpaudās lustrācija šajā jomā - vai kā kolektīvs "nebija lāgā", konkrētu iestāžu izvērtēšana vai personiska lustrācija?
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:August 31st, 2020 - 03:21 pm
(Link)
Par kādiem revolucionāriem tur īsti runa? Padomju disidentiem? Jo, ja viņš viņus paglāba no daudz smagākām represijām, uztaisot diagnōzīti, tads gandrīz vai Šindlers. Ja pats tic, ka viņi bija slimi, jo pretojās, tad cita lieta.

Vispār, ja paskatās uz mūsdienu wannabe revolucionāriem Rietumu progresīvajā pasaulē, tad tur tiešām daudziem bez šaubu ēnas ir psihes problēmas. Nereti pat ar lepnumu pašatzītas. Tur gan papildus piestrādāts no smadzeņu skalotāju un psihes noārdītāju puses, bet tas jau laikam cits stāsts.
[User Picture]
From:[info]porcupine
Date:August 31st, 2020 - 06:05 pm
(Link)
Neticu, ka tāds gandrīz vai Šindlers. Gan jau bija vadlīnijas, nedomāju, ka viņam tur bija iespēja jel kādiem manevriem. Viņam tagad 90 gadu, var stāstīt, ko pašam labpatīk uzskatīt par patiesību.

> Go to Top
Sviesta Ciba